Mener toppspillerne tar for få sjanser når Magnus Carlsen ikke deltar

Veselin Topalov. Foto: Spectrum Studios/Grand Chess TourVeselin Topalov. Foto: Spectrum Studios/Grand Chess Tour

Veselin Topalov leder overraskende en remispreget Sinquefield Cup i St. Louis. Stormester og blogger mener det viser hvor suveren Magnus Carlsen er.

av Tarjei J. Svensen

Veselin Topalov leder superturneringen Sinquefield Cup etter at fem av ni runder er spilt i St. Louis i USA.

Bulgareren har 3,5 poeng på de fem rundene og er et halvt poeng foran Levon Aronian, Wesley So og Viswanathan Anand på 3 poeng.

– Jeg er ikke fornøyd, sa 41-åringen til Maurice Ashley etter sin andre seier tirsdag.

LES OGSÅ: Her er Caruana ett sekund unna pinlig tidstabbe
Ding Liren mot Veselin Topalov. Foto: Austin Fuller/Grand Chess Tour

Ding Liren mot Veselin Topalov. Foto: Austin Fuller/Grand Chess Tour

Topalovs gikk opp i ledelsen da han slo kineseren Ding Liren i 5. runde, men var likevel misfornøyd med eget spill.

– Jeg synes det var et veldig dårlig parti. Motstanderen min ga bort en bonde i åpningen. Så presset jeg og det var vunnet ut for meg. Så overså jeg mange, mange trekk. Jeg tror det var remis når han kunne få tre mot to bønder. Men så lot han meg angripe kongen hans, sa Topalov om det som til slutt endte i et mattnett for kineseren.

41-åringens ledelse halvveis i St. Louis kommer overraskende på mange. Bulgareren har nemlig slitt stort etter at han i 2015 vant Norway Chess i stor stil og senere satte ny personlig ratingrekord med 2826, nok til 2. plass i verden bak Magnus Carlsen.

To store nedturer i London Chess Classic samt Kandidatturneringen kostet ham imidlertid nær 50 ratingpoeng alene, og et fall på verdensrankingen fra 2. – til 16. plass.

I St. Louis har imidlertid den tidligere verdensmesteren glimtet til. Etter seieren over Peter Svidler i 1. runde, sto han også til soleklar vinst mot Fabiano Caruana i 2. runde, men rotet bort seieren i sluttspillet.

I 3. runde var han nok heldig som ikke ble hardere straffet for sitt svake 27. trekk. I 4. runde viste bulgareren mot da han ofret dronning mot Hikaru Nakamura.

Stormester: – Et remisvirus har infisert spillerne

Veselin Topalov i ledelsen i St. Louis. Foto: Lennart Ootes

Veselin Topalov i ledelsen i St. Louis. Foto: Lennart Ootes

Topalov er den eneste av de ti spillerne med to seire så langt, det i en turnering som har vært preget av mange remiser.

Et eksempel er en småsyk Levon Aronian som i 4. runde valgte å bruke remisvåpenet mot Fabiano Caruana, i stedet for å be om utsettelse.

– Jeg følte meg ikke bra i det hele tatt og var ikke sikker på om jeg skulle spille. Jeg tenkte at selv om jeg skammer meg, så må jeg ta remis, sa Aronian.

– Det ser ut som et remisvirus har infisert spillerne, spøkte kommentator Yasser Seirawan på den offisielle sendingen tirsdag.

Den makedonske stormesteren Alex Colovic skriver i et innlegg på sin blogg at det er blitt en tendens med at det er blitt vanskeligere å vinne partier i superturneringer med mindre motstanderen bukker.

– Vunnede stillinger er så vanskelig å konvertere til seier fordi at hvis den som forsvarer seg klarer å kjempe mot, så vil presset være på den som har fordel på å finne måter å skape fremskritt på. Som oftest vil det gå galt, skriver Colovic.

Fra 5. runde tirsdag. Foto: Austin Fuller

Fra 5. runde tirsdag. Foto: Austin Fuller

Makedoneren som sitter som generalsekretær i Association of Chess Professionals, sjakkspillernes fagforening, har også et annet interessant poeng. Han mener at fraværet av Magnus Carlsen gjør at spillerne ikke våger å ta nok sjanser og heller velger å gå inn i stillingstyper uten særlig risiko.

– Slike overdrevnt solide turneringer der man skal male motstanderen i senk er blitt normen når Magnus Carlsen ikke spiller.

– Det viser bare hvor suveren Magnus Carlsen er, skriver Colovic.

Stormesteren mener det fortsatt er helt åpent hvem som til slutt vinner i St. Louis, og at formen vil være avgjørende.

Sinquefield Cup er den tredje turneringen i årets Grand Chess Tour, etter de kombinerte lyn- og hurtigsjakkturneringene i Paris og Leuven i juni.

Magnus Carlsen har valgt å stå over denne samt London Chess Classic i desember på grunn av VM-matchen mot Sergey Karjakin.

1. premien i St. Louis er på drøyt 620.000 kroner. I tillegg er det en sammenlagtpremie på 825.000 kroner, i tillegg til 2. premie på 412.000 kroner.

Rundene i Sinquefield Cup starter 20.00 norsk tid og sendingene, med kommentatorene Maurice Ashley, Yasser Seirawan og Jennifer Shahade, kan følges direkte via Grand Chess Tours nettsider.

Onsdag var turneringens eneste frirunde, og i 6. runde torsdag får vi blant annet toppoppgjøret mellom Wesley So og Topalov samt duellen mellom hjemmefavorittene Nakamura og Caruana.

Foto: Spectrum Studios

Foto: Spectrum Studios

6. runde:

So – Topalov
Aronian – Vachier-Lagrave
Ding – Svidler
Nakamura – Caruana
Giri – Anand

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 968 ganger, 1 besøk i dag)