Andreas (14) med to kjempeskalper i Latvia

Andreas Garberg Tryggestad. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)Andreas Garberg Tryggestad. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Nordstrand-spiller slo to internasjonale mestre. Se partiene!

av Tarjei J. Svensen

Andreas Tryggestad, en lovende unggutt fra Nordstrand. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Andreas Tryggestad, en lovende unggutt fra Nordstrand. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Seks nordmenn deltar i den store internasjonale sjakkfestivalen i Riga i disse dager. Toppgruppen med 17 stormestere er dedisert til Latvias sjakklegende Mikhail Tal, som ville fylt 80 år i år.

Andreas Garberg Tryggestad (14) fra Nordstrand sjakklubb i Oslo er med sin FIDE-rating på 2161 bare rangert som nummer 127 blant de 184 deltakerne.

Likevel sjokkerte 14-åringen de fleste da han i de første to rundene presterte å vinne begge partiene over to internasjonale mestere. 

Tryggestad, som på siste uoffisielle liste er rangert som nummer én i Norge under 14 år, er kjent for å kjempe til siste slutt og for å være god til å forsvare seg.

Den styrken fikk han bruk for i 1. runde mot russiske IM Kiril Kozionov (2453), selv om Tryggestad må sies å ha sluppet billig unna.

14-åringen sto nemlig til tap i stort sett hele partiet, men klarte så vidt å holde hodet over vannet. I det 56. trekket utnyttet han russerens kjempebrøler.

Også i 2. runde mot nederlandske Tom Weber (2413) var Tryggestad i problemer underveis. Men talentet lot ikke sjansen til å straffe en feil gå fra seg.

I 3. runde ble den tysk-latviske stormesteren Daniel Fridman (2620) for sterk og Tryggestad måtte også ned mot Yuri Lapshun (2396) fra USA i 4. runde.

riga-topp10To poeng mot en snittrating på 2471 er imidlertid langt over forventet score for 14-åringen, som møter kvinnelig internasjonal mester Laura Rogule i 5. runde torsdag.

Også sjakkparet Maxim Deveraux og Sheila Barth Sahl tester sjakkformen i Riga. Begge har gjort det litt over forventet med henholdsvis 3 og 1,5 poeng. Altas Harald Mikalsen har et halvt poeng på tre runder.

Ukrainske Martin Kravtsiv (2631) og Maksim Chigaev (2550) fra Russland leder med 4 poeng.

SE OGSÅ: Resultatliste i Riga Open

Aksel Brasøy, også han fra Alta, har 2 poeng på 26. plass i gruppe B under 2300 i rating.  Per Omtvedt fra Stjernen sjakklubb deltar i gruppe C (under 2200), som starter torsdag.

Torsdag er det dobbeltrunde med start 11.00. 9. – og siste runde i Riga spilles lørdag.

(Besøkt 2 466 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Andreas (14) med to kjempeskalper i Latvia"

  1. Erlend_Sæteren | 28. september 2016 på 11:09 |

    Jeg tror Andreas (og Aryan Tari også) har vært blant de som har spilt flest kamper i mange år. Vi snakker om ekstremt rutinerte og gode ungdommer 🙂

Stengt for kommentarer.