Norsk lagseier i OL-åpningen: – Nervepirrende match

Det norske laget uten Magnus Carlsen fra start i dag. Foto: Paul TruongDet norske laget uten Magnus Carlsen fra start i dag. Foto: Paul Truong

Norges start i sjakk-OL ble langt jevnere enn den burde, men det endte til slutt med en klar seier over Wales. Selv uten Magnus Carlsen på laget.

av Tarjei J. Svensen

– Det ble en nervepirrende match. Jeg trodde vi var i vanskeligheter på et tidspunkt, men det er ironisk at Nicolai, vår mest solide spiller, var den som fikk trøbbel, sier Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

Toppsjakksjefen og lagleder for det norske laget under sjakk-OL i Baku kunne se Norge vinne åpningskampen over Wales med sifrene 3-1.

SE OGSÅ: Matt & Patts diskusjonsforum

Frode Urkedal og Aryan Tari sørget for de norske helpoengene på 2. – og 3. bord, mens Jon Ludvig Hammer og Nicolai Getz spilte remis.

NorgeWales

Tari så ut til å stå noe dårligere i åpningen, men utnyttet kort tid etter en feil av waliseren.

Urkedal så ut til å ha alt under kontroll og vant raskt materiell.

Ankermann Jon Ludvig Hammer klarte aldri å skape vinstsjanser mot Richard Jones og måtte ta til takke med remis etter 48 trekk.

Nicolai Getz på 4. bord slet lenge i sluttspillet, men klarte heller ikke å presse motstanderen.

– Nicolai var ikke fornøyd i dag, men han gjorde ikke mye galt. Motstanderen hans hadde en veldig god dag, spilte raskt og gikk aldri feil.

LES OGSÅ: Diskusjon om Sjakk-OL

Magnus Carlsen ble ikke overraskende hvilt på lik linje med mange av de andre toppspillerne og brukte tiden på fysisk trening og Pokemon Go – om man skal tro hans Instagram-oppdatering.

I like to go to the gym on rest days

Et bilde publisert av Magnus Carlsen (@magnus_carlsen)

– Lagånden er god nå. Magnus virker veldig positiv etter en dag med trening. Vi har veldig gode fasiliteter for fysisk trening, sier Tisdall.

Den norske delegasjonen har hotell på øverste hylle og det meldes om god stemning på Hilton hotell i Baku.

Hilton Hotell i Baku.

Hilton Hotell i Baku.

Norges motstander i 2. runde er Bangladesh, et langt sterkere lag enn Wales med fire spillere på 2400-nivå.

– Jeg vet lite om Bangladesh, men det blir nok en langt tøffere match enn mot Wales, sier Tisdall.

Klar seier for Norges kvinnelag

Det norske kvinnelaget fikk en kjempestart med 4-0 over Barbados.

barbadosnorge

– Det gikk jo som det skulle dette. Relativt grei seier, men jeg synes motstanderne spilte bra med tanke på ratingen, sier den norske laglederen Torbjørn R. Hansen fra Baku.

Stemninga i laget er på topp.

– Ingenting å si på stemninga i laget. Alle er sugne på å spille og alle er optimister. Akkurat sånn det skal være. De gleder seg til i morgen.

Lørdag venter nemlig USA, som er rangert som nummer seks.

– Det er en perfekt motstander. Vi gleder oss og har alt å vinne!

Få overraskelser i 1. runde

Russland gjorde jobben sin og vant 4-0 over Nigeria, inkludet en seier på walkover. En spiller skal ha hatt visum-problemer og dukket ikke opp. Foto: Eteri Kublashvili

Russland gjorde jobben sin og vant 4-0 over Nigeria, inkludet en seier på walkover. En spiller skal ha hatt visum-problemer og dukket ikke opp. Foto: Eteri Kublashvili

1. runde i sjakk-OL pleier å være David mot Goliat, runden der amatørene får sjansen til å møte proffene. Likevel pleier det å bli noen overraskelser.

SE OGSÅ: Alle resultater fra 1. runde

Den store sensasjonen var Sudens 2-2 mot Bulgaria med Veselin Topalov på laget.

Eks-verdensmesteren gjorde jobben sin, men på 2. – og 4. bord gikk henholdsvis GM Momchil Nikolov (2585) og Martin Petrov (2458) ned mot Abubakir Tagelsir (2216) og Mohamed Abdalla Abdelazeez  (2183).

TO PRESIDENTER: Ilham Aliyev og Kirsan Ilyumzhinov. Foto: Maria Emelianova

TO PRESIDENTER: Ilham Aliyev og Kirsan Ilyumzhinov. Foto: Maria Emelianova

Dagens åpningsrunde ble for øvrig kraftig forsinket på grunn av den aserbadsjanske presidenten Ilham Aliyev som dukket opp med et enormt entourage for å utføre det første trekket.

– Mål nummer én er å vinne hvert eneste parti

Norge med Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari, Frode Urkedal og Nicolai Getz errangert som nummer 12 i åpen klasse. Det er to plasser over rangeringen i 2014, da det til slutt endte på 29. plass.

LES OGSÅ: Derfor har Magnus Carlsen mislykkes på landslaget

– Det blir høyst sannsynlig ikke Norge denne gangen. Mål nummer én er å vinne hvert eneste parti på hvert eneste bord. Det er plan A. Så får vi da ta plan B etter hvert, sa Magnus Carlsen spøkefullt om Norges sjanser.

– Vi har et uferdig lag, men vi har et spennende lag. Det som er fint er at vi har relativt unge spillere. Vi er fortsatt med for å lære, så jeg håper vi kan bite fra oss i kampene mot noen gode lag og legge et godt grunnlag, sa verdensmesteren videre.

– Vi skal prøve å gjøre det så godt som mulig og få en god stemning og lære litt. Så blir vi bli enda bedre om to år og enda bedre om fire år.

Matt & Patt skrev i går om bakgrunnen for at det ikke blir noen norsk tv-sending fra sjakk-OL. I stedet må norske tv-seere følge den internasjonale sendingen med stormestrene Evgenij Miroshnichenko fra Ukraina og spanske Miguel Illescas via Chess24.

Rundene begynner hver dag fra kl 13.00 norsk tid. Sjakk-OLs eneste hviledag er onsdag 7. september.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 310 ganger, 1 besøk i dag)