Norges nest beste sjakkspiller tester ut to helt nye konsepter: – Oslo trenger flere turneringer, sier stormesteren.
av Tarjei J. Svensen
Norges Grand Prix er Sjakkforbundets serie med turneringer som spilles fra juli til juni. Ved slutten av sesongen kåres det vinnere i ulike klasser delt opp etter ratingnivå. Fjorårets sesong ble tidenes største med 111 turneringer og 5245 starter.
Med stadig flere medlemmer blir det også større behov for flere turneringer på sjakk-kalenderen.
Det vet norgestoer Jon Ludvig Hammer, som i den forbindelse vil ta et, for mange, ukjent turneringskonsept til Norge: «Quads», kaller han nyvinningen.
26-åringen ble først kjent med konseptet da han som niåring bodde i USA og deltok i barneturneringer.
– Da var det sånn at man møtte opp på turnering og fikk spille en gruppe med fire stykker som var nærmest deg i rating. Det er noe vi er veldig uvant med i Norge, sier Hammer til Matt & Patt.
Den første lynsjakkturneringen «OSS Quads» august arrangeres i Oslo Schakselskaps lokaler på Majorstua torsdag 18. august.
Det er Kristoffer Gressli, mannen bak sjakksiden Sjakknytt, som blir ansvarlig turneringsleder.
Hammer forteller at deltakerne i såkalte «quads» deles inn etter rating i grupper med fire spillere, slik at man havner i gruppe med spillerne som er nærmest en selv i spillestyrke.
Deretter blir det en seksrundersturnering der alle spiller mot alle. Det stilles med en oddetallsreserve, slik at alle deltakerne er garantert seks partier per turnering.
Hver turnering koster 100 kroner og de to øverste i hver gruppe får gratis startavgift i neste «quad».
– Her er det slik at man skal få lov til å spille med de beste med en gang. Jeg vil påstå at man dermed kan gjøre en forskjell på FIDE-ratingen sin med en gang. Hvis man gjør en god turnering, så er det mer effektivt for ratingen å gjøre det mot folk på eget nivå, mener Hammer.
Hver hele time fra klokken 17 til 22 begynner det en ny «quad», slik at man kan spille svært mye sjakk i løpet av kvelden – hvis man orker. Det er et viktig poeng, mener Hammer.
– Du kan selv velge hvor lenge og når du vil spille. Det er individuelle turneringer som går hver time. Det er en fleksibilitet her som ingen andre turneringer har, sier Hammer.
Oslo Schakselskap har jevnlig arrangert lynsjakkturneringer i hovedstaden, men Hammer ønsker å rate flere av disse internasjonalt.
– Jeg vil påstå at lynsjakkratingen henger litt etter. Det har ikke vært nok turneringer gjennomført etter at FIDE innførte lynsjakkrating. Jeg tror dette kan være en ypperlig måte å gi folk en mulighet til å prøve å forbedre den i en setting der man spiller mot folk som er ratet omtrent lik som en selv, mener Hammer.
Tester ut knockoutlyn
Det er ikke det eneste konseptet Hammer vil teste ut. 18. september arrangerer han OSS knockout-lyn, som navnet tilsier, er en utslagsturnering. Forskjellen er at man ikke ryker ut om man taper et parti.
– Dette knockout-systemet er slik at hvis man taper så blir man en del av et nytt knockout-system mellom alle de som tapte. På den måten får alle sin egen plassering. Det er ingen delte plasseringer.
Hammer har tro på at det nye konseptet kan bli populært og trekker frem Simen Agdesteins hurtigsjakkturneringer på NTG som fikk suksess etter en periode.
– Oslo trenger flere turneringer. Jeg tror det blir en suksess. men det er viktig å formidle hvordan systemet fungerer og hva som er fordelen med det. Jeg håper så mange som mulig melder seg på. Vi skal gjøre et forsøk, så kan vi etterpå se hva som kan gjøres bedre.
Atle Grønn, leder i Oslo Schakselskap, er glad for initiativet til superstormesteren.
– Det kan aldri bli for mye sjakk i Oslo Schakselskap. Alle slike initativer er velkomne. Det er morsomt at en så sterk spiller engasjerer seg i arrangementsbiten, sier Grønn.
Turneringene er åpne for alle spillere som er tilknyttet en klubb i Norges Sjakkforbund. Påmelding kan gjøres på følgende lenker:
- Torsdag 18. august: OSS Quads august
- Søndag 18. september: OSS Knockoutlyn
Har inntrykk av at dette er ganske vanlig i Danmark, der EMT-turneringer («EnkeltMannsTurneringer»), som tilsvarer vår NGP på mange måter, ofte deles inn i 6-manns Berger-grupper med jevn rating innad i hver gruppe, fremfor den norske modellen med Monrad/sveitser og stor innbyrdes nivåforskjell i gruppene. Corus i Nederland (Wejk an See) er også delt inn slik (i den åpne turneringen som går ved siden av super-GM-turneringen).