Nå er Johan Salomon (19) nærmere å bli Norges 14. stormester

Johan Salomon. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noJohan Salomon. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Nordstrand-spilleren vant lekende lett det avgjørende partiet og gikk til topps i Göteborg. Dermed har 19-åringen tatt sitt andre napp i stormestertittelen.

av Tarjei J. Svensen
Johan Salomon i Manhem i dag. Foto: Sören Svensson

Johan Salomon i Manhem i dag. Foto: Sören Svensson

Det ble klart etter at Salomon vant enkelt over tyske Martin Bruedigam i 9. – og siste runde av stormesterturneringen Manhem Schackvecka i Göteborg.

Partiet var over etter 47 trekk og drøyt to timers spill.

Det var Salomons femte seier i turneringen, noe som fører ham opp på 6,5 poeng. Det er akkurat på kravet til stormesternapp.

Med en ratingøkning på 19 poeng, betyr det at den kommende stormesteren nå uoffisielt er nummer åtte i Norge med en rating på 2487. 

SE OGSÅ: Endelig resultatliste

Nordstrand-spilleren, som var rangert som nummer seks i feltet på ti spillere, deler seieren i Göteborg med Eduardas Rozentalis. Litaueren vant sitt avgjørende parti i siste runde mot Mikkel Antonsen.

Fikk vinststilling etter 15 trekk

I går tok den regjerende norgesmesteren en lynrask remis mot den førsterangerte stormesteren Alon Greenfeld fra Israel. Det betydde at Salomon var avhengig av å vinne med hvit i dagens avsluttende runde.

Men det ble aldri noe spenning i finalen. Tyske Martin Bruedigam gjorde en stygg åpningsfeil allerede i det 12. trekket. To trekk senere hadde 19-åringen oppnådd en vunnet stilling.

Vant tre på rad etter forsiktig start

manhem-restulaterSalomon startet forsiktig med bare et halvt poeng på de to første rundene, inkludert et stygt tap for Jonathan Westerberg i 2. runde. Så ble det tre strake seire etter at 19-åringen fikk godt betalt for å spille hardt på seier.

Ikke minst i partiet i 5. runde, der han slo den ferske svenske mesteren Erik Blomqvist. 26-åringen var før møtet med Salomon ubeseiret på de siste 22 partiene.

Johan stanget så litt mot veggen med remisen i partiet mot Linus Johansson i 6. runde, men vant over dansken Mikkel Antonsen i 7. runde etter å ha «gått berserk».

I 8. runde ble det remis etter bare 12 trekk mot førsterangerte Alon Greenfeld. Det ga et fint utgangspunkt før siste runde i dag, der Salomon kunne spille på vinst med hvit mot tyskeren Martin Bruedigam. Der var det altså aldri noen tvil om resultatet.

Satser et helt år på sjakk

Salomons resultater i Göteborg.

Salomons resultater i Göteborg.

Salomons andre stormesternapp kommer et drøyt år etter at han fikk sitt store internasjonale gjennombrudd i en åpen turnering i Sitges. Den gang sjokkerte han hele sjakk-Norge ved å gå helt til topps, hans beste prestasjon i karrieren til da.

– Jeg skal bare prøve å jobbe enda hardere. Det er nå jeg kan slappe av, men det skal ikke skje, sa Salomon til Matt & Patt da.

Jobbingen har han definitivt fått betalt for. I juli ble Salomon norgesmester i Tromsø, som den sjette yngste i NM-historien.

– Han er tøff. Veldig tøff. Han har fortsatt lang vei å gå, men innstillingen hans er veldig god, sa Magnus Carlsen til Matt & Patt om norgesmesteren. 

Salomon avslørte overfor Matt & Patt at han nå tar et friår fra skolen etter å ha gått ut fra Simen Agdesteins sjakklinje på NTG. Det for å satse fullt og helt på sjakken.

Vinnerne i Manhem, med Salomon helt til høyre. Foto: Sören Svensson

Vinnerne i Manhem, med Salomon helt til høyre. Foto: Sören Svensson

Nå ligger han godt an til å kunne titulere seg som Norges 14. stormester. Tidligere i år har Aryan Tari og Frode Urkedal kunnet smykke seg med den gjeve tittelen, mens Salomon må ta nok et stormesternapp samt komme seg over den magiske 2500-grensen.

Stormesterturneringen i Manhem Schackvecka er en av tre turneringer som spilles i Mölnycka. Det er også en lukket IM-gruppe i tillegg til en Elo-gruppe. 19. – 21. august arrangeres dessuten to åpne turneringer med stormesterdeltakelse.

SE OGSÅ: 
(Besøkt 1 383 ganger, 1 besøk i dag)