Carlsen åpnet med sjokktap for Nakamura i Bilbao

Carlsen-NakamuraFoto: Bilbao Masters

Etter 12 tap og 18 remiser, klarte amerikaneren å bryte forbannelsen og vinne et parti over Carlsen.

av Tarjei J. Svensen

(Carlsen-Nakamura 0-1): Verdensmesteren har fått en skuffende start med tap for Hikaru Nakamura i superturneringen Bilbao Masters, som åpnet med 1. runde i dag. Partiet var over etter 50 trekk og drøyt 3,5 timers spill.

– Det er bare å gratulere Hikaru. Han spilte mye bedre enn meg, sier Carlsen til Dagbladet.

Nordmannen var ubeseiret med 12 seire og 18 remiser mot erkerivalen, men har nå for første gang gått på et nederlag mot amerikaneren.

– Det er selvsagt fint å vinne mot Magnus, men det er ikke en så stor greie, hevdet amerikaneren etterpå, ifølge Chess24.

Carlsen så ut til å ha en fin stilling ut i fra åpningen, og kunne dessuten oppnå klar fordel i det 14. trekket. Sju ttrekk senere gikk han for en risikabel plan som gjorde at Nakamura vant en bonde.

Amerikanen hadde så full kontroll og styrte partiet sikkert inn til seier.

– Carlsen har rotet seg skikkelig bort her. Han gikk berserk, sa stormester Jan Gustafsson på Chess24s sending. 

Dermed klarte Nakamura det Alexei Shirov aldri klarte mot Garry Kasparov. Latvieren hadde 14 tap og ingen seire mot sjakklegenden da han var på topp.

De andre partiene i runden mellom Karjakin-So og Giri – Wei, endte remis.

LES OGSÅ: – Mye bør være på plass i juli. Ellers blir det ubekvemt

Carlsen har hatt en liten pause, men var altså tilbake i manesjen i Bilbao Chess Masters Final i Spania i dag. Superstjernen vant storturneringen i de to foregående deltakelsene i 2011 og 2012, og jakter sin tredje seier i år.

– Det er et veldig hardt felt. Magnus viste brukbar form og har vært god i det siste. Så får vi se om han har holdt formen vedlike, sa manager Espen Agdestein til Matt & Patt før turneringen.

LES OGSÅ: Carlsen smilte bredt da han fikk spørsmål om VM-motstanderen
Magnus Carlsen

Foto: Bilbao Chess

Torsdag skal Carlsen møte det 17-årige supertalentet Wei Yi med svart, men høydepunktet blir møtet med med hvit mot VM-motstander Sergey Karjakin i 3. runde fredag.

Det spilles totalt ti runder med start klokken 16:00 hver dag der spillerne skal møte hverandre to ganger. Det er én hviledag etter 5. runde mandag 18. juli.

Det uvanlige i Bilbao er at det gis tre poeng for seier og ett for uavgjort. Det er heller ikke lov til å tilby remis.

Matt & Patt vil være på plass i Bilbao fra og med 4. runde lørdag.

(Besøkt 2 193 ganger, 1 besøk i dag)