Misfornøyd Carlsen beholder ledelsen i Belgia tross rufsete spill

Magnus Carlsen. Foto: Spectrum Studios/Grand Chess TourMagnus Carlsen i Belgia i fjor. Foto: Spectrum Studios/Grand Chess Tour

Verdensmesteren imponerte ikke i første del av lynsjakken søndag. – Jeg må spille bedre i morgen, sa Carlsen etterpå.

av Tarjei J. Svensen

I går var Magnus Carlsen strålende og vant alle sine fire hurtigsjakkpartier. I dag overbeviste verdensmesteren derimot ingen med tidvis svakt spill der han til og med ble satt sjakkmatt av Fabiano Caruana.

I de ni første partiene i lynsjakkdelen av Your Next Move Grand Chess Tour i Leuven i Belgia tok Carlsen «bare» 5 poeng.

Det er en overraskende svak prestasjon av den suverene lynsjakkeneren, som tapte hele 40 ratingpoeng på poengfangsten. Kineseren Ding Liren er plutselig 0,4 poeng foran Carlsen på verdensrankingen.

LES OGSÅ: – Carlsen har vært et monster i dag

Verdensmesteren var overraskende rufsete i spillet og vant bare tre partier, spilte fire remiser og tapte to ganger.

25-åringen beholder uansett ledelsen med 17 poeng etter at 18 av totalt 27 runder er spilt i den kombinerte lyn- og hurtigsjakkturneringen. Wesley So er stadig ett poeng bak på 16 poeng, mens Levon Aronian, dagens bestemann, er nummer 3 med 15,5 poeng.

Foto: Spectrum Studios/Grand Chess Tour

Foto: Spectrum Studios/Grand Chess Tour

– Jeg håper å spille litt bedre i morgen. Jeg føler jeg spilte bedre mot slutten, for i starten var det elendig. Men det går i riktig retning, sa Carlsen etterpå.

– Det er fint å være i ledelsen, etter en såpass berg-og-dalbane-dag, men jeg må prestere bedre i morgen.

Det åpnet med en grei remis mot Levon Aronian, men i begge de to neste partiene var Carlsen i stor tapsfare. Likevel klarte han å ta 1,5 poeng.

Først snudde han en svært vanskelig stilling til seier mot Veselin Topalov.

Mot Anand fikk Carlsen en tapt stilling etter at han overså en mellomsjakk i det 29. trekket.

Den indiske sjakklegenden gjorde så en kjempetabbe i sluttspillet og tillot sin norske rival å slippe unna med et halvpoeng.

– En helt utrolig feil av Anand i sluttspillet, kommenterte Maurice Ashley.

– Jeg trodde jeg sto greit, i det minste fra et praktisk synspunkt. Så bukket jeg alt vekk i ett trekk. Jeg overså sjakken og etter det er jeg helt tapt.

Caruana satte Carlsen i sjakkmatt. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Caruana satte Carlsen i sjakkmatt. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

I 6. runde mot Fabiano Caruana, så verdensmesteren ut til å ha god kompensasjon for kvaliteten. Det endte derimot i et langt og vanskelig sluttspill som nok var remis, men amerikaneren klarte til slutt å sette sjakkmatt.

Mot sin foreløpig farligste konkurrent, Wesley So, var derimot Carlsen tilbake i riktig spor. Det ble en ren overkjøring.

– En viktig seier for Magnus, kommenterte Jennifer Shahade på den amerikanske sendingen.

– Det var et veldig ensidig parti, sa stormester Eric Hansen fra Canada.

– En veldig enkel seier av han, sa Alejandro Ramirez, amerikansk kommentator og stormester.

Carlsen avsluttet med remis mot Hikaru Nakamura, som overraskende har slitt stort og fortsatt sliter i bunnen av tabellen. Med hvit mot sin erkerival virket han svært uinspirert, noe åpningsspillet var et tydelig tegn på.

Stillingen virket død, men som så ofte før, klarte nordmannen å skape noe ut av ingenting. Med bare sekunder igjen på klokken, hadde Carlsen faktisk et vinsttrekk – som han overså.

– Jeg er selvsagt litt skuffet over det siste partiet. Han gjorde egentlig ingenting i partiet. Det var omtrent likt, men jeg tok så over. Jeg følte at jeg oppnådde et par ting. Så overså jeg ideen på slutten, som er uheldig, men jeg leder uansett på en dag som har vært langt fra perfekt, sa Carlsen.

Skuffet fredag, imponerte lørdag

Fredag skuffet Magnus Carlsen stort i hurtigsjakk-innledningen av Your Next Move Grand Chess Tour i Leuven i Belgia.

LES OGSÅ: «Har Magnus Carlsen noen gang gjort et dårligere trekk i karrieren?»

Verdensmesteren gjorde pinlige tabber og tapte de to siste rundene for Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura. Partiet mot sistnente kommer høyt på listen av hans svakeste noen gang. Partiet var over etter bare 17 trekk, det nest raskeste tapet i karrieren.

– Jeg var ganske sur i rundt en time. Så sluttet jeg litt å bry meg. Jeg bryr meg egentlig ikke i dag heller, men det ser i alle fall ikke ut til å ha noe å si for spillet mitt. Noen ganger er det det som er nødvendig for at det skal løsne litt, sa Carlsen på den offisielle sendingen.

Lørdag var det imidlertid en helt annen 25-åring som dukket opp i Leuven. Carlsen vant alle sine fire partier etter strålende spill. Dermed var 8. plass snudd til tabelltopp.

– Jeg er veldig imponert av det Magnus har vist etter den fryktelige starten i går, kommenterte stormester Yasser Seirawan.

– Det føles herlig nå. Jeg synes ikke mitt siste parti var veldig bra, så det er bra at dagen er over. Men selvfølgelig etter slutten i går, så er det for godt til å være sant at jeg leder etter hurtigsjakken, sa Carlsen til Maurice Ashley.

Helt åpent før siste dag

Magnus Carlsen var ikke fornøyd med eget spill. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen var ikke fornøyd med eget spill. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Etter dagens ni lynsjakkpartier, er det fortsatt helt åpent før mandagens ni partier der fargene snus om. Den store overraskelsen er Wesley So, som før turneringen var antatt å være blant de svakere lynsjakkspillerne.

Carlsens på papiret tøffeste konkurrenter, Maxime Vachier-Lagrave og Hikaru Nakamura, har skuffet stort og er henholdsvis 4,5 og 5 poeng bak nordmannen. Det er håpløst langt bak med bare ni runder igjen.

Your Next Move Grand Chess Tour er den andre turneringen i årets tour. Hikaru Nakamura vant den første i Paris foran Magnus Carlsen, som selv ikke er med i de to siste turneringene. Sinquefield Cup (1. – 16. august) og London Chess Classic (9. – 18. desember) gjør at årets serie består av fire turneringer.

Turneringen i Belgia har en 1. premie på rundt 300,000 kroner. Den totale vinneren i touren får med seg en bonus på 150,000 dollar, eller rundt 1,2 millioner kroner.

Arrangøren har for øvrig to ulike studioer med live-kommentering. I USA stiller de med et imponerende team bestående av stormestrene Yasser Seirawan, Eric Hansen og Jennifer Shshade. Med seg i Leuven har de Maurice Ashley og Alejandro Ramirez.

Chess24s sending med Jan Gustafsson og Anna Rudolf er på plass i Leuven.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 902 ganger, 1 besøk i dag)