Carlsen: – Målet er å vinne hvert eneste parti på hvert bord

Fra åpningen i Baku torsdag. Foto: David LladaFra åpningen i Baku torsdag. Foto: David Llada

I dag begynner sjakk-OL. Nå er Norges motstandere klare.

av Tarjei J. Svensen

I dag begynner sjakk-OL i Aserbadsjans hovedstad Baku. Spillestedet er innendørsarenaen Crystal Hall, hvor Melodi Grand Prix-finalen ble holdt i 2012.

Det skal spilles totalt 11 runder frem til 14. september. Mens det i 2014 var to fridager, er det i år kun én onsdag 7. september etter 5. runde. Hver runde starter kl 13:00 norsk tid.

LES OGSÅ: Derfor dekker ikke norsk tv sjakk-OL

For de som har glemt Tromsø i 2014, er mesterskapet gigantisk med rundt totalt 3000 deltakere, trenere, delegater og andre tilreisende.

Tromsøs rekord ligger an til å bli slått med totalt 1600 deltakere fordelt på 180 påmeldte lag i åpen klasse og 140 lag i kvinneklassen fra totalt 176 ulike nasjoner.

– En breddeturnering

Storslått åpningsseremoni. Foto: David Llada

Storslått åpningsseremoni. Foto: David Llada

Mange lag samler sitt beste mannskap og er flere uker på treningssamling i forkant. Giganten Russland, som i år stiller med Vladimir Kramnik, Sergey Karjakin, Evgeny Tomashevsky, Ian Nepomniachtchi og Alexander Grischuk, har faktisk ikke klart å vunne sjakk-OL siden 2002.

I år vil også andrerangerte USA med kanonene Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura og Wesley So bli en soleklar gullkandidat.

Tittelforsvarer er Kina, som stiller tredjerangert med Yue Wang, Ding Liren, Yu Yangyi, Chao Li og Wei Yi.

Sjakk-OL er hovedsakelig en lagkonkurranse, men de individuelle bordpremiene som går til spillerne som har den beste prestasjonen henger høyt.

– Det er jo strengt tatt for de fleste en breddeturnering. Men så har man klart å få det til en prestisjeturnering og at alle de beste er der som gjør at det også blir en toppturnering. Det at man får til den kombinasjonen er helt fantastisk, sier Simen Agdestein til Matt & Patt.

Agdestein, som har deltatt i ni olympiader for Norge, sier at det i Tromsø var lett å miste fokuset i en så stor turnering der man kan treffe på mange kjente.

– Man føler seg litt liten. Man er en av tusen. Det er noe med det at det blir noe helt annet å kjenne på den følelsen som man gjør i Tromsø, sammenlignet med Norway Chess der fokuset bare er på deg.

Carlsen: – Målet er å vinne hvert eneste parti på hvert eneste bord

Carlsen med manager Espen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Carlsen med manager Espen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Torsdag kveld ble sjakk-OL offisielt åpnet av Aserbadsjans president Iliam Aliyev sammen med FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov i en storslagen seremoni.

Norge med Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari, Frode Urkedal og Nicolai Getz er rangert som nummer 12 i åpen klasse. Det er to plasser over rangeringen i 2014, da det til slutt endte på 29. plass.

LES OGSÅ: Derfor har Magnus Carlsen mislykkes på landslaget

– Det blir høyst sannsynlig ikke Norge denne gangen. Mål nummer én er å vinne hvert eneste parti på hvert eneste bord. Det er plan A. Så får vi da ta plan B etter hvert, sa Magnus Carlsen spøkefullt om Norges sjanser.

– Vi har et uferdig lag, men vi har et spennende lag. Det som er fint er at vi har relativt unge spillere. Vi er fortsatt med for å lære, så jeg håper vi kan bite fra oss i kampene mot noen gode lag og legge et godt grunnlag, sier verdensmesteren videre.

– Vi skal prøve å gjøre det så godt som mulig og få en god stemning og lære litt. Så blir vi bli enda bedre om to år og enda bedre om fire år.

I kvinneklassen er Norge med Sheila Barth Sahl, Olga Dolzhykova, Ellen Hagesæther samt tvillingssøstrene Edit og Monika Machlik rangert som nummer 48 av 140 nasjoner.

Tisdall: – Arrangementet virker glimrende så langt

Jonathan Tisdall med Torbjørn R. Hansen i Baku. Foto: David Llada

Jonathan Tisdall med Torbjørn R. Hansen i Baku. Foto: David Llada

Norge stiller med Jonathan Tisdall som kaptein for laget i åpen klasse, mens Torbjørn R. Hansen er kaptein og trener for laget i kvinneklassen. Begge ankom Baku onsdag, mens de norske lagene først ankom etter åpningsseremonien torsdag.

Tisdall forteller til Matt & Patt at bortsett problemer med akkrediteringen, virker det meste å være på stell.

– Baku er flott, folkene er hyggelige og hotellet er helt topp. Så langt virker arrangementet glimrende. Det er mange hyggelige frivillige, og ankomsten gikk utrolig glatt, sier Tisdall.

De norske lagene er innlosert på Hilton, et femstjerners hotell et stykke fra spillestedet. Dermed er man avhengig av at logistikken fungerer når 1600 spillere skal fraktes til spillestedet omtrent samtidig.

Det meldes for øvrig om svært sterke sikkerhetstiltak mot sjakkjuks i Baku.

Rundeoppsettet for 1. runde ble klart like etter midnatt.

Det norske laget i åpen klasse skal møte Wales, mens kvinnelaget skal opp mot svake Barbados. Begge disse oppgjørene bør være lett match for de norske.

Arrangøren har via Chess24 kommentatorer på fem forskjellige språk. Engelske kommentatorer er GM Evgenij Miroshnichenko, GM Miguel Illescas, GM Susan Polgar og Dirk Jan ten Geuzendam.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 738 ganger, 1 besøk i dag)

4 kommentarer på "Carlsen: – Målet er å vinne hvert eneste parti på hvert bord"

  1. Bobby Fiske | 2. september 2016 på 08:46 |

    Russland: Svidler ikke tatt ut, trass i sin høye rating. En liten kontrovers der.

  2. Urkedal er vel ikke nevnt i lagoppstillingen?

Stengt for kommentarer.