Norsk nedtur i Baku

Lagkaptein og toppsjakksjef Jonathan Tisdall under dagens match mot Romania. Foto: Paul Truong/Baku Chess OlympiadLagkaptein og toppsjakksjef Jonathan Tisdall under dagens match mot Romania. Foto: Paul Truong/Baku Chess Olympiad

Magnus Carlsen presset i fem timer for uavgjort, men måtte se Norge gi fra seg sitt første lagpoeng i Sjakk-OL.

av Tarjei J. Svensen

Norge tapte i dag for Romania i 3. runde av Sjakk-OL i Baku. Nedturen kom etter at Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer og Frode Urkedal spilte remis mens Aryan Tari tapte på 3. bord.

– Magnus var sint, mest på grunn av at han krøp på golvet så lenge men likevel slapp unna, men også på grunn av resultatet. Nå har han ledet et godt lagmøte og håper å få med guta. Han er den perfekte leder, sier lagkaptein Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

Romania-Norge

Dagens match mot Romania, rangert som nummer 15 tre plasser bak Norge, ble jevn. Likevel var det rumererne som hadde overtaket og styrte matchen. Hammer og Urkedal sto lenge dårligst og var noe heldig som slapp unna med remis. På 3. bord gjorde Aryan Tari en avgjørende feil i en vanskelig stilling og ga opp etter 39 trekk.

– Dette var gjennomført dårlig. Magnus er den eneste som får godkjent i dag, sier Jon Ludvig Hammer til VG.

Simen Agdestein, for tiden sammen med sine NTG-elever i Bulgaria, sier følgende om Norges start i sjakk-OL:

– Det viktigste sånn i begynnelsen er gjerne å komme i gang. Det er ikke så farlig med selve matchene da det jevner seg ut etter hvert med monradsystemet. Men spillerne må kjenne at de har godfølelsen, og det merker man gjerne tidlig, sier Agdestein til Matt & Patt.

Carlsen presset i nær fem timer

Lupulescu og Carlsen i sluttspillet. Foto: ChessCast/Baku Chess Olympiad

Lupulescu og Carlsen i sluttspillet. Foto: ChessCast/Baku Chess Olympiad

Det var Magnus Carlsen på 1. bord som ble sist ferdig og presset på for et norsk lagpoeng.

Verdensmesteren møtte en aggressiv rumensk stormester i åpningen. 32-åringen er rangert som nummer 180 i verden og spilte en interessant variant som satte Carlsen under press. Nordmannen klarte likevel å nøytralisere bondestormen på kongefløyen.

– Jeg tror Magnus fikk det som han ville her, kommenterte stormester Evgenij Miroshnichenko på den offisielle sendingen.

I sluttspillet gjorde Carlsen det han kunne for å redde uavgjort og ett norsk lagpoeng.

LES OGSÅ: Vil sendte omstridt OL-regel rett i dass

– Han gjorde et fantastisk posisjonelt valg. Det er vanvittig hvordan han fant ideen med Lf8-g7. En veldig sterk idé for å holde partiet i live og for å nøytralisere h-linja. Det er en idé vi kan bruke i treninger, kommenterte den spanske stormesteren Miguel Illescas på den offisielle sendingen.

Carlsen fortsatte å skape problemer for rumeneren, som klarte å finne de riktige forsvarstrekkene. Dronningsluttspillet med to bønder under var remis på grunn av den ene fribonden i g-linjen. Etter nær fem timers spill og 77 trekk endte partiet med poengdeling.

Selv om det ikke ble seier på Carlsen, virker nordmannen ut til å være i god form. I går knuste han Enamul Hossain med å spille 1.e3 for første gang i karrieren. Det imponerte toppsjakksjef og lagleder Jonathan Tisdall.

– Det var skikkelig enveiskjøring. Jeg kan ikke huske å ha sett noe lignende på et internasjonalt nivå.  Han var vel ikke stormester, vel?

Hammer reddet halvpoeng

Jon Ludvig Hammer og Jonathan Tisdall måtte sette sin lit til at Magnus Carlsen skulle vinne på 1. bord. Foto: ChessCast/Baku Chess Olympiad

Jon Ludvig Hammer og Jonathan Tisdall måtte sette sin lit til at Magnus Carlsen skulle vinne på 1. bord. Foto: ChessCast/Baku Chess Olympiad

Jon Ludvig Hammer på 2. bord ble stående dårlig med hvit mot Mircea Parligras etter et tvilsomt bondeoffer i åpningen. Det angrer nok norgestoeren på, for da svart fikk spilt 24…a5 var det et tydelig rumensk overtak.

Parligras fant imildertid ikke det sterke 27…Dd8 som ville reddet bonden på a5. Hammer ble stående bonde under i sluttspillet, men hadde nok kompensasjon i den sterke løperen.

Selv etter at svart ofret løperen for to bønderi sluttspillet, klarte Hammer å holde unna.

Det er Hammers tredje remis så langt i sjakk-OL, alle mot svakere motstand. Nedturen ser dermed ut til å fortsette for 26-åringen som tidligere i år var rangert blant verdens 35 beste spillere. Hammer er nå for lengst ute av topp 100.

Aryan Tari har sett frisk ut på 3. bord og sto også med to av to mulige poeng så langt i Baku. I dag så han også ut til å ha gode sjanser i partiet i dag mot Bogdan-Daniel Deac. 17-åringen bukket dessverre i en vanskelig stilling og måtte gi seg etter 39 trekk.

– Aryan spilte litt for ambisiøst og kompliserte unødvendig. Kanskje pushet han den gode formen sin for langt, sier Jonathan Tisdall.

Frode Urkedal på 4. bord var den første som ble ferdig. 1911-spilleren klarte aldri å få fordel med hvite brikker, istedet var det svart som fikk overtaket. Partiet endte likevel remis etter 27 trekk ved trekkgjentakelse.

Det er Norges første tap så langt i Aserbadsjan. Det unge laget åpnet med 3-1-seier over Wales i 1. runde, før det ble en knepen seier over Bangladesh med sifrene 2,5-1,5 i 2. runde.

Norge blir stående med 4 lagpoeng noe som gir 35. plass etter tre runder. I 4. runde mandag kl 13:00 venter Australia, rangert som nummer 45.

Laget fra «down under» er jevnt og langt fra noen walk-over med fire sterke spillere.

– Australia er et godt lag. Vi trenger et godt resultat for gutta nå. Det er synd at Aryan tapte, for han så veldig bra ut. Han takler det likevel bra, sier Tisdall

13 land står med seks lagpoeng etter tre runder. Blant dem er det Russland som leder etter seier over Moldova i dag. USA er også med i teten etter 3-1 over Argentina.

MATT & PATT OM SJAKK-OL:
SE OGSÅ:
(Besøkt 2 295 ganger, 1 besøk i dag)