– Jon Ludvig kom i kommentatorsalen og så meget glad ut

Foto: XtraCon Chess OpenFoto: XtraCon Chess Open

Hammers parti i 6. runde ga norgestoeren grunn til å smile igjen.

av Tarjei J. Svensen

Monterturneringen XtraCon Chess Open er i full gang i danske Helsingør med hele 122 nordmenn blant de 398 deltakerne.

Festivalen, som tidligere er kjent som Politiken Cup, ser fra sidelinjen ut til å bli mer og mer velorganisert for hvert år som går. Det er en drøss med sidearrangementer, som ser ut til å tiltrekke seg mange familier. I år har arrangøren dessuten hentet inn Boris Gelfand, som sammen med Jacob Aagaard skal holde et foredrag om sin nye bok. Over 100 er påmeldte til det populære arrangementet

Fra spillestedet, Konvetum i Helsingør. Foto: XtraCon Chess Open

Fra spillestedet, Konvetum i Helsingør. Foto: XtraCon Chess Open

Noe av det mest imponerende arrangøren kan vise til, er de nærmere 200 partiene som er tilgjengelig for gjennomspilling under en time etter runden. Selv på dobbeltrunden, altså med 400 partier å legge inn (minus 2x 47 liveoverførte partier), var disse raskt tilgjengelig på nett.

Alt dette i sterk kontrast til Landsturneringer og NM for klubblag her hjemme, der knapt et eneste parti er å finne. Det er mye å lære.

Knusende Hammer-seier etter svak start

Skuffende start for norgestoer Hammer, men kan han våkne? Foto: XtraCon Chess Open

Skuffende start for norgestoer Hammer, men kan han våkne? Foto: XtraCon Chess Open

Norges fremste håp Jon Ludvig Hammer var rangert som nummer seks i det sterke feltet, men har ikke fått spillet til å sitte etter at seks av ti runder er spilt.

26-åringen står med 4,5 poeng etter at han overraskende gikk på en smell mot tyske Jonathan Carlstedt (2457) i 5. runde.

Tidligere måtte norgestoeren dessuten avgi et halvpoeng i 3. runde mot Julian Kramer (2341). Riktig galt kunne det også gått allerede i 2. runde mot Michael Vesterli (2141), men Hammer klarte å snu en tapt stilling til seier.

Onsdag fikk imidlertid Hammer en grunn til å smile igjen med en knusende seier over danske Joacob Høyer (2212).

– Jon Ludvig stod ret tidligt på dagen i kommentatorsalen og så meget glad ut, skriver live-kommentator Per Andreasen i arrangørens runderapport.

SE OGSÅ: Spill gjennom hele partiet via Chess24

Etterpå var det en meget glad Hammer som dukket opp på den offisielle sendingen.

– Jeg er veldig fornøyd, kan man høre 26-åringen si før han setter seg i kommentatorrommet sammen med Sveriges ener Nils Grandelius, som hadde ideen til Hammers åpning.

Se innslaget under.

Solide Simen

Simen Agdestein. Foto: XtraCon Chess Open

Simen Agdestein. Foto: XtraCon Chess Open

Det er Simen Agdestein som er Norges bestemann så langt med 11. plass med 5 poeng etter fire seire og to remiser.

49-åringen åpnet oppskriftsmessig med fire strake stolper, inkludert seier over sin tidligere NTG-elev Kristian Stuvik Holm (18). Vålerenga-spilleren var nær ved å slå sin egen trener i Reykjavik tidligere i år, men virket sjanseløs i partiet i 4. runde selv om det til slutt tok 82 trekk å dra seieren i land.

Agdestein holdt remis mot Danmarks Allan Stig Rasmussen i et forrykende parti i 5. runde, før det også ble remis mot Danmarks ferskeste stormester Mads Andersen (21) i 6. runde onsdag.

Dermed er veteranen et halvt poeng bak tettrioen og fortsatt alle muligheter til å kjempe om førsteplassen på 20.000 danske kroner.

Mossespiller overrasker

Paul Johansen. Foto: XtraCon Chess Open

Paul Johansen. Foto: XtraCon Chess Open

En av de største norske overraskelsene, er Paul Johansen som er oppe på 23. plass med 5 poeng etter tre strake seire over langt høyere ratet motstand.

Mossespilleren er kjent som en farlig angrepsspiller når han får spillet til å sitte. Mot den kommende NTG-eleven Eivind Olav Risting straffet han en stygg feil i sluttspillet.

Bu Kvaløy imponerer – igjen

Aksel Bu Kvaløy. Foto: XtraCon Chess Open

Aksel Bu Kvaløy. Foto: XtraCon Chess Open

Det er også verdt å trekke frem den ferske miniputtnorgesmesteren Aksel Bu Kvaløy (7) som fortsetter å spille forrykende angrepspartier.

Stavanger-spilleren har 2 poeng så langt, men hadde fortjent et poeng etter denne angrepsfesten i 6. runde.

SE OGSÅ: Alle norske resultater i XtraCon Chess Open

Det er stormestertrioen Bassem Amin, Sebastien Maze og Sabino Brunello som leder i Helsingør med 5,5 poeng. Førstnevnte vant et langt springersluttspill mot den store overraskelsen Erik Zude (2403) fra Tyskland i 6. runde.

Brunello avsluttet slik mot det danske håpet:

topp-137. runde begynner 13:00. Simen Agdestein møter danske Jacob Aabling Thomsen (2344), mens Jon Ludvig Hammer skal forsøke å sette Paul Johansen ned på jorda igjen.

Det er 47 direktesendte partier og Per Andreasen er kommentator.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 315 ganger, 1 besøk i dag)