Giri til Matt & Patt: – Vil være farlig å la hetsen påvirke deg

Anish Giri i Bilbao. Foto: Yerazik KhachatourianAnish Giri. Foto: Yerazik Khachatourian

Den rappkjeftede nederlenderen bryr seg ikke om netthetsen, men innrømmer å ha sett kommentarer som går for langt. I dag skal Magnus Carlsen for 16. gang forsøke å slå ham.

av Tarjei J. Svensen

– Det er et godt spørsmål. Om det går innpå meg? svarer Anish Giri på Matt & Patts spørsmål før han stirrer ut i lufta og tenker seg om i et par sekunder.

Den nederlandske 22-åringen er ranket som nummer sju i verden, men blir stadig mobbet for sin svært solide spillestil. Sjakkfansen har ofte en større forkjærlighet for spillere som tar sjanser, og Giri er den rake motsetningen. Nederlenderen foretrekker som oftest å gå for de trygge variantene med minst mulig risiko.

Det gjør at 22-åringen sjelden taper sjakkpartier, men det fører også til at han ikke vinner mange partier. I en periode tidligere i år ble det dermed 21 strake remiser – inkludert 14 av dem under Kandidatturneringen.

I Bilbao har Giri slitt med å få ballen i mål. Seks remiser, to tap – og ikke en eneste seier plasserer ham nederst på tabellen blant de seks deltakerne. Som en bruker på Chess.com skrev:

Magnus Carlsen klarer å skape alt ut av ingenting, mens Anish Giri skaper ingenting ut av alt.

– Det er en del av jobben

Giri - Carlsen. Foto: Yerazik Khachatourian

Giri – Carlsen. Foto: Yerazik Khachatourian

Spørsmålet som fikk Giri til å tenke er altså om han lar seg påvirke av alle de negative kommentarene på nettet.

– Nei, nei. Det ville vært farlig. Fordi jeg prøver å gjøre de beste trekkene, og hvis man begynner å tenke på noe annet enn sjakk så vil man ikke lenger finne de beste trekkene, sier Giri og påpeker at han får langt flere støttende kommentarer.

– Jo større stjernen her, dess mer hets får man. Se bare på Ronaldo og Messi, de er forgudet, men det er så mange hatere. Og de har aldri gjort noe galt. Likevel får de så mye dritt. Men jeg synes ikke det er noe problem, det er bare en del av jobben, mener Giri.

Den rappkjeftede nederlenderen står ved siden av kona Sopiko Guramishvili da Matt & Patt snakker med ham. Det er en synlig kul på magen hennes. Det unge paret barn neste år.

Giri innrømmer at det har vært ganger der noen hetsere har gått for langt.

– Jeg leste noen kommentarer som var mer støtende enn de pleier å være etter at jeg spiller remis. Det var kommentarer på meg og familien min, og det er helt klart å gå for langt. Men jeg håper likevel at de som ser partiene mine kan lære noe. Det er det alltid i hvert parti og i hver remis.

Giri skjønner likevel godt det negative ryktet han har fått.

– Det var et sammentreff at jeg hadde 14 remiser i Kandidatturneringen og jeg ødela med det ryktet mitt, så jeg forstår det. Det er ikke et problem. Det er mer bekymringsverdig at jeg spiller så dårlig.

Det er ikke alle spillere som lar seg påvirke like lite som Giri. Peter Leko, ranket som nummer fire i verden på 2000-tallet, har tidligere snakket om at han lot seg påvirke av sjakkfansens netthets.

– Ja, Peter har noen alvorlige problemer med sjakken sin. Det er han nok klar over selv også. Han prøver å jobbe med det, og jeg har mine problemer som jeg prøver å rette.

– Var nesten lettet da jeg sto til tap

En misfornøyd Carlsen etter å ha latt Giri slippe unna i det første partiet i Bilbao. Foto: Yerazik Khachatourian

En misfornøyd Carlsen etter å ha latt Giri slippe unna i det første partiet i Bilbao. Foto: Yerazik Khachatourian

22-åringen er den eneste i verdenstoppen som fortsatt har en positiv score mot Magnus Carlsen. De 14 siste partiene har endt remis, mens Giri vant det første møtet i Nederland.

Overraskende nok, er ikke det noe han legger mye vekt på.

– Nei. Denne pluss-scoren legger bare press på Magnus og ikke meg. I det siste er det jeg som har vært under press. 

I det første partiet i Bilbao var nederlenderen i alvorlig trøbbel, men klarte å holde unna med et nødskrik.

– I det siste partiet så slo det nesten tilbake på meg. Jeg var faktisk litt lettet når jeg trodde jeg sto til tap, jeg tenkte at jeg at det ville være for mye om jeg skulle slippa unna igjen. Jeg spiller ikke mitt beste mot ham lenger, sier Giri før han avslutter:

– Nå når jeg er forsøkt å bli tatt livet av, så vil jeg prøve å lære av de feilene og spille som jeg gjorde når jeg var yngre og ikke bry meg lenger.

9. runde i Bilbao Masters spilles 16:00 i dag. Carlsen spiller med hvite brikker og skal forsøke å vinne i sitt 16. møte med Giri. Partiet kan følges direkte med kommentarer via Chess24.

9. runde:

Wei – So
Nakamura – Karjakin
Carlsen – Giri

Carlsens resultater i Bilbao:

1. runde 13. juli: Hvit mot Hikaru Nakamura (Tap)
2. runde 14. juli: Svart mot Wei Yi (Seier)
3. runde 15. juli: Hvit mot Sergey Karjakin (Seier)
4. runde 16. juli: Hvit mot Wesley So (Seier)
5. runde 17. juli: Svart mot Anish Giri (Remis)
6. runde 19. juli: Svart mot Hikaru Nakamura (Remis)
7. runde 20. juli: Hvit mot Wei Yi (Remis)
8. runde 21. juli: Svart mot Sergey Karjakin (Remis)
9. runde 22. juli: Svart mot Wesley So
10. runde 23. juli: Hvit mot Anish Giri

SE OGSÅ:

 

(Besøkt 1 770 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Giri til Matt & Patt: – Vil være farlig å la hetsen påvirke deg"

  1. Bradley L. Hamilton | 22. juli 2016 på 13:48 |

    Fun fact: «Giri» actually means draw in three different languages.

Stengt for kommentarer.