Carlsen smilte bredt da han fikk spørsmål om VM-motstanderen

Fra pressekonferansen i dag. Foto: Bilbao ChessFra pressekonferansen i dag. Foto: Bilbao Chess

Verdensmesteren er på plass i Bilbao og gjør seg klar for sin siste individuelle test.

av Tarjei J. Svensen

Det har vært stille på Magnus Carlsen-fronten etter at han vant Leuven Grand Chess Tour i juni. Verdensmesteren har hatt en rolig periode og var blant annet til stede på EM-finalen i Paris mellom Frankrike og Portugal.

bilbao2016Men onsdag er imidlertid Carlsen tilbake i manesjen når han for femte gang deltar i Bilbao Chess Masters Final i Spania. Superstjernen vant storturneringen i de to foregående deltakelsene i 2011 og 2012.

Fire av deltakerne er inne blant verdens ti beste. I tillegg er nummer 11 Wesley So og supertalentet Wei Yi blant deltakerne. Det spilles ti runder der spillerne møter hverandre to ganger.

Carlsen jakter årets fjerde triumf etter å ha gått til topps i Wijk aan Zee, Stavanger samt lyn- og hurtigsjakkturneringen i Leuven så langt i år.

– Det er et veldig hardt felt. Magnus viste brukbar form og har vært god i det siste. Så får vi se om han har holdt formen vedlike, sier manager Espen Agdestein til Matt & Patt.

Høydepunktet blir naturligvis møtene med VM-motstander Sergey Karjakin, trolig det siste før de barker sammen i New York i november.

– Det har ikke all verdens betydning, men det er klart hvis det skal bli utslag i en eller annen retning, så kan det ha en psykologisk betydning. Men de har spilt mange ganger så de kjenner hverandre godt. Det er klart at det å gjøre det bra, er med på å gi god selvtillit, det er veldig viktig. Sånn sett har det veldig å si, sier Agdestein.

Manageren er for tiden på ferie, men Carlsen har fått med seg familien til Spania.

Drømmestart

Wei Yi, Anish Giri, Sergey Karjakin, Wesley So, Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura.

Wei Yi, Anish Giri, Sergey Karjakin, Wesley So, Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura.

Trekningen som ble foretatt tirsdag ettermiddag, må vel sies å være perfekt for vår mann.

Der fikk Carlsen hvit mot Nakamura, som han aldri før har tapt mot. Scoren med hvite brikker i klassisk sjakk må sies å være særdeles god:

Ni seire, sju remiser og ingen tap. Manageren kaller det likevel «en kjempeduell».

– Han har vært veldig effektiv med hvit mot Nakamura, men det er første runde og det er en stund siden han har spilt klasissk sjakk. Det er ikke lett å spille med full gass da. 

– Men 1. runde er alltid litt spesiell. Nå får han kommet i gang med et parti der han har litt ambisjoner, sier Agdestein.

I Norway Chess vant 25-åringen sin første åpningsrunde på 730 dager da han beseiret Pentaela Harikrishna.

Det var ikke akkurat fyrverkeri på pressekonferansen der spillerne blant annet ble utspørt av den legendariske spanske sjakkjournalisten Leonxto Garcia.

Fra pressekonferansen i Bilbao i dag.

Fra pressekonferansen i Bilbao i dag.

– Jeg synes at jeg har forbedret både ratingen og rankingen min sakte men sikkert de siste 1,5 årene. Det har gått bedre og jeg har vunnet flere turneringer, sa Hikaru Nakamura på pressekonferansen i dag, før han fortsatte med å rose verdensmesterens enorme stabilitet.

– Men det det er viktig å bli mer stabil. Se for eksempel på Magnus. Grunnen til at han har hatt 1. plassen på toppen, er at han alltid er stabil, langt mer enn noen andre, sa Nakamura om sin norske rival.

Karjakin var som vanlig noe ordknapp om sin norske VM-motstander:

– Jeg vet selvsagt mye om Magnus, men jeg jeg vil ikke kommentere noe før matchen. Men Magnus er veldig sterk, så vi får se, sa russeren.

Carlsen smilte bredt og sa dette om VM-motstanderen:

– Jeg synes Karjakin er en veldig stabil spiller, det er hovedstyrken hans.

Rundene i Bilbao starter 16:00 hver dag. Det er én hviledag etter 5. runde mandag 18. juli. Det uvanlige i Bilbao er at det gis tre poeng for seier og ett for uavgjort. Det er heller ikke lov til å tilby remis.

Matt & Patt vil være til stede i Bilbao fra og med 4. runde lørdag.

P.S: Det spilles også en åpen turnering i Bilbao, der Torbjørn R. Hansen, Brede Kvisvik og Ida Landsverk deltar.

(Besøkt 1 567 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Carlsen smilte bredt da han fikk spørsmål om VM-motstanderen"

  1. Joachim Solberg | 13. juli 2016 på 10:08 |

    En veldig bra forhåndsrapport, Tarjei!

Stengt for kommentarer.