15-åring ble junior­verdensmester – hylles av Kasparov

Jeffery Xiong med solid prestasjon under det amerikanske mesterskapet tidligere i år. Foto: Lennart OotesJeffery Xiong med solid prestasjon under det amerikanske mesterskapet tidligere i år. Foto: Lennart Ootes

Jeffery Xiong er bare 15 år, men dominerte likevel junior-VM for spillere under 20 år i India. Nå hyller Garry Kasparov sin sjakkelev: – Fremgangen hans er bemerkelsesverdig.

av Tarjei J. Svensen
Toppen i junior-VM

Toppen i junior-VM

Det kan lett gå inflasjon i å utpeke Magnus Carlsens fremtidige VM-utfordrere, men en som definitivt må med i diskusjonenen blant potensielle kandidater, er Jeffery Xiong fra USA.

Tenåringen har enda ikke fylt 16 år, men ble søndag en av tidenes yngste juniorverdensmestre i mesterskapet som ble holdt i Bhubaneswar i India.

Xiong (2633) tok 10,5 poeng på de 13 rundene og sikret seg VM-tittelen én runde før slutt. Den russiske favoritten Vladislav Artemiev (2665) måtte nøye seg med andre plass, mens Sunilduth Lyna Naranyan (2515) fra India tok bronsemedaljen.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste

Texas-gutten er kjent for en posisjonell spillestil, men partiet i 8. runde mot indiske Aravindh var alt annet enn solid.

Xiong var i trøbbel i partiet mot indiske Aravindh. Foto: Offisiell nettside http://wjcc2016india.com/

Xiong var i trøbbel i partiet mot indiske Aravindh. Foto: Offisiell nettside http://wjcc2016india.com/

SE OGSÅ: Partier via Chess24
Sølvvinner Vladislav Artemiev. Xiong var i trøbbel i partiet mot indiske Aravindh. Foto: Offisiell nettside http://wjcc2016india.com/

Sølvvinner Vladislav Artemiev. Xiong var i trøbbel i partiet mot indiske Aravindh. Foto: Offisiell nettside http://wjcc2016india.com/

Mesterskapet gikk uten tre av de største juniorstjernene Richard Rapport (20) fra Ungarn, kinesiske Wei Yi (17) eller Jan-Krzystof Duda (18) fra Polen, men var likevel sterkt med åtte stormestere på startstreken.

De fem øverste på resultatlisten har to eller flere år igjen i klassen før de når aldersgrensen på 20 år. Xiong kan spille i ytterligere fire år og dermed gjøre noe kun Shakhriyar Mamedyarov har klart tidligere: Bli juniorverdensmester to ganger.

– Jeg er veldig glad og veldig stolt av Jeffery for at han vant og for at han gjorde det på en så overbevisende måte. Det var et langt og tøft mesterskap, men han viste de beste egenskapene gjennom turneringen og dominerte fullstendig, sier Garry Kasparov i en kommentar til Chess.com.

15-åringen har i flere år vært en del av sjakklegendens «Young Stars»-program, som driftes av hans egen stiftelse Kasparov Chess Foundation (KCF). Flere europeiske stormestertrenere samt økter med Kasparov to ganger i året, har bidratt sterkt til at USA nå har fire av de fem høyest rankede spillerne i verden under 16 år.

Jeffery Xiong i aksjon i junior-VM. Foto: Offisiell nettside http://wjcc2016india.com/

Jeffery Xiong i aksjon i junior-VM. Foto: Offisiell nettside http://wjcc2016india.com/

I februar debuterte han i det amerikanske mesterskapet med en solid sjette plass blant de tolv deltakerne. Tidligere vant han dessuten en stormesterturnering i St. Louis i tillegg til det amerikanske juniormesterskapet.

– Det er også verdt å nevne at Jeffery ikke bare øker sin egen rating, han vinner også turneringer. Det viser at han har det drivet og nervene som kommer med et stort talent. Han har en veldig solid stil og spiller veldig voksen sjakk. Han jobber «damn hard» og det betaler seg, skriver Kasparov fra sin residens i Kroatia.

Xiong har som svært mange av USAs unge sjakktalenter foreldre med innvandrerbakgrunn. Det har Mig Greengard, Kasparovs høyre hånd, bitt seg merke i i disse Donald Trump-tider.

Jeffery Xiong føyer seg inn i en celeber rekke av tidligere juniorverdensmestere som Garry Kasparov, Viswanathan Anand, Anatoly Karpov, Boris Spassky, Levon Aronian og Maxime Vachier-Lagrave – for å nevne noen.

Han er den første amerikaneren som vinner den gjeve tittelen siden Tal Shaked i 1997.

Aryan Tari (17) ville vært en klar medaljekandidat i mesterskapet, men valgte å stå over etter 12. plassen i fjor.

Sigve Hølleland fra Masfjorden var eneste norske deltaker. Han endte på 4,5 poeng og 75. plass blant de 80 deltakerne. Svenske Martin Lokander ble beste nordiske deltaker på 7 poeng og 37. plass.

Dinara Sadukassova (2423) fra Kazakshtan ble juniorverdensmester for kvinner. Her var det ingen norske deltakere.

Neste års junior-VM holdes i Acqui Terme Italia i november.

(Besøkt 1 458 ganger, 1 besøk i dag)