Carlsen lurte supertalentet og slo tilbake etter marerittstarten

Wei Yi - Magnus CarlsenFoto: Bilbao Masters

Stormester: – Et veldig flott parti av verdensmesteren.

av Tarjei J. Svensen

(Wei Yi – Carlsen 0-1): Magnus Carlsen slo tilbake etter gårsdagens marerittstart i superturneringen Bilbao Masters og vant 2. runde mot det 17-årige supertalentet Wei Yi fra Kina i dag.

Partiet var over etter 60 trekk og nær fem timers spill.

stilling-bilbao

Nordmannen var den eneste som vant dagens parti, hvilket betyr at han nå plutselig er oppe på 2. plass med tre poeng etter to runder. Hikaru Nakamura leder fortsatt med fire poeng etter remis mot Wesley So.

Det tredje oppgjøret mellom Karjakin og Giri endte også i remis.

SE OGSÅ: Spill gjennom partier hos Chess24

Holdt på å rote bort seieren

Det så lenge ut til at også Carlsens parti skulle ende i remis, men som så mange ganger før, klarte 25-åringen å sette motstanderen på gjentatte prøver.

– Imponerende av Magnus, som utmanøvrerte Wei Yi i åpningen. Magnus ser nok en gang ut til å finne små sjanser for å fortsette partiet. Imponerende, sa Chess24s stormester Jan Gustafsson underveis.

Carlsens noe risikable åpningsvalg i dag tydet på at han var svært lysten på å revansjere det overraskende tapet for erkerivalen Hikaru Nakamura i 1. runde onsdag.

Det åpnet med Moderne forsvar, en åpning som i utgangspunktet skulle passe angrepsmaskinen Wei Yi godt. Etter hvert klarte imidlertid Carlsen å snu en tilsynelatende lik stilling til sin fordel.

17-åringen forsvarte seg godt, men gjorde en fatal tabbe i det 41. trekket. Dermed fikk Carlsen en livsfarlig fribonde i c-linjen.

– Dette er ikke en stilling som Magnus kommer til å rote bort igjen. Jeg tror han kommer til å konvertere denne, sa Gustafsson i sluttspillet.

Verdensmesterens spill videre var ikke feilfritt, for i sluttspillet ga han 17-åringen en sjanse til å komme inn i partiet igjen.

Men da Carlsen fikk nok en sjanse til å komme inn på vinnersporet i trekk 54, var det plankekjøring. Wei Yi ga opp etter 66 trekk.

– Det er et veldig flott parti av verdensmesteren, kommenterte Gustafsson.

Karjakin og Carlsen

Foto: Bilbao Masters

Det er Carlsens første seier over kineseren som er regnet som en fremtidig VM-motstander for Magnus Carlsen.  Det første oppgjøret i Nederland i januar endte remis.

Selv har Wei Yi tidligere uttalt at det er nettopp Carlsen som er hans sjakklige idol.

Fredag får vi det som kan kalles en forsmak på VM-matchen når Carlsen skal spille med hvit mot Sergey Karjakin.

Åpnet med sjokktap for Nakamura

Foto: Bilbao Chess

Foto: Bilbao Chess

I går fikk Carlsen den verst tenkelige starten med tap for Hikaru Nakamura, amerikaneren han på 30 partier aldri hadde tapt for.

– Det er bare å gratulere Hikaru. Han spilte mye bedre enn meg, sa Carlsen til Dagbladet, og la til amerikaneren taklet den kompliserte stillingen bedre enn ham.

Med den uvanlige poengberegningen i Bilbao, der det er tre poeng for seier og ett poeng for uavgjort, er Carlsen nå oppe på 3 poeng. Nakamura, som spilte remis mot landsmannen Wesley So, leder med 4 poeng.

Carlsen jakter årets fjerde triumf etter å ha gått til topps i Wijk aan Zee, Stavanger samt lyn- og hurtigsjakkturneringen i Leuven så langt i år. Bilbao Masters har han vunnet to ganger før, i 2011 og 2012.

– Det er et veldig hardt felt. Magnus viste brukbar form og har vært god i det siste. Så får vi se om han har holdt formen vedlike, sa manager Espen Agdestein til Matt & Patt før turneringen.

Det spilles totalt ti runder med start klokken 16:00 hver dag der spillerne skal møte hverandre to ganger. Det er én hviledag etter 5. runde mandag 18. juli.

Matt & Patt vil være på plass i Bilbao fra og med 4. runde lørdag.

Carlsens resultater i Bilbao:

1. runde 13. juli: Hvit mot Hikaru Nakamura (Seier)
2. runde 14. juli: Svart mot Wei Yi (Tap)
3. runde 15. juli: Hvit mot Sergey Karjakin
4. runde 16. juli: Hvit mot Wesley So
5. runde 17. juli: Svart mot Anish Giri
6. runde 19. juli: Svart mot Hikaru Nakamura
7. runde 20. juli: Hvit mot Wei Yi
8. runde 21. juli: Svart mot Sergey Karjakin
9. runde 22. juli: Svart mot Wesley So
10. runde 23. juli: Hvit mot Anish Giri

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 789 ganger, 1 besøk i dag)