Åtte norske sjakkprofiler svarer på fem spørsmål om NM

Matt & Patt har snakket med disse åtte ekspertene om årets NM. Foto: Tarjei J. Svensen/Rolf HaugMatt & Patt har snakket med disse åtte ekspertene om årets NM. Foto: Tarjei J. Svensen/Rolf Haug

Matt & Patt lader opp til Landsturneringen med stor forhåndsrapport.

av Tarjei J. Svensen

Hvem vinner NM? Hvem kan overraske? Bør det stilles krav til arrangørene? Det er blant spørsmålene Matt & Patt har stilt til åtte norske sjakkpersonligheter i anledning årets Landsturnering i Tromsø.

Lørdag braker det løs på Tromstun skole. Verken regjerende norgesmester Aryan Tari eller sjudobbelt mester Simen Agdestein stiller til start, men norske sjakkfans kan glede seg over at fremadstormende Frode Urkedal i kjempeform spiller for sin tredje kongepokal.

LES OGSÅ: Alle Matt & Patts saker om Landsturneringen

Det gjør også en rusten Kjetil A. Lie, som tok sin forrige NM-tittel i 2010. Urkedal vant i 2012 og 2014, og om trenden fortsetter, kan det bli seier også i 2016.

Og hva med de store outsiderne Nicolai Getz og Johan Salomon? Vi lar åtte personer svare på disse fem spørsmålene:

  1. Hvem tar de tre første plassene i årets Eliteklasse?
  2. Hvem tror du kommer til å overraske, enten positivt eller negativt?
  3. Noen personlige favoritter som du unner sukesss i år?
  4. Bør Sjakkforbundet stille krav til fremtidige arrangører av Landsturneringer, med tanke på for eksempel betingelser til stormestere, premiefond, overføring på nett etc, for å sikre en minimumsstandard?
  5. Hvorfor deltar du/deltar du ikke i Landsturneringen?

Hans Olav Lahlum, turneringsarrangør, turneringsleder osv. Spiller i Mester.

Hans Olav Lahlum

Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

1. Som vanlig er det en risikosport å tippe topp tre her, minst halvparten av deltakerne kan ha potensial for topp tre hvis alt klaffer. Forsøker med Frode Urkedal foran Johan Salomon foran Kjetil A Lie, med Nicolai Getz og Joachim B. Nilsen som de farligste av mange mulige utfordrere.

2. Negativt vil jeg ikke spekulere i. Positivt tror jeg lavt rangerte talenter som Johannes Haug og Sondre Merkesvik kan skåre godt over matematiske forventninger i eliteklassen.

3. I et NM er det alltid altfor mange venner og kjente man unner suksess. Haivarsel på en revansjesugen Kjetil A Lie i eliteklassen, men han er jo også høyt rangert. Håper litt ekstra på noen av de unge kvinnelige talentene i aldersbestemte klassene. Hadde vært hyggelig hvis arrangørklubben fikk en kvinnelig juniornorgesmester i form av Edit eller Monika Machlik, men det er også flere mannlige spillere der som jeg unner å vinne.

4. Det har i mange år vært praksis at det er dialog mellom NSF om arrangøren om dette, og at sentralstyret skal godkjenne arrangørens forslag blant annet hva angår premiefond. Man kan alltid diskutere hvor mange og hvor høye krav som bør stilles, men jeg tror ikke formalisering eller reglementsfesting er noen god idé her. Det må tas i betraktning at arrangørens muligheter kan variere sterkt fra år til år – som illustrert av at antallet betalende deltakere i år ser ut til å bli litt over halvparten av fjorårets.

5. Overordnet er Landsturneringen ikke bare årets største og mest interessante norske sjakkturnering, men også en verneverdig norsk sjakktradisjon. Jeg synes flere av oss fra det sentrale Østlandet burde prioritere å delta når NM spilles i Midt-Norge eller Nord-Norge. Personlig skylder jeg klubblaget mitt å spille en skikkelig turnering før neste sesong og ser etter en travel arbeidsvår frem til å møte igjen mange gamle sjakkvenner i ulike aldre. Tromsø er jo dessuten en flott arrangørby.

Sheila Barth Sahl, sjakktrener og Norges beste kvinnelige spiller. Deltar i år i Mester.

Sheila Barth Sahl. Foto: Tarjei J. Svensen

Sheila Barth Sahl. Foto: Tarjei J. Svensen

1. Jeg må nok være så uoriginal at jeg sier jeg tror en av de tre høyest rata kommer til å vinne og jeg tror nok vinneren blir den beste Frodo etter Lommelun. Men jeg vil gjerne at Kjetil gjør det bra, for han har en svært imponerende og underholdende spillestil når det klaffer. Getz er on a roll og kan godt gå til topps også.

2. Dette er kjempevanskelig å tippe på. Det er alltid noen som overrasker i Eliten men denne turneringen skiller seg litt fra de andre turneringene man spiller i løpet av året. Man møter ofte motstandere man kjenner godt og dermed har resultater mot som ikke gjenspeiles i ratingforskjellen og jeg tror at en dårlig start oftere gir en dårlig trend i NM siden det ikke er noen hvileskjær i Eliten.

3. Jeg unner Maxim en skikkelig god turnering. Jeg vet jo han kan mye og har en forståelse langt over ratingen og jeg venter bare på full uttelling for ham også i Norge.

4. Jeg synes det er gøy at flere av de sterkeste spillerne ofte deltar i NM. Det øker anseelsen til turneringen og tilskuerne får se god sjakk. Og for å få med de semiprofesjonelle så vil betingelser og premiefond selvsagt hjelpe. Men, jeg tror det er viktig at en arrangør ikke brekker nakken på å betale de sterkeste. Kanskje forbundet og arrangøren kunne jobbet sammen om å skaffe sponsorer?

Jeg tror det er viktigere å fokusere på at man sikrer den norske modellen med at alle spiller like mange runder og med samme rundestart. I naboland vet jeg man kan spille kun deler av uka og i mindre grupper. Det virker først forlokkede siden man kan få flere deltagere som ikke kan ta en ukes ferie, men det skaper ikke det samme samholdet. Jeg er også skeptisk til elitefokuset som jeg ser andre land har i tilsvarende landsmesterskap.

Jeg synes man burde kreve liveoverføring. Og om man ikke kan kreve det så er det viktig at arrangøren i bulletiner og på nettet trekker frem spillere og partier fra de andre klassene.

Dessuten synes jeg forbundet burde kreve at kvinner har gratis startavgift i NM. Alternativt kan forbundet sponse startavgiftene til kvinner. Jeg mener det er blitt flere kvinnelige deltagere de siste årene, men vi må trekke i flere tråder for å øke kvinneandelen og da vil gratis startavgift være et signal om at man gjerne vil ha med kvinnene.

5. Landsturneringen er en av de koseligste turneringene jeg kan delta på. Det er noe spesielt å komme inn første dagen og se ung, gammel, erfaren og fersk samlet om det samme spillet. Jeg ser igjen mange venner og kjente og kan si at jeg i hvert fall bruker én uke i året i en treningshall.

Dessuten har jeg fortsatt ikke klart å vinne den hersens Mesterklassen og det begynner å bli skikkelig irriterende.

Johannes Kvisla (25), leder i Ungdommens Sjakkforbund. Spiller i år i Mester.

Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Johannes Kvisla Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

1. Utrolig kjedelig svar, men: 1. Frode Urkedal 2. Nicolai Getz 3. Kjetil Lie

2. Jeg tror Eivind Olav Risting overrasker enten positivt eller negativt.

3. Min gode venn Joachim B. Nilsen er min personlige favoritt i Eliteklassen, og unner ham ekstra suksess etter mye hardt arbeid. Et nytt IM-napp hadde vært en fin belønning. Ellers ønsker jeg at både Frode Urkedal, Frode Elsness og Eivind Risting fra klubben min 1911, skal gjøre det bra.

4. Klart ja! Både livepartier og oppdatering av resultater fortløpende bør det være krav til.

5. Jeg har nå spilt 17 landsturneringer på rad, og dette blir nummer 18. Er egentlig ikke helt motivert, men det vil være dumt å gi seg før 20, samtidig som det nå er i den fantastiske byen Tromsø. Og når jeg først spiller, så går jeg jo for å vinne!

Torbjørn R. Hansen (37), stormester og sjakktrener.

Torbjørn R. Hansen. Foto: Tarjei J. Svensen

Torbjørn R. Hansen. Foto: Tarjei J. Svensen

1.  Frode Urkedal, 2. Frode Elsness 3. Kjetil Lie.

2. Frode Elsness. Han tar stormesternapp – en dårlig periode har snudd. Også Andreas Moen kommer til å gjøre det veldig bra. Han varma opp i Sveins, og en avkobla og trimma hjerne vil funke bra.

3. Samme som spørsmål 2.

4. Overføring på nett tenker jeg bør være en selvfølge. Når det gjelder pengepremier og startpenger tror jeg det er bra om dette er relativt høyt for slike ting gir folk mulighet til å satse og mulighet til å leve av sjakken. Jeg vet ikke nok om økonomien i det til at jeg skal mene om de kan kreve det av arrangøren eller ikke.

5. I år spiller jeg isteden to turneringer i Spania. Jeg liker å kombinere spilling med å reise. Jeg har spilt mange ukesturneringer i Norge, men føler ganske ofte at jeg blir stuck på et hotell eller i spillelokalet og at det blir litt lenge på ett sted. Under NM går jeg inn i en slags sjakkboble som av og til er bra for sjakken, mens andre ganger det motsatte. Om sjakken går dårlig i sommer kan jeg i hvert kose meg litt ekstra på stranda. Derfor liker jeg litt ferieliv ved siden av om det er mulig. Dessuten er jeg litt lei av å spille mot de samme folkene som jeg har gjort utallige ganger før. Når alt dette er sagt er landsturneringene turneringene som antagelig har gitt meg noen av mine beste minner. Antagelig hadde jeg likte bedre en mindre spillergruppe enn ca 20 som er nå.

Torstein Bae, SK 1911. Internasjonal mester og NRKs sjakk-kommentator

Torstein Bae. Foto: Tarjei J. Svensen

Torstein Bae. Foto: Tarjei J. Svensen

1. Jeg tipper Urkedal, Salomon og Getz som topp tre. Urkedal har kommet opp på et nytt nivå. Kjetil er selvfølgelig også kandidat til pallen.

2. Min gode klubbkamerat Frode Elsness er en fighter av de sjeldne, som kan overraske positivt. Men treningsgrunnlaget er neppe det aller mest omfattende med tre små barn.

3. Jeg hadde absolutt unnet Rune Djurhuus å endelig vinne NM. Men liten tro på at han kan triumfere i dette feltet.

4. Som del av at sjakken blir mer profesjonell, er det svært naturlig med strengere krav til arrangører. Dette gjelder særlig alle NM, men også for eksempel Grand Prix. Live partier fra alle NM bør være et opplagt krav.

5. Jeg skulle gjerne deltatt, men det blir litt for langt og lenge i år. Hell og lykke til Tromsø sjakklubb og alle deltakere!

GM Einar Gausel. Foto: Tarjei J. Svensen

GM Einar Gausel. Foto: Tarjei J. Svensen

Einar Gausel, stormester og sjakkspaltist i Dagbladet

1. Agdestein, Urkedal og Getz – in no particular order. [Gausels svar ble gitt før Agdestein trakk seg. red. anm]

2. Både Elsness og Hauge kan skape krøll i toppen om formen sitter.

3. Det hadde jo vært morsomt om Djurhuus endelig fikk seg en kongepokal.

4. Ikke slik Eliteklassen er nå. Får man krympet det ned til en 10-manns Berger-turnering (slik man burde ha gjort for lengst), vil saken selvfølgelig stille seg annerledes.

5. Da arrangøren tok kontakt i slutten av mai, hadde jeg allerede planlagt sommerferien.

Morten L. Madsen, Sotra. Innstilt som ny president i Norges Sjakkforbund. Deltar i klasse 1.

Morten Madsen. Foto: Norges Sjakkforbund

Morten Madsen. Foto: Norges Sjakkforbund

1. Jeg tror Frode Urkedal blir den skarpeste duellanten i år og setter han som norgesmester. Han har jobbet godt med sjakken over lengre tid, og sakte men sikkert oppnådd resultater. En iskald og smart fisk, som fort kan ta tittelen selv for tredje gang.

Johan Salomon og Nicolai Getz er naturlige utfordrere i titteljakten. Litt tilfeldig hvem man skal satse pengene på her i rekkefølge, men en revansjelysten Johan Salomon, som ikke fikk OL-billett av toppsjakksjefen, kan kanskje ha den lille piffen ekstra. Jeg minnes med glede praktpartiet mot Aryan i fjorårets NM.

2. Det ligger meg nærmest å fokusere på de positive overraskelsene, og av relative overraskelser tror og håper jeg unge Eivind Olav Risting gjør det godt. Han har gjort noen fornuftige sportslige prioriteringer og personlige valg etter å ha vært i en bølgedal, og slikt er alltid kjekt å se bli belønnet.

Kjetil Andre Lie er utrolig uforutsigbar med sin publikumsvennlige spillestil, og kan overraske i alle retninger, han kan sågar gjøre mine forhåndstips til skamme!

3. Den sympatiske bergenseren Joachim B. Nilsen unner jeg en god turnering og et IM-napp. Han har i stor grad jobbet selvstendig og litt i skyggen av en del yngre spillere enn seg selv. Uten helt de samme rammebetingelsene og mulighetene som spillere fra Østlandet har hatt. Nå har Joachim flyttet til tigerstaden og bor sammen med gode sjakkspillende kamerater, og jeg håper og tror dette vil gi et utslag.

4. De fleste sjakkturneringer er sterkt dugnadsbasert, også landsturneringer. Lokale ildsjeler jobber, for å si det på bergensk vis, «ræven av seg» i lang tid, før under og etter slike store arrangement. Få slike turneringer drives med noe særlig overskudd. Strenge krav og føringer til frivillige arrangører skal man kanskje være forsiktig med, all den tid vi fremdeles må jobbe så hardt for hver krone man skal få inn. Ideelt sett, hadde det at den ypperste norgeseliten stiller, med god nettdekning, selvsagt vært sterkt ønskelig. Dette må nok prioriteres opp mot andre forhold. Direkte krav fra sjakkforbundet, må i så fall følges opp med støtte i ulik form til arrangøren, tenker jeg. Som for eksempel gratis utlån av Live-brett som forbundet eier til NM-arrangørene. Og sjakkfolket (hele bredden som deltar) må kanskje mene noe om at deltageravgiften økes for å få større premiefond og en eliteklasse hvor tittelspillerne er i forgrunnen? Intensjonen i problemstillingen er god, og bør etterstrebes, men på omtenksomt vis for arrangørene og alle som deltar.

5. For meg er Landsturneringen i sjakk moren til alle sjakkturneringer. Jeg var førstereisgutt i Brønnøysund i 1990, da som relativt fersk sjakkspiller fra Fyllingsdalen sjakklubb. Da bodde jeg med kamerater i et klasserom, med variabel søvn på en av forsvarets stabiliseringsmatter. Ole Woldseth, som er en god kamerat, deltok og bodde sammen med meg da, og vi gjør det samme i år. Riktignok under mer bekvemmelige boforhold i en leilighet i Tromsø. Det handler om samhold, tradisjon og hygge. Muligheten til å møte sjakkfamilien får man spesielt under landsturneringen, og det å hilse på og prate med disse hyggelige bekjentskapene man får gjennom årenes løp er noe spesielt. «Hei igjen», sier plutselig Ole Christan Moen med et lurt smil og vi får en kort passiar om livets siste hendelser, med kaffekoppen i hånden, før man må løpe til brettet og gjøre sitt trekk. For meg er dette grunnen.

Leif E. Johannessen, Oslo Schakselskap. Stormester og redaktør av Norsk Sjakkblad

Leif E. Johannessen. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Leif E. Johannessen. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

1. Jeg tipper på Urkedal, Lie eller Getz i en eller annen rekkefølge.

2. Johan Salomon kom på 2. plass ifjor så det er strengt tatt ingen overraskelse lenger, men jeg tror han kan overraske positivt igjen.  Han er kanskje den i feltet som jobber mest seriøst med sjakken for tiden.

3. Jeg unner mine tidligere elever Lars Oskar og Sebastian suksess og håper at de vil lykkes i år. De kan begge slå alle i denne klassen.

4. Ja, jeg mener det må stilles krav til arrangører bl.a. når det gjelder partipublisering mv. Som redaktør av Sjakkbladet var det frustrerende ifjor at flere klassevinnere ikke var representert med noen partier. Som minimum bør de tre øverste partiene i hver klasse i hver runde gjøres tilgjengelig. I forhold til betingelser til de beste spillerne synes jeg det er greit at arrangøren prioriterer høye pengepremier isteden. Kongepokalen bør være nok motivasjon til å trekke de sterkeste spillerne.

5. I år krasjet dessverre NM med en familieferie som var planlagt for lenge siden. Ellers hadde jeg selvsagt tatt turen nordover.

(Besøkt 2 080 ganger, 1 besøk i dag)