Carlsen om norgesmesteren: – Johan er tøff. Veldig tøff

Johan Salomon. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)Johan Salomon. Foto: Rolf Haug

Magnus Carlsen skryter av Johan Salomon (19) etter NM-triumfen. Nå skal Nordstrand-spilleren ta et friår og satse hardt på sjakken. I minst ett år.

av Tarjei J. Svensen

Lørdag ble Johan Salomon (19) fra Nordstrand sjakklubb norgesmester i sjakk. 19-åringen vant en av de jevneste Eliteklassene noensinne.  Salomon og Kjetil A. Lie endte begge på 6,5 poeng, mens førstnevnte endte foran på andrekvalitet.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste

Ifølge sluttrapporten på NMs offisielle side, var det avgjørende at Espen Forså rotet bort en vunnet stilling mot Lars Oskar Hauge til remis. Om Tromsø-spilleren hadde vunnet, ville Lie sneket seg foran.

LES OGSÅ: Johan (18) er norgesmester i sjakk

– Johan hadde mange vanskelige øyeblikk, men han imponerte med besluttsomheten og kampviljen. Han var fryktløs, og han har mer å gå på, påpekte toppsjakksjef Jonathan Tisdall.

19-åringen er ifølge Sjakknytt den sjette yngste norgesmesteren i historien. I fjorårets NM måtte Salomon se seg slått på målstreken av to år yngre Aryan Tari etter remis i siste runde.

– Det er fantastisk! Tusenvis av timer med hardt arbeid gir endelig resultater. Oppturen kommer etter en lang periode med middelmådige resultater, sier den ferske norgesmesteren til Matt & Patt.

Carlsen: – Mye nerver

Magnus Carlsen snakker varmt om Johan Salomon. Foto: Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen snakker varmt om Johan Salomon. Foto: Tarjei J. Svensen

I år avsluttet Salomon med fire strake seire, inkludert en knusende triumf i siste runde over Joachim B. Nilsen. Seiersrekken imponerer også verdensmester Magnus Carlsen.

– Det er en veldig imponerende sluttspurt. Hva kan man si? Han ga aldri opp og kjørte på i siste runde. Jeg så på partiene at det ble mye nerver for de som leder. Men sånn er det, sier verdensmesteren til Matt & Patt.

– Hva kan du si om Johan som spiller?

– Han er tøff. Veldig tøff. Han har fortsatt lang vei å gå, men innstillingen hans er veldig god, mener Carlsen, som fulgte deler av NM-avslutningen fra Bilbao.

Johan Salomon. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Johan Salomon. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Salomon åpnet overraskende svakt med 1,5 av 3 poeng og 2,5 av 5 poeng. I utgangspunktet skulle det bety at man er ute av kampen om NM-tittelen. Men så vant han altså de fire siste partiene.

– Jeg klippet håret etter runde fem, og gikk for seier i alle partier. Jeg var veldig skuffet over eget spill i alle de første fem rundene. Da håpet jeg å reparere skadene. Så fokuserte jeg på ett parti om gangen videre og plutselig hadde jeg vunnet fire på rad, sier Salomon om sluttspurten.

– Hvor mye hjalp hårklippen?

– Hårklippen hjalp nok ikke så mye, nei. Det som hjalp var all-in mentaliteten. Jeg prøvde å vinne alle de ni partiene, og det løsnet på slutten.

Salomon trekker frem sitt siste parti mot Joachim B. Nilsen som sitt beste.

– Det siste partiet var feilfritt og mitt beste parti.

Tar et friår – satser fulltid på sjakk.

Johan Salomon. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Johan Salomon. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Uoffisielt er 18-åringen nå oppe på 2470 og nærmer seg for alvor GM-nivået. Han skal nå spille Cannes Open neste uke i tillegg til en GM-turnering i Gøteborg i august.

Salomon gikk ut av Simen Agdesteins sjakklinje i juni og skal neste år ta et friår fra skolen – kun for å satse på sjakken.

– Jeg håper fremgangen fortsetter og at jeg lærer hver dag. Jeg skal spille ca en turnering i måneden og trene mye hver dag for å nå mitt potensiale.

– Hva er målet videre nå, i løpet av det neste året?

– Å gjøre «alt riktig» når det kommer til å forbedre seg

– Hva betyr det?

– Å trene mye sjakklig gjennom hele året. Jeg har ikke noe konkret mål annet enn å bli GM så fort som mulig.

Verdensmester Magnus Carlsen har følgende råd til norgesmesteren:

– Det er bare å ønske ham lykke til. Stå på!

SE OGSÅ:

(Besøkt 2 660 ganger, 1 besøk i dag)