Urkedal reddet Norge fra ny OL-skuffelse

Norge i aksjon mot Australia i dag. Foto: Paul Truong/Baku Chess OlympiadNorge i aksjon mot Australia i dag. Foto: Paul Truong/Baku Chess Olympiad

Ny knepen seier i Sjakk-OL.

av Tarjei J. Svensen

Det norske laget i åpen klasse har fortsatt ikke helt fått spillet til å sitte i Sjakk-OL i Baku.

I 4. runde i dag klarte Norge likevel med nød og neppe å slå 45. rangerte Australia 2,5-1,5.

Det var Frode Urkedal som ble Norges helt på 4. bord. Etter at Magnus Carlsen, Aryan Tari og Jon Ludvig Hammer alle måtte ta til takke med remis, klarte 23-åringen etter litt over fire timer å dra helpoenget i land.

Dermed har Norge tatt sin tredje seier i sjakk-OL og er nå oppe på seks lagpoeng totalt.

– Det er veldig viktig for oss å vinne med stil snart. Det er veldig viktig for lagmoralen, den individuelle selvtilliten og det vil gi inspirasjon videre, sier toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

– Det er alltid godt å vinne, men vi vil veldig gjerne vinne med stil, gjentar Tisdall.

australia-norge

Australieren spilte en relativt harmløs variant, men ofret bonde for angrep på kongefløyen. Computerne mente svart sto best, men Carlsen så åpenbart farer og valgte så å gå inn i en remisvariant ved trekkgjentakelse. Partiet var over etter bare 26 trekk.

– Det er veldig, veldig vanskelig å vinne med svart på dette nivået. Se bare på de andre store favorittene. Det er mange som sliter, sier Tisdall som i dag overlot kapteinsjobben til reserve Nicolai Getz.

Det er Carlsens andre strake remis i Sjakk-OL. Søndag forsøkte 25-åringen i fem timer å slå rumeneren Constantin Lupulescu i et dronningsluttspill, men måtte til slutt ta til takke med remis.

Verdensmesteren startet imidlertid i Baku med en knusende seier over Bangladeshs førstebordspiller Enamul Hossain og står dermed med 2 av 3 poeng i Baku så langt.

Ny Hammer-remis

Jon Ludvig Hammer er fortsatt uten seier i Baku. Foto: David Llada/Baku Chess Olympiad

Jon Ludvig Hammer er fortsatt uten seier i Baku. Foto: David Llada/Baku Chess Olympiad

Den største norske skuffelsen sitter på 2. bord. Jon Ludvig Hammer står fortsatt uten seier for Norge etter fire partier. Trøsten får være at norgestoeren heller ikke har tapt – det til tross for flere dårlige stillinger.

I dag var Hammer ikke i nærheten av å skape fordel mot Moulthun Ly med hvite brikker. Tvert i mot var det australieren som fikk overtaket og kunne spille på vinstda Hammer ofret kvalitet.

Norgestoeren fikk etter hvert kontroll og det ble remis ved trekkgjentakelse kort tid etter tidskontrollen.

– Det er alltid vanskelig å vurdere form. Det er helt tydelig at han ikke er på sitt beste, men én overbevisende seier kan endre det. Jeg ser ikke noe poeng i å bekymre meg for det, men prøver heller å finne en måte for å gi ham det kicket han trenger, sier Tisdall på spørsmål om det er grunn til bekymring for Norges andrebordsspiller.

Norges største sjakktalent Aryan Tari hadde en vanskelig oppgave med svart mot Australias største sjakktalent, Anton Smirnov (15).

17-åringen gjorde imidlertid et vinstforsøk ved å ofre bonde for kompensasjon i løperparet, men etter flere brikkeavbytter ebbet det ut i remis. Et greit resultat for Tari, som nok irriterte seg over tapet mot Romania søndag.

Selv om Norge aller helst skulle hatt en klarere seier, var det viktigste i dag å reise seg etter nedturen mot Romania i går.

Norge åpnet Sjakk-OL med 3-1-seier over Wales, før det i 2. runde ble en knepen 2,5-1,5-seier over Bangladesh etter at Magnus Carlsen sto for den knusende nedspillingen av Enamul Hossain.

– Det var skikkelig enveiskjøring. Jeg kan ikke huske å ha sett noe lignende på et internasjonalt nivå.  Han var vel ikke stormester, vel? sa Tisdall til Matt & Patt etterpå.

Søndag ble det et skuffende tap for Romania.

– Dette var gjennomført dårlig. Magnus er den eneste som får godkjent i dag, sa Jon Ludvig Hammer til VG.

Russisk smell mot Ukraina

Tidligere verdensmester Ruslan Ponomariov ble far for første gang med sin spanske kone. Ukraineren bor nå utenfor Bilbao. Foto: David Llada

Tidligere verdensmester Ruslan Ponomariov ble far for første gang med sin spanske kone. Ukraineren bor nå utenfor Bilbao. Foto: David Llada

Dagens største overraskelse kom på første bord hvor Ukraina slo erkerivalen Russland 2,5-1,5.

Tidligere verdensmester Ruslan Ponomariov samt Andrei Volokitin plukket helpoengene over henholdsvis Evgeny Tomashevsky og Alexander Grischuk, mens Ian Nepomniachtchi til ingen nytte vant på 3. bordet over Anton Korobov.

Storfavoritten Russland har ikke vunnet Sjakk-OL siden 2002 og står nå i fare for nok en gang å se gullet ryke i det viktigste mesterskapet.

Også USA med stjernetrioen Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura og Wesley So henger etter med kun 2-2 mot Tsjekkia i 4. runde.

Kina har overtatt ledelsen som ett av seks lag med 8 lagpoeng.

SE OGSÅ: Resultatliste etter runde 4

Norge står med tre lagseire og seks poeng noe som gir en foreløpig 36. plass etter fire runder. I 5. runde tirsdag venter forholdsvis svake Belgia, rangert som nummer 64.

Onsdag er det mesterskapets eneste fridag i Baku og 6. runde spilles torsdag.

MATT & PATT OM SJAKK-OL:

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 713 ganger, 1 besøk i dag)

2 kommentarer på "Urkedal reddet Norge fra ny OL-skuffelse"

  1. jeg synes Carlsen må ta mer ansvar og vinne disse partiene mot så lavt rankede spillere. Det er useriøst i forhold til makkerne og ta så lett på oppgaven.
    Magnus får ta å skjerpe seg….han er tross alt verdensmester !!!!!!

  2. Bobby Fiske | 5. september 2016 på 18:11 |

    Med seier i dag blir det tøffere motstand i morgen, og da må nok Magnus til pers igjen på 1. bordet, og med 2 sort-partier på rad, så blir det vel hvit i neste? Tipper han vinner da!
    Runde 5 i morgen er forresten siste før hviledagen på onsdag. Runde 6 fortsetter på torsdag.

Stengt for kommentarer.