Johan-Sebastian (17) jakter ny «bemerkelsesverdig prestasjon» i Sverige

Johan-Sebastian Christiansen, her fra Fagernes tidligere i år. Foto: Tarjei J. SvensenJohan-Sebastian Christiansen, her fra Fagernes tidligere i år. Foto: Tarjei J. Svensen

– Jeg er fornøyd med å være lavest rangert.

av Tarjei J. Svensen

I Visma Chess Tournament i Växjö i Sverige i fjor sto Johan-Sebastian Christiansen for en utrolig prestasjon da han til tross for å ha tapt sine tre første partier fullførte IM-tittelen etter å ha vunnet de seks siste partiene.

gm-gruppe– En av de mest bemerkelsesverdige prestasjonene i en tittelkvalifiserende turnering jeg kan huske, sa toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt den gang.

Nå er sandefjordingen tilbake i Sverige som Norges fremste håp i den lukkede GM-gruppen der han er lavest rangert blant ti spillere.

Tyskeren Vitaly Kunin (2582) er topprangert foran Sergei Ovsejevitsch fra Ukraina og svenske Hans Tikkanen (2535).

Johan-Sebastian Christiansen. Foto: Lars OA. Hedlund

Johan-Sebastian Christiansen. Foto: Lars OA. Hedlund

– Det er nok vanskeligere å ta napp i GM-gruppa. Jeg er fornøyd med å være lavest rangert for jeg føler meg jo ikke akkurat som den svakeste her, sier en selvsikker 17-åring.

SE OGSÅ: Resultater Visma Chess Tournament

Christiansen må igjen score seks poeng, men denne gangen er det altså et stormesternapp det spilles om.

– Målet er selvklart å ta mitt første napp, men håper først og fremst på en god turnering med gode partier.

– Elendig spilt!

Spillemessig ble det imidlertid ingen god start i 1. runde mot australieren Justin Tan (2462). Vålerenga-spilleren mistet bonde allerede i åpningen og så ut til å være skikkelig i trøbbel også på klokken.

– Det var et elendig spilt parti fra min side. Jeg var overhodet ikke fornøyd underveis, sier Christiansen til Matt & Patt.

Likevel klarte den kreative 17-åringen å dra i land et halvpoeng.

God start for Mihajlov og Kvisvik

Sebastian Mihajlov. Foto: Lars OA Hedlund

Sebastian Mihajlov. Foto: Lars OA Hedlund

Christiansen er ikke den eneste som jakter på napp i Sverige. Regjerende juniornorgesmester Sebastian Mihajlov er en høyaktuell kandidat til å ta sitt første IM-napp. OSS-spilleren er tredjerangert i IM-gruppe B og sikter seg inn mot seks poeng.

Mihajlov fikk en strålende start med en overbevisende seier over Jens Hirneise (2311).

En konkurrent i denne gruppen som er verdt å merke seg, er danskenes supertalent, Jonas Bjerre. 12-åringen er rangert som nummer 1 i verden under 12 år og har allerede ett napp fra før.

Brede Kvisvik. Foto: Lars OA. Hedlund

Brede Kvisvik. Foto: Lars OA. Hedlund

Norges tredje håp er Brede Kvisvik i IM-gruppe A. Kristiansunderen er for mange kjent som Magnus Carlsens personlige lege, men er også en mer enn habil sjakkspiller. Kvisvik har allerede tatt tre napp i IM-tittelen, men har et stykke igjen på kravet om en rating på minst 2400.

Kanskje kan han kapre noen viktige ratingpoeng her, for det ble en god start med remis mot førsterangerte Titas Stremavicius med hvit. Kvisvik er rangert som nummer sju blant de ti deltakerne.

Visma Chess Tournament spilles med to runder hver dag frem til og med søndag. Partiene starter 10:00 og 15:30 og kan følges direkte på den offisielle hjemmesiden.

Den svenske stormesteren Stellan Brynell kommenterer partiene direkte.

(Besøkt 1 449 ganger, 1 besøk i dag)