Hobber sjokkerte favoritten i NM-åpningen

Anders Hobber. Foto: Tarjei J. SvensenAnders Hobber. Foto: Tarjei J. Svensen

To store overraskelser i spennende åpningsrunde i Tromsø.

av Tarjei J Svensen

Seks avgjorte partier og sju remiser. Det ble beholdningen i en flott start på årets Eliteklasse i Landsturneringen lørdag.

elite2016-r1

– En dag med mye kampsjakk, full av overraskelser, sier toppsjakksjef Jonathan Tisdall.

Stormesteren er godt fornøyd med at flere av hans unge håp leverte, ikke minst de to tenåringsdebutantene som begge åpnet med seire.

– Selv om det er for tidlig enda, så virker det som om satsningen på juniorerne er lovende. Jeg ser frem til å følge de unge videre, sier Tisdall.

Hobber med karrierens største skalp

Anders Hobber. Foto: Tarjei J. Svensen

Anders Hobber. Foto: Tarjei J. Svensen

På 1. bord fikk ratingfavoritt Frode Urkedal lite til mot regjerende juniornorgesmester Sebastian Mihajlov (16). Dronningsluttspillet endte i remis etter 48 trekk.

Dagens mann ble dermed Anders Hobber (22) som seiret over andrerangerte Kjetil A. Lie. Hobber har lenge vært en av Norges mest lovende juniorer uten å ha tatt det store steget helt opp i norgeseliten. Sakte, men sikkert har porsgrunningen økt egen rating og er nå oppe på 2333, rangert som nummer 36 i Norge.

LES OGSÅ: Lars Monsen: – Deilig å bruke hodet på sjakk i en uke

I dag kom det som utvilsomt er karrierens høydepunkt med seiereren over sin tidligere klubbkamerat. Det smakte nok godt for Hobber som nå har lagt et godt grunnlag for å kunne ta sitt første IM-napp.

– Dette føles egentlig veldig godt, sier Hobber til Matt & Patt, før han spøkefullt legger til at han nå satser på å vinne resten av partiene.

– Hobber er en fornuftig mann. Jeg er veldig imponert av det sterke spillet hans, sier toppsjakksjef Tisdall.

Det ble et kaotisk og svært interessant parti mellom de tidligere klubbkameratene. Så gjorde Lie en avgjørende feil i tidsnød.

Kjøita debuterte med seier

Dagens andre store overraskelse var klassens lavest rangerte Henning Kjøita, fra SK 1911. 20-åringen som kvalifiserte seg ved å bli nummer to i junior i fjor, var den første seierherren i årets Eliteklasse.

Triumfen kom over Maxim Deveraux, som er nær 300 poeng høyere ratet. Ikke verst for en spiller som aldri før har vært i nærheten av Elite-nivå.

– Kjøitas seier er også dagens sak. På papiret er det en kjempeoverraskelse, sier Tisdall.

Henning Kjøita med kjempestart etter seieren over Maxim Deveraux. Foto: Tarjei J. Svensen

Henning Kjøita med kjempestart etter seieren over Maxim Deveraux. Foto: Tarjei J. Svensen

– Det er gøy, svarer en beskjeden Kjøita på spørsmål om hvordan det smakte med en seier.

1911-spilleren, som har tvillingbror Torgeir i Junior-klassen, forteller at han varmet opp til elitedebuten ved å spille Sveins minneturnering nylig. Det var også alt for turneringens lavest ratede spiller.

– Jeg har tenkt at jeg bare skal se hvordan det går. Deretter sette meg et mål etter hvert.

Knusende seier til Elsness

Kan Frode Elsness ta ny NM-tittel? Foto: Tarjei J. Svensen

Kan Frode Elsness ta ny NM-tittel? Foto: Tarjei J. Svensen

Dagens flotteste seier var Frode Elsness som nedspilte Andreas Moen i et flott parti. Allerede etter 16 trekk har hvit store problemer. Med en offiser mot tre bønder mer på brettet.

Salomon dro i land en seier

Johan Salomon og Atle Grønn før partiet. Foto: Tarjei J. Svensen

Johan Salomon og Atle Grønn før partiet. Foto: Tarjei J. Svensen

Johan Salomon, fjorårets toer i Eliteklassen, er igjen en av favorittene i feltet. 18-åringen fikk den starten han kunne ønske seg med seier over Atle Grønn.

– Jeg er imponert av besluttsomheten til Johan. Viljestyrken hans var en viktig grunn til at han vant partiet, sier Tisdall.

Eivind Olav Risting med flott start i sin elite-debut. Foto: Tarjei J. Svensen

Eivind Olav Risting med flott start i sin elite-debut. Foto: Tarjei J. Svensen

Den andre debutanten er Eivind Olav Risting, som fikk kreditt for et interessant kvalitetsoffer på a6. Selv etter å ha tilsynelatende balansert på kanten av stupet, klarte 16-åringen å dra helpoenget i land.

Rune Djurhuus. Foto: Tarjei J. Svensen

Rune Djurhuus. Foto: Tarjei J. Svensen

Den siste seieren var det veteranen Rune Djurhuus som tok. Nordstrand-spilleren fikk en svært behagelig stilling fra åpningen og vant forholdsvis enkelt over det lokalet håpet Espen Forså.

I 2. runde søndag kl 11:00 møtes lørdagens seierherrer hvilket gjør at vi får oppgjørene Risting-Salomon, Elsness-Kjøita og Hobber-Djurhuus.

eliter2

Senere på ettermiddagen er det også Norges Sjakkforbunds årlige kongress før kvelden nok avsluttes med EM-finale på kvelden.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 650 ganger, 1 besøk i dag)