Den svenske mesteren var uten tap på 22 partier. Så møtte han Johan (19)

Salomon i møtet med Erik Blomqvist. Foto: Sören Svensson/ssmanhem.seSalomon i møtet med Erik Blomqvist. Foto: Sören Svensson/ssmanhem.se

Norgesmesteren tok sin tredje strake seier og leder stormester­turneringen i Göteborg. Men enda viktigere: Drømmen om GM-napp rykker litt nærmere.

av Tarjei J. Svensen

Johan Salomon (19) tok en av sine største skalper i karrieren da han i dag slo stormester Erik Blomqvist (2557) i 5. runde av GM-turneringen av Manhem Schackvecka i Göteborg.

Ikke siden 11. runde i Europamesterskapet 23. mai hadde svensken tapt et sjakkparti. 26-åringen ble nylig svensk mester etter å ha gått ubeseiret gjennom ni partier. Det samme gjorde han i en turnering i Tsjekkia.

Blomqvist var inntil i dag også ubeseiret i Göteborg. Etter 22 partier tok imidlertid rekken slutt for svensken som har tjent rundt 50 ratingpoeng på drøyt to måneder.

– Jeg stod dårlig etter åpningen, men spilte bra etter det. Han burde spilt Sxa5 på et tidspunkt. Da var remis sannsynlig. Så var f4 også unøyaktig av ham, sier Salomon til Matt & Patt.

Salomon var grådig og tok i mot bondeofferet som Blomqvist tilbydde i Nimzo-Indisk. Svensken ble trolig stående litt bedre, men ga fra seg alt i det 20. trekket.

Norgesmesteren fikk tårn mot løper og kunne spille på vinst uten risiko.

– Før han feilet med f4, var det ganske lett remis for han. Etter f4 må han kjempe, men det er nok fortsatt remis. Td7 var tapstekket, konstaterer Salomon.

– Jeg har råd til et uhell

manhemr5Det var 19-åringens tredje strake seier i Göteborg. Etter remis mot Eduardas Rozentalis og tapet for Jonathan Westerberg, har Salomon seiret mot ukrainske Petro Golubka og Johan Hultin fra Sverige.

Salomon er nå i delt ledelse sammen med Blomqvist, begge har 3,5 poeng. Rozentalis, Greenfeld og Golubko er halvpoenget bak på 3 poeng.

SE OGSÅ: Alle resultater

Enda viktigere er imidlertid at håpet om å nå 6,5 poeng, som er kravet til stormesternapp, virker langt mer oppnåelig.

Johan Salomon. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Johan Salomon. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

– Tre strake seire, du må jo føle deg ganske bra nå?

– Ja, selvfølgelig men må ta 3 av 4 på de siste for å ta GM-napp. Det er ikke lett. Jeg må ta et parti om gangen og prøve å vinne alle. Da har jeg råd til et uhell, sier Salomon.

Salomon jakter sitt andre napp i stormestertittelen etter at det første ble tatt i Sitges i fjor sommer. Det kreves tre for å oppnå tittelen, i tillegg til en rating på minst 2500 før han kan bli Norges 14. stormester.

– Han trenger ikke å legge noe press på seg selv. Så lenge han er fullt fokusert, jobber hardt og kjemper, så er det alt han kan gjøre. Resten handler bare om å justere noen detaljer, sier toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

Onsdag er det dobbeltrunde i Göteborg med start kl 10 og 17. I 6. runde skal Salomon møte Linus Johansson med hvit, før danske Mikkel Antonsen venter med svarte brikker i 7. runde senere på dagen.

Stormesterturneringen i Manhem Schackvecka er en av tre turneringer som spilles i Mölnycka. Det er også en lukket IM-gruppe i tillegg til en Elo-gruppe. 19. – 21. august arrangeres dessuten to åpne turneringer med stormesterdeltakelse.

SE OGSÅ: 
(Besøkt 1 331 ganger, 1 besøk i dag)

2 kommentarer på "Den svenske mesteren var uten tap på 22 partier. Så møtte han Johan (19)"

  1. Nord Quelle | 16. august 2016 på 21:19 |

    Jeg er sikker på at GM Erik Blomquist er klar for revansj i Oslo Chess Festival om snaue 6 uker…. 🙂 Det er bare å glede seg …..

    • Erlend_Sæteren | 9. september 2016 på 10:53 |

      Jeg gleder meg, men frykter dessverre at jeg ikke klarer å samle nok poeng til å møte Blomquist og de andre mesterspillerene. Imponerende startliste med massevis av stormestre og jeg tror det er muligheter for de unge talentene våre til å ta forskjellige slags mesternapp. Jeg liker konseptet med åpen sveitserturnering der alle kan møte stormestre bare de spiller bra nok 🙂 , og spiller man litt verre, så ender man etterhvert opp med motstandere på eget nivå. Det ligger en sensajon i lufta også. Det uratede supertalentet Elham Abdrlauf fra Oslo Schakselskap er påmeldt. Han er kanskje verdens beste uratede spiller.

Stengt for kommentarer.