Simen Agdestein har én klar favoritt i Eliteklassen

Simen Agdestein i lynsjakk nylig. Foto: Rolf HaugSimen Agdestein i lynsjakk nylig. Foto: Rolf Haug

– Det er et lite generasjonsskifte på gang.

av Tarjei J. Svensen

I dag braker det løs i Tromsø med den 93. Landsturneringen i sjakk. 383 deltakere er påmeldt til den årlige sjakkfesten, den største noen gang i den nordligste landsdelen med unntak av sjakk-OL i 2014.

Tromsø Sjakklubb har allerede sørget for et svært godt førsteinntrykk med flotte hjemmesider.

Landsturneringen er en massemønstring der amatørene er i fokus, men det er som vanlig knyttet størst forventninger og oppmerksomhet i Eliteklassen hvor det kjempes om kongepokal, 20.000 kroner i tillegg til masse heder og ære.

Norgesmester fra 2012 og 2014 Frode Urkedal er førsterangert, men får tøff konkurranse av blant andre Kjetil A. Lie (norgesmester i 2009 og 2010), OL-uttatte Nicolai Getz og 18-åringen Johan Salomon.

Åtte norske sjakkprofiler svarer på fem spørsmål om NM

Agdestein: – Et generasjonsskifte på gang

Frode Urkedal. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Frode Urkedal. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Sju ganger norgesmester Simen Agdestein var påmeldt til årets Eliteklasse, men valgte tidligere denne uken å trekke seg for å prioritere familien.

– Nei, jeg skulle gjerne spilt, men jeg angrer ikke, sier Agdestein på spørsmål om han helst skulle vært i Tromsø nå.

49-åringen skal på Kongsberg jazzfestival før han tar farvel med datteren som reiser til New Zealand på studier i neste uke. Men NM kommer han likevel til å følge med argusøyne hjemmefra.

– Urkedal er klar favoritt slik jeg ser det. Det er imponerende av Kjetil Lie hvis han enda holder standen, for jeg kort tid det tar for meg å få rust i kroppen. Godt gjort om han klarer å hevde seg, men han kan klare det likevel. Han spiller mye på ICC tror jeg, sier Gruk spørrende.

I fjor var snittalderen på deltakerne 32 år. I år blir den rekorden grundig knust med 4 år. Snittet er like over 28 år, noe som gjør det til den yngste Eliteklassen noen gang.

Hele sju av årets 22 deltakere er tenåringer, åtte holder fortsatt junioralder: Johan Salomon (18), Johan-Sebastian Christiansen (18), Lars Oskar Hauge (17), Eivind Olav Risting (16), Sebastian Mihajlov (16), Johannes Haug (16), Sondre Merkesvik (16) og Henning Kjøita (20).

Det synes veteranen Simen er helt greit.

– Det er et lite generasjonsskifte på gang. Det er greit. De yngste nå har potensiale. De beste som har vært best en stund har vært litt dalende. Det er ganske spennende med folk som man ikke har testet potensiale på. Jeg synes det bare er fint.

Veteranen tror likevel to gamle travere ville hevdet seg i feltet.

– Det hadde vært hyggelig at de eldste også hadde vært med med. De skulle gjerne vært der og de ville hevdet seg. Einar Gausel og Berge Østenstad ville hevdet seg som bare det. Men jeg skjønner dem godt. Det er ikke så lett. Man har så mange andre ting, så det er ikke lett å sette av en hel uke, spesielt når man har spilt NM så mange ganger før, sier Agdestein.

Tromsø sjakklubb: – Vi skal gjøre noe som aldri er gjort før

Stormesteren mener ellers det er helt åpent.

– Jeg håper på mine elever.  Så håper jeg også Johan-Sebastian Christiansen reiser seg, sier Agdestein om 18-åringen som nylig skuffet i stormestereturneringen i Sverige.

Eliteklassens yngste er SK 1911s Eivind Olav Risting (16). Han blir en av Simens elever på neste års sjakklinje på NTG.

– Han er sjakkspiller på ordentlig og har et spennende potensiale. Han er veldig opptatt av sjakk. Da blir det spennende å se hva som bor i seg, for det har bølget litt.

1. runde i Landsturneringen starter like etter åpningsseremonien kl 16. Minst 28 partier kan følges direkte via de offisielle sidene.

Matt & Patt er på plass i Tromsø for å dekke turneringen de første fem rundene.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 198 ganger, 1 besøk i dag)