Carlsen etter sin tredje strake remis: – Jeg mistet oversikten

Carlsen i sitt tredje møte med supertalentet Wei Yi. Foto: Maria EmelianovaCarlsen i sitt tredje møte med supertalentet Wei Yi. Foto: Maria Emelianova

Vidunderbarnet Wei Yi (17) holdt unna mot verdensmesteren og reddet til slutt et halvpoeng i Bilbao. Men Carlsen rykker litt nærmere ny Bilbao-triumf.

av Tarjei J. Svensen

(Magnus Carlsen – Wei Yi ½-½) Magnus Carlsen måtte til slutt ta til takke med remis med hvit i et langt sluttspill mot vidunderbarnet Wei Yi (17) i 7. runde av Bilbao Masters.

– Jeg hadde en veldig komfortabel fordel etter åpningen. Svart står solid, men er ikke veldig aktiv. Spillet mitt kunne vært forbedret, og jeg mistet oversikten på et tidspunkt, sa Carlsen på pressekonferansen i 6. etasje på det spektakulære Teatros Campos i Bilbao. 

– Wei Yi spilte veldig bra. Han viser så langt at han hører hjemme i turneringen og jeg håper han gjør det bra videre, sa Carlsen og roste senere 17-åringen.

Remisen kom etter 60 trekk og nær 4,5 timers spill på selveste «Verdens sjakkdag». Verdensmesteren hadde da i et par timer forsøkt å presse blod ut av den berømte steinen i det som var et likt sluttspill.

– Jeg er fornøyd. Det var et tøft parti. Jeg måtte hele tiden passe meg, sa 17-åringen.

Carlsen har flere ganger tidligere klart å fremprovosere feil i slike stillinger før, men denne gangen holdt 17-åringen altså unna.

Kineseren, som på pressekonferansen i går hevdet han er dårlig i sluttspillfasen, forsvarte seg imidlertid svært godt og var i realiteten aldri i tapsfare.

– Det er bare å gratulere Wei Yi for et veldig godt parti. Men Carlsen spilte også bra og la hele tiden press på ham, kommenterte Jan Gustafsson på Chess24s sending.

Carlsen-Wei Yi i Bilbao

Foto: Maria Emelianova

Det er Carlsens tredje strake remis i Bilbao. Da passet det godt at det også ble remis i de to andre oppgjørene, mellom Anish Giri og Sergey Karjakin samt Hikaru Nakamura og Wesley So.

Det betyr at Carlsen rykker litt nærmere årets fjerde turneringsseier. Verdens desidert beste sjakkspiller står nå med 12 poeng og er tre poeng foran Nakamura på 9 poeng. Dagens motstander Wei Yi er på 3. plass med 8 poeng.

Det neste hinderet på veien er Sergey Karjakin. De to barker sammen til det som etter all sannsynlighet blir det siste møtet før VM-matchen i november. Carlsen vant det første møtet i 3. runde fredag.

SE OGSÅ: Matt & Patts bilder fra Bilbao på Facebook

Det er en noe uvanlig poengberegning i Bilbao med tre poeng for seier og ett poeng for remis, noe som betyr at det fortsatt er helt åpent i sammendraget.

– Magnus er ekstrem i sluttspillfasen

Carlsen gjør seg klar for sitt tredje oppgjør mot det kinesiske supertalentet. Foto: Yerazik Khachatourian

Carlsen gjør seg klar for sitt tredje oppgjør mot det kinesiske supertalentet. Foto: Yerazik Khachatourian

I åpningen i dag fulgte Carlsen og Wei Yi kjent territorium i Reti-åpning og en stilling som blant annet Jon Ludvig Hammer har slått Nils Grandelius i – og som også Wei Yi tidligere har spilt i et parti fra 2014.

– Dette kommer helt til å bli et svært interessant parti. Det er helt klart likt, men det er ubalansert og mye å spille for her, kommenterte Chess24s tyske Jan Gustafsson etter de første 12 trekkene.

Verdensmesteren kunne så spille på sitt løperpar og et potensielt press mot e7-bonden. Men stillingen var fortsatt i balanse.

– Hvit bør ikke vinne dette partiet med mindre noe dramatisk skjer. Men Magnus er ekstrem i sluttspillfasen, så hvis han ser noen grunn til å spille videre, så gjør han det, påpekte Gustafsson.

– Han spiller mot det som kanskje er den beste sluttspill-spesialisten noen gang, så det er klart at det kan være litt skremmende for ham, sa tyskeren.

Carlsen fikk så en sterkere løper mot en litt svakere springer i sluttspillet, men Wei Yi holdt greit unna og reddet halvpoenget etter 60 trekk.

Kan vinne i Bilbao for tredje gang

Magnus Carlsen i Bilbao i dag. Foto: Yerazik Khachatourian

Magnus Carlsen i Bilbao i dag. Foto: Yerazik Khachatourian

Carlsen ligger nå godt an til å sikre seg årets fjerde triumf. Tidligere har 25-åringen vunnet i Wijk aan Zee, Stavanger samt lyn- og hurtigsjakkturneringen i Leuven.

Bilbao Masters har 25-åringen vunnet to ganger før, i 2011 og 2012.

Turneringen i den spanske havnebyen er Carlsens siste før sjakk-OL som starter 1. september. VM-matchen mot Karjakin begynner 11. november.

Resultater 7. runde:

Carlsen – Wei Yi 1/2-1/2
Giri – Karjakin 1/2-1/2
Nakamura – So 1/2-1/2

8. runde:

So – Giri
Karjakin – Carlsen
Wei – Nakamura

Carlsens resultater i Bilbao:

1. runde 13. juli: Hvit mot Hikaru Nakamura (Tap)
2. runde 14. juli: Svart mot Wei Yi (Seier)
3. runde 15. juli: Hvit mot Sergey Karjakin (Seier)
4. runde 16. juli: Hvit mot Wesley So (Seier)
5. runde 17. juli: Svart mot Anish Giri (Remis)
6. runde 19. juli: Svart mot Hikaru Nakamura (Remis)
7. runde 20. juli: Hvit mot Wei Yi (Remis)
8. runde 21. juli: Svart mot Sergey Karjakin
9. runde 22. juli: Svart mot Wesley So
10. runde 23. juli: Hvit mot Anish Giri

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 495 ganger, 1 besøk i dag)