Carlsen lot Karjakin slippe unna med et halvpoeng i siste møte før VM-matchen

Sergey Karjakin og Magnus Carlsen under pressekonferansen i Bilbao. Foto: Tarjei J. SvensenSergey Karjakin og Magnus Carlsen under pressekonferansen i Bilbao. Foto: Tarjei J. Svensen

– Jeg kunne ikke se noe på slutten, og hadde ikke mye tid igjen, sa verdensmesteren etter sin fjerde strake remis. VM-motstanderen slapp unna med et halvpoeng.

av Tarjei J. Svensen

(Sergey Karjakin – Magnus Carlsen 1/2-1/2): Verdensmester Magnus Carlsen har trolig fått et psykologisk overtak på sin VM-motstander Sergey Karjakin etter en overbevisende remis i 8. runde i Bilbao Masters.

Det var Carlsens fjerde strake halvpoeng i den spanske havnebyen. Partiet var over etter bare 18 trekk og to timers spill.

Nordmannen har nå vunnet minimatchen med 1,5-0,5 etter at han vant det første oppgjøret. Det var Carlsens fjerde seier totalt over Karjakin, bare ett parti har endt med tap.

Møtene i Bilbao er etter all sannsynlighet de siste før de to barker sammen før VM-matchen i november. Russeren har ikke vært i nærheten av å skape noe mot den regjerende verdensmesteren i den spanske havnebyen, og står dessuten uten seier når åtte av 10 partier er spilt.

I dag kom Karjakin tidlig bakpå, selv om han hadde fordelen av å spille med hvite brikker.

– Jeg forsøkte å regne på mange varianter, men som så ofte før, kunne jeg ikke se noe. Jeg kan ta på e5, men jeg så ingen fordel for meg, sa Carlsen om hvorfor han valgte å repetere stillingen og gå for remis.

Carlsen hadde imidlertid en sjanse til å oppnå betydelig fordel få trekk tidligere. I stedet valgte verdensmesteren en variant der Karjakin ikke hadde noe annet alternativ enn å gjenta stillingen.

SE OGSÅ: Matt & Patts bilder fra Bilbao på Facebook

– Jeg kunne ikke se noe på slutten, og jeg hadde ikke mye tid igjen. Da gir deg ingen mening å spille videre, sa Carlsen.

– Jeg undervurderte Na7-trekket hans, det er trolig veldig godt, sa Karjakin, som også avslørte at han ba om å få en russisk-talende turneringsleder under VM-matchen. Det ble imidlertid avslått av arrangøren.

På pressekonferansen tidligere i turneringen, avviste derimot begge at de to siste oppgjørene i Bilbao ville få en psykologisk betydning for VM-matchen.

– Vi har spilt så mange ganger før, så to nye partier gjør ikke den store forskjellen, sa Karjakin.

– Ja, jeg er enig i det. Disse partiene i Bilbao har stor betydning for turneringen, og det er veldig viktig for meg. Men som han sa, så har vi spilt så mange ganger før at vi ikke får så mye informasjon ut av disse partiene, sa Carlsen.

– Dette trekket er utenfor min fatteevne

Chess24-kommentator Jan Gustafsson mente Karjakin spilte unøyaktig i det 11. trekket og at en «en typisk Magnus Carlsen-stilling» var oppstått.

– Det ser ut som Magnus har fått den typen stillingen han vil ha. Et brett full av brikker og ikke veldig taktisk. Manøvreringen videre blir viktig. Han har kommet ut av åpningen uten trøbbel, så han kommer nok til å være fornøyd.

– Jeg har på følelsen at denne stillingen passer Carlsen mer enn Karjakin.

Men verdensmesterens 12…Sa7 overrasket ekspertene.

– Dette trekket er for dypt. Det er utenfor min fatteevne, sa Gustafsson.

Få trekk senere kom imidlertid planen frem. Carlsen ofret bonde på b7, med ideen å fange dronningen.

Carlsen fant imidlertid ikke trekket cxb5 som ifølge computerne kunne gitt Carlsen en betydelig fordel.

– Det var ikke opplagt at han skulle ta med den andre bonden, påpekte Gustafsson.

Carlsen har nå 13 poeng, tre poeng foran nærmeste utfordrer Hikaru Nakamura på 10 poeng. Dermed ligger nordmannen godt an til å vinne i Bilbao for tredje gang i karrieren.

I de to siste partiene har han hvit mot Anish Giri og svart mot Wesley So.

25-åringen kan sikre seg årets fjerde triumf. Tidligere har 25-åringen vunnet i Wijk aan Zee, Stavanger samt lyn- og hurtigsjakkturneringen i Leuven.

Turneringen i den spanske havnebyen er Carlsens siste før sjakk-OL som starter 1. september. VM-matchen mot Karjakin begynner 11. november.

Resultater 8. runde:

So – Giri 1-0
Karjakin – Carlsen 1/2-1/2
Wei – Nakamura 1/2-1/2

9. runde:

Wei – So
Nakamura – Karjakin
Carlsen – Giri

Carlsens resultater i Bilbao:

1. runde 13. juli: Hvit mot Hikaru Nakamura (Tap)
2. runde 14. juli: Svart mot Wei Yi (Seier)
3. runde 15. juli: Hvit mot Sergey Karjakin (Seier)
4. runde 16. juli: Hvit mot Wesley So (Seier)
5. runde 17. juli: Svart mot Anish Giri (Remis)
6. runde 19. juli: Svart mot Hikaru Nakamura (Remis)
7. runde 20. juli: Hvit mot Wei Yi (Remis)
8. runde 21. juli: Svart mot Sergey Karjakin (Remis)
9. runde 22. juli: Svart mot Wesley So
10. runde 23. juli: Hvit mot Anish Giri

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 876 ganger, 1 besøk i dag)

2 kommentarer på "Carlsen lot Karjakin slippe unna med et halvpoeng i siste møte før VM-matchen"

  1. Hvorfor refererer dere stadig til halvpoeng når det er 3-1-0-poenggivning i denne turneringen? Det virker litt ulogisk og inkonsekvent.
    Sølvi Rasmussen

Stengt for kommentarer.