Magnus Carlsen lekte seg med nytt førstetrekk da Norge sikret knepen OL-seier

Magnus Carlsen overbeviste i sitt første parti i Baku. Foto: Paul TruongMagnus Carlsen overbeviste i sitt første parti i Baku. Foto: Paul Truong

Imponert toppsjakksjef: – Kan ikke huske en lignende enveiskjøring på internasjonalt nivå noen gang.

av Tarjei J. Svensen

Norge vant i dag en knepen 2,5-1,5-seier over Bangladesh i 2. runde av Sjakk-OL i Baku.

Det var Magnus Carlsen og Aryan Tari som sto for de norske gevinstene – begge spilte med hvite brikker. Frode Urkedal tapte derimot på 4.bord med svart og Jon Ludvig Hammer måtte nøye seg med remis på 2. bord – også det med svart.

norge-bangladesh

SE OGSÅ: Resultater fra 2. runde i Sjakk-OL

Selv om Bangladesh spilte med fire stormestere, skulle seieren mot det 58. rangerte asiatiske laget aller helst vært klarere. Uansett har Norge nå sikret seg to nye lagpoeng og står med to seire av to mulige.

Knusende Carlsen-seier med nytt åpningstrekk

Enamul Hossain gir opp mot Magnus Carlsen. Foto: ChessCast/Baku Chess Olympiad

Enamul Hossain gir opp mot Magnus Carlsen. Foto: ChessCast/Baku Chess Olympiad

I går sto Magnus Carlsen over 1. runde mot Wales. I dag spilte verdensmesteren et feiende flott parti der han regelrett kjørte over stormesteren Enamul Hossain. Partiet var over etter i underkant av tre timers spill og 33 trekk.

– Det var skikkelig enveiskjøring. Jeg kan ikke huske å ha sett noe lignende på et internasjonalt nivå.  Han var vel ikke stormester, vel?

Toppsjakksjefen var ikke klar over at Carlsens motstander besitter stormestertittelen, riktignok med lav rating.

Det var en utmerket strategisk angrepsparti der Carlsen overrasket i åpningen med å spille det uvanlige 1.e3. Det er første gang Carlsen spiller dette åpningstrekket i et turneringsparti, ifølge databasene Matt & Patt har sjekket.

LES OGSÅ: Sjakkjournalist raser: – Har aldri opplevd maken

Hvit fikk etter hvert en utmerket stilling der svart ble stående å forsvare seg. Hvit kunne dermed sette i gang en bondestorm på kongefløyen, noe svart vanskelig kunne gjøre mye med. Verdensmesteren avsluttet så med et kølleslag med løperen på g6. Stormesteren fra Bangladesh ga umiddelbart opp.

– Det må ha vært en større dose frykt som førte til at han fikk en så dårlig stilling. Carlsens første trekk var verdt å merke seg. Jeg regner med Magnus ikke vil avsløre for mye før matchen mot Karjakin, sier Tisdall.

Stormester Jan Gustafsson. som for øvrig nylig ble far til en datter sammen med norske Ellisiv Reppen, har kommentert partiet for Chess24.

Andre strake remis for Hammer

Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer

Foto: Paul Truong

Jon Ludvig Hammer var under press mot Richard Jones i går, og så også ut til å komme bakpå i partiet mot Al Rakib Mollah Abdullah i dag. Norgestoeren fikk likevel et visst spill mot hvits isolerte d-bonde og fikk etter hvert fordel.

LES OGSÅ: Norsk lagseier i åpningen: – Nervepirrende

Det viste seg imidlertid at hvit ikke hadde noen problemer i sluttspillet som oppsto, og partiet endte remis etter 44 trekk.

Irriterende for Hammer, som med det står uten seier tross to partier mot lavere ratet motstand.

For Norges stortalent Aryan Tari ble det derimot den andre strake seieren. 17-åringen plantet en sterk springer plantet på e4 mot svarts svake løper på g7 og kunne utnyttet svarts dobbelbonde i e-linjen.

Svart måtte gi kvalitet da Tari fikk en fribonde i c-linjen, og da var resten plankekjøring.

– Aryan spiller veldig skarpt og med stor selvtillit tar han sjanser. Veldig lovende start av han, sier Tisdall.

For Urkedal gikk det helt galt. 23-åringen ble stående dårlig i åpningen etter å ha tillatt hvits 8.e4. Stillingen ble bare verre og verre, inntil athan fikk nye sjanser rett før tidskontrollen.

– Frode fikk en veldig komplisert og uvanlig stilling. Han måtte jobbe med den over brettet og fikk så trøbbel. Han kunne sluppet unna og hadde utmerkede remissjanser i tidsnøden, men hadde for mange problemer, sier Tisdall om det han omtaler som en svært talentfull unggutt.

I 38. trekk bukket han derimot bort hele partiet og sluttspillet var nok tapt hele veien.

Kvinnelaget med sterkt resultat mot USA

Det norske kvinnelaget med Monika Machlik, Olga Dolzhikova, Edit Machlik, Sheila Barth Sahl og Ellen Hagesæther. Foto: Norges Sjakkforbund

Det norske kvinnelaget med Monika Machlik, Olga Dolzhikova, Edit Machlik, Sheila Barth Sahl og Ellen Hagesæther. Foto: Norges Sjakkforbund

Det norske kvinnelaget åpnet oppskriftsmessig med 4-0 over Barbados i 1. runde, og fikk dermed en svært vanskelig oppgave mot sjetterangerte USA i dag.

Kvinnelaget kan likevel være stolte over et hederlig 1,5-2,5-tap mot en av OL-favorittene.

– Jeg tror det må være en av de beste resultatene det norske kvinnelandslaget noen sinne har gjort, sier Tisdall i en pressemelding på sjakk.no.

Barth Sahl og Hagesæther reddet remis etter å ha stått til tap mot henholdsvis Irina Krush og Anna Zatonskih, mens Edit Machlik på 4. bord hadde full kontroll og holdt lett remis mot Katerina Nemcova.

Olga Dolzhikova var den eneste norske som tapte på 2. bord.

– Vi er godt fornøyd med resultatet, men flakset oss ikke til tre remiser. Det var tre intense partier, og Edit som var ganske bankers hele tida, sier Barth Sahl.

– Jeg har stor tro på at vi skal komme over forhåndsrangeringen. Jeg har stor tro på spillerne, og tror vi kan gjøre det veldig bra. De spiller mye bra sjakk, og vi skal bli enda bedre utover i turneringen. De spiller godt, hurtig og har lyst til å spille, sier kvinnelagets trener Torbjørn Ringdal Hansen.

Tøff motstander i 3. runde

Det norske laget i åpen klasse ligger nå på 30. plass med 6 lagpoeng og 5,5 individuelle poeng etter to runder.

Topp 10 i OL etter to runder.

Topp 10 i OL etter to runder.

Motstander i 3. runde blir Romania, rangert som nummer 15 like bak Norge.

SE OGSÅ: Resultatliste etter 2. runde

– Romania er sterke. De har et jevnt lag og er ganske høyt ranket. Det bør bli en tett kamp der vi har en liten fordel hvis Magnus viser vei, sier Tisdall.

I toppen ble det ingen større overraskelser, men England klarte bare å slå svake Indonesia 2,5-1,5. Michael Adams på 1. bord rotet bort seier på 1. bord etter å ha kjempet i 166 trekk.

Russland er ett av sju lag som har vunnet begge sine kamper 4-0.

Norges kvinnelag skal møte Skottland, rangert som nummer 73. Skottene har stormesteren Keteva Arakhmia-Grant på 1. bord, men ellers kun 1800-spillere.

SE OGSÅ:
(Besøkt 3 986 ganger, 1 besøk i dag)