Vil sende omstridt sjakk-OL-regel rett i dass

Flere lagkapteiner reagerer på den nye regelen. Her fra kapteinsmøtet tidligere i OL. Foto: Eteri KubalshviliFlere lagkapteiner reagerer på den nye regelen. Her fra kapteinsmøtet tidligere i OL. Foto: Eteri Kubalshvili

Norge er blant nasjonene som har lagt inn protest på do-regel i Baku.

av Tarjei J. Svensen

Matt & Patt skrev lørdag om de nye sikkerhetstiltakene mot juks som er innført for sjakk-OL i Baku.

Blant de mange strenge reglene, er forbudet mot å ta med penner, papir, klokker og lightere inn i spillelokalet. Lagkapteiner, som de to norske Jonathan Tisdall og Torbjørn R. Hansen, har heller ikke lov til å forlate spillelokalet mens runden pågår. Ideen er å minimere risikoen for at man får en ny jukseskandale.

– At man ikke kan ta med penner eller klokker, er ganske merkelig. Heller ikke kameraer, siden mange er her på grunn av minnene. Det er ganske paranoid, selv om spillerne vil bli vant til det, sa Tisdall til Matt & Patt.

Legger inn protest på ny do-regel

Den mest kontroversielle regelen, er likevel at man nå må gi beskjed til en turneringsleder hver gang man skal besøke toalettet.

Nå har en gruppe spillere og lagkapteiner, med legenden Judit Polgar i spissen, sendt et brev til FIDE med krav om at regelen går rett i dass, skriver Chess24.

Det originale brevet som blant annet er signert av Jonathan Tisdall.

Det originale brevet som blant annet er signert av Jonathan Tisdall.

Spillerne skriver at det er «absurd» at toalettet er ansett som en del av spillelokalet. Flere har senere påpekt at toalettet faktisk aldri har vært ansett som en del av spillelokalet, men er en del av spilleområdet.

Laglederne og spillerne skriver også at det er nedverdigende å måtte gi beskjed hver gang man skal på do. Det påpekes desuten at det kan oppstå situasjoner der selv dommerne må gjøre sitt fornødne, slik at en spiller selv vil måtte vente til turneringslederen kommer tilbake.

LES OGSÅ: Magnus Carlsen lekte seg med nytt førstetrekk

Det er heller ingen grunn til å mistenke spillere som går ofte til toalettet for å jukse, står det i brevet:

– Vi foreslår respektfullt at det ikke er FIDEs rolle å straffe spillere for deres nervøsitet, alder eller medisinske tilstand, og stoler på at denne skadelige regelen vil bli opphevet.

Brevet er signert av en rekke kjente stormestere som Jonathan Tisdall, Maurice Ashley, Arthur Kogan, Yasser Seirawan i tillegg til Grand Chess Tour-sjef Malcolm Pein.

– Noen er mer katolske enn Paven

Emil Sutovsky, president i spillernes fagforening Association of Chess Professionals (ACP), reagerer også:

– Selv om ACP helt klart erkjenner faren ved computerjuks og støtter de fleste tiltakene som er gjort, er vi sterkt mot denne regelen som tvinger en spiller til å informere en turneringsleder om hans/hennes planer om å gå på toalettet. Jeg sendte en protest til FIDE noen uker siden, men den ble dessverre avvist. Da sendte jeg et notat om at denne regelen vil føre til protester fra mange av spillerne og ACP vil støtte det, sier Sutovsky.

Milliardær og president i det russiske sjakkforbundet Andrei Filatov skal være blant dem som støtter do-regelen. Foto: Eteri Kublashvili

Milliardær og president i det russiske sjakkforbundet Andrei Filatov skal være blant dem som støtter do-regelen. Foto: Eteri Kublashvili

Den kjente sjakkjournalisten Leonxto Garcia skriver følgende i sin spalte i storavisen El Pais.

– Noen dommere har vist seg å være mer katolske enn Paven i å håndheve regelen. Det blir bare rot, raser Garcia i saken med tittelen «Dommer, kan jeg få gå på toalettet?»

Generalsekretær i European Chess Union skriver at den nye regelen er å gå i feil retning med tanke på å stoppe juks.

Tisdall sa i går til Matt & Patt at regelen har ført til såpass mange klager at den trolig blir fjernet. FIDE selv har foreløpig ikke svart på brevet, men FIDE-trener og dommer Angelina Kontini forsvarer regelen og skriver at protestbrevet bommer av flere grunner.

Bør spillerne be om tillatelse før de går på do?

Vis resultat

Loading ... Loading ...

Chess.com skriver at det har vist seg å være svært lett å omgå  forbudet mot å ta med elektroniske hjelpemidler som smarttelefon inn i spillelokalet.

– Håndhevingen av denne ganske forståelige regelen er en vits, skriver Chess.com.

Flere personer skal ha snakket i mobiltelefon inne i spillelokalet uten at turneringsledere har vist tegn til å reagere.

Innførte nye regler i Norge

Også i Norge har man i det siste innført tiltak for å begrense muligheten for juks. Under Landsturneringen i Tromsø i sommer ble det for første gang innført et absolutt forbud mot å ta med mobiltelefon inn i spillelokalet.

– I dag er det dessverre blitt sånn at det er alt for lett å jukse hvis man går inn for det. Vi ønsker å markere at mobilen strengt tatt ikke har noe i spillelokalet å gjøre, sa Jan Sigmund Berglund, leder for arrangementet, til Matt & Patt.

Tiltakene i sjakk-OL kommer delvis som en konsekvens av det som er den største jukseskandalen i internasjonal sjakk noen gang. Den franske stormesteren Sebastian Feller ble tatt for å ha jukset etter sjakk-OL i Khanty-Mansiysk i 2010. Den franske laglederen Arnaud Hauchard og kameraten Cyril Marzolo har innrømt juksemetoden, men Feller selv nektet for alle anklager om juks.

Metoden av et intrikat kodesystem der Marzolo hjemme satt foran en computer og sendte tekstmeldinger til Hauchard med det beste trekket. Sistnevnte stilte seg så opp bak en bestemt spiller som igjen skulle tilsvare et felt på brettet. Jukset ble avslørt da fakturaene på telefonen som tilhørte det franske sjakkforbundet viste at over 200 tekstmeldinger ble sendt til Hauchard hver runde.

Her hjemme har den mye omtale Stein Bjørnsen-saken saken preget Sjakk-Norge dette året. Den blinde Horten-mannen er anklaget for å ha jukset seg til suksess i to turneringer.

Bjørnsen ble utestengt fra alle sjakkturneringer i to år av Norges Sjakkforbund, men anket dommen til Reglementsutvalget (RU). Den endelige dommen er ventet om kort tid.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 604 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Vil sende omstridt sjakk-OL-regel rett i dass"

  1. Seems like a good rule IN THEORY to me.

    But my guess is that FIDE has managed to implement this in a horrendous irritating, maybe even invasive way. So therefore this petition has come about.

    The arbiters should be keeping general track of player movements already (too hard in a team event?), though possessing a record of an exact count of toilet visits might be useful. Wasn’t the Kramnik case (vs Topalov) having a dispute about how many times he visited? And the video later «disappeared» leading to disagreement in accounting….

    Anyway, the arguments given in the petition and by others are largely nonsensical rhetoric IMO. It’s like saying that having a video camera at the supermarket is somehow humiliating, or against the integrity of customers, or they are being «punished» by the camera’s existence!? The Spanish guy (Garcia) doesn’t even seem to understand the rule in the first place, as he completely inverts the operation into one of «permission» rather than notification. The petition itself doesn’t even understand the chess laws, as the Playing Area has NEVER included the toilets.

    Only the third reason is really valid, but for that FIDE just needs to work out the kinks in the system. Aren’t there approximately 100-150 arbiters on site? Can they ALL be busy with other matters? Maybe just have a central «toilet access» station, and have someone (staff member, doesn’t need to be arbiter) tick off names when players leave and return. This isn’t rocket science, really.

Stengt for kommentarer.