Aksel (7) er tidenes yngste norgesmester i miniputt

Aksel Bu Kvaløy. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)Aksel Bu Kvaløy. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

7-åringen fra Stavanger ser YouTube-videoer og leser bøker om sjakk. Nå har stortalentet satt ny miniputtrekord.  – Et enormt potensiale, sier toppsjakksjefen.

av Tarjei J. Svensen

Aksel Bu Kvaløy fra Stavanger fyller ikke åtte år før i august, men ble i dag norgesmester i Miniputt (11 år og yngre). Bu Kvaløy sikret tittelen ved å spille remis i en vunnet stilling mot Mathias Lind Schouten.

7-åringen endte med det på 7,5 poeng på de ni rundene, et halvt poeng foran Mathias Unneland fra Aalesund på 2. plass og Andreas Tenold fra Nordstrand på 3. plass.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste i Miniputt

Det gjør stortalentet til den yngste norgesmesteren i Miniputt-klassens 28-årige historie.

Ifølge Sjakknytt, er det Carsten Opseth i 1998 som hadde den forrige rekorden. Han ble norgesmester året han fylte ni. Magnus Carlsen var 9,5 år da han ble norgesmester i Asker i 2000. Frode Urkedal og Kristian Stuvik Holm var begge fylt 10 år i henholdsvis 2003 og 2008.

Nå har altså Stavanger-gutten smadret denne rekorden med ett år.

Pappa Kvaløy: – Det er stas

Aksel intervjues av T & T på den offisielle sendingen.

Aksel intervjues av T & T på den offisielle sendingen.

– Det er klart det er stas. Han vant jo norgesmestertittelen i november, da ble han litt kry. Men man må ikke ta av heller. Han har lært det tidlig. Så lenge han synes det er kjekt, så er det det viktigste, sier pappa Ola Kvaløy til Matt & Patt.

Han forteller at sønnen først lærte reglene etter å ha sett et sjakkbrett hos farfaren. Da var han fire år gammel.

– Så ble han veldig fascinert. Siden har han spilt mye på iPaden og lest mye, sier Kvaløy.

Kvaløy hadde før NM en rating på 1317. Med innsatsen i Miniputt tjener han over 200 ratingpoeng og har dermed passert 1500 i rating. Det plasserer ham allerede over en gjennomsnittlig norsk klubbspiller.

Bu Kvaløy i partiet mot Andreas Tenold. Foto: Tarjei J. Svensen

Bu Kvaløy i partiet mot Andreas Tenold. Foto: Tarjei J. Svensen

– Er du overrasket av at han har blitt så god?

– Det er bare å se på resultatlisten det, han har det i alle fall ikke fra meg, sier Kvaløy, som selv sliter i bunnen av klasse 4.

– Jeg har sett at han har anlegg for logisk tenkning. Men det er klart at det er litt overraskende og fascinerende at han har blitt så god. Det er det.

Stortalentet fra Stavanger har vekket oppsikt under Landsturneringen i Tromsø med fantastisk angrepssjakk som vitner om en modenhet man knapt har sett maken til i sjakk-Norge.

– Det er et imponerende spilt for en 7-åring, spesielt strategisk. Han viser en bemerkelsesverdig sjakkforståelse for alderen, sa toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

Toppsjakksjefen har fulgt Bu Kvaløys partier og har dette å si om 7-åringens prestasjon:

– Jeg tror vi skal holde et veldig godt øye med ham fremover. Han er en spiller med et enormt potensiale, sier Tisdall.

Matt & Patt skrev tidligere i uken om Bu Kvaløys praktparti i 4. runde, der han blant annet ofret en hel offiser. 7-åringen, som først fyller åtte år i august, stoppet ikke med det.

Aksel Bu Kvaløy herjer i Miniputt. Foto: Tarjei J. Svensen

Aksel Bu Kvaløy herjer i Miniputt. Foto: Tarjei J. Svensen

I runden etter, mot Nordstrands erfarne Linnea Tryggestad, slo han til med et rent dronningoffer.

Stortalentet har allerede vært godt kjent i lokalmiljøet i Stavanger en stund, men det var først i oktober han for alvor ble kjent nasjonalt. Nettopp fylt sju år ble Bu Kvaløy norgesmester i klassen for barn under ni år.

Aksel Bu Kvaløy i aksjon fredag. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Aksel Bu Kvaløy i aksjon fredag. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

– Aksel er i samme posisjon som det Aryan Tari var i for ni år siden. Han ble også norgesmester som 7-åring, sa journalist og sjakktrener Ole Valaker til Matt & Patt.

7-åringen får nå trening av Stavangers Ilia Kakushadze.

– Han synes det er kjekt med en trener og han lærer en del der. Sjakkbrettet står alltid fremme og det blir mye lynsjakk på iPaden med taktikkoppgaver. Så leser han litt i en bok eller et blad, sier Kvaløy.

– Det er viktig at det er lystbetont, Jeg vil ikke pushe han i det hele tatt. Han må finne ut av det selv, avslutter pappaen.

Familien har flere turneringsplaner. Allerede neste uke reiser de til XtraCon Chess Open i Danmark (tidligere Poltiken Cup), der Jon Ludvig Hammer og Simen Agdestein deltar sammen med over 120 andre nordmenn.

Det er bare å glede seg til fortsettelsen.

SE OGSÅ:

(Besøkt 3 733 ganger, 1 besøk i dag)