Eks-verdensmester hyller Carlsen: – Utrolig å se hvordan Magnus klarer det

Ruslan Ponomariov hyller Magnus Carlsen etter Bilbao-triumfen. Foto: Bilbao MastersRuslan Ponomariov hyller Magnus Carlsen etter Bilbao-triumfen. Foto: Bilbao Masters

Tidligere verdensmester Ruslan Ponomariov er svært imponert av Magnus Carlsens prestasjon i Bilbao.

av Tarjei J. Svensen

Fredag vant Magnus Carlsen sin femte strake superturnering. Triumfen ble sikret én runde før slutt ved å beseire Anish Giri for første gang på 16 forsøk.

LES OGSÅ: Carlsen brøt Giri-forbannelsen – vant i Bilbao

Det var et parti som på mange måter fulgte den klassiske «Magnus-oppskriften». 25-åringen fikk ikke mye ut av åpningen med hvite brikker. Stillingen var tilsynelatende rolig, men verdensmesteren fant likevel måter å legge press på sin nederlandske motstander.

Hele tiden la han små feller for motstanderen – da ble også tidsbruken en økende faktor. Etter 37 trekk kollapset altså Giri.

– De fleste ville blitt deprimert av en slik start, men ikke Magnus

Ruslan Ponomariov. Foto: Yerazik Khachatourian

Ruslan Ponomariov. Foto: Yerazik Khachatourian

Ruslan Ponomariov (32), det tidligere vidunderbarnet som ble verdensmester som 18-åring, har fulgt Bilbao som kommentator i de siste rundene. I et intervju med Chess.com virker han nærmest stum av beundring.

– Magnus er ….Magnus, begynner han.

32-åringen fortsetter:

– Alle forventer at verdensmesteren skal vinne igjen og igjen. Men likevel er det litt utrolig hvordan han klarer det, sier Ponomariov.

Ukraineren, som bor like utenfor Bilbao sammen med sin spanske kone og én måned gamle sønn, viser til at Carlsen faktisk tapte første runde mot Nakamura.

– Han startet med å tape første runde mot en motstander han aldri før hadde tapt for i karrieren sin. De fleste andre ville blitt deprimert av en slik start. Men ikke Magnus.

Ponomariov mener det var et spesielt parti mot Giri, som han altså aldri hadde slått tidligere. Carlsen ville ha vunnet turneringen med to avsluttende remiser, men var nok sugen på å få sin første seier over nederlenderen.

– Det var et rolig parti og det var imponerende å se hvordan Carlsen fant måter å fortsette partiet på.

Karjakin er uten seier på ni partier i Bilbao. Foto: Bilbao Masters

Karjakin er uten seier på ni partier i Bilbao. Foto: Bilbao Masters

VM-motstander Sergey Karjakin har vært en skygge av seg selv og står uten en eneste seier i Bilbao etter åtte remiser og ett tap, for nettopp Carlsen.

– Magnus prøver hele tiden å vise at han er den beste. Jeg husker Anand og Topalov deltok i Bilbao mange ganger før de skulle spille VM-matcher. De spilte dårlig og prøvde å unnskylde seg med at de forbereder seg til matchen. Men ikke i tilfellet Magnus, avslutter Ponomariov.

Siste runde i Bilbao spilles i dag kl 15, én time tidligere enn normalt. Carlsen skal møte Wesley So med svarte brikker i et parti som altså ikke har noe å si for sammendraget.

(Se Chess.coms Peter Doggers’ intervju med Ponomariov under.)

Carlsens resultater i Bilbao:

1. runde 13. juli: Hvit mot Hikaru Nakamura (Tap)
2. runde 14. juli: Svart mot Wei Yi (Seier)
3. runde 15. juli: Hvit mot Sergey Karjakin (Seier)
4. runde 16. juli: Hvit mot Wesley So (Seier)
5. runde 17. juli: Svart mot Anish Giri (Remis)
6. runde 19. juli: Svart mot Hikaru Nakamura (Remis)
7. runde 20. juli: Hvit mot Wei Yi (Remis)
8. runde 21. juli: Svart mot Sergey Karjakin (Remis)
9. runde 23. juli: Hvit mot Anish Giri (Seier)
10. runde 22. juli: Svart mot Wesley So

SE OGSÅ:

(Besøkt 2 671 ganger, 1 besøk i dag)