«Har Magnus noen gang spilt et dårligere parti i dette tiåret?»

Magnus Carlsen i Leuven. Foto: Spectrum Studios/Grand Chess TourMagnus Carlsen i Leuven. Foto: Spectrum Studios/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen gikk ned etter bare 17 trekk mot erkerival Hikaru Nakamura. Det er hans raskeste tap på 11 år. – En merkelig blackout, kommenterte stormester.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen har fått en fryktelig start på Your Next Move Grand Chess Tour, som begynte med de fem første av totalt ni hurtigsjakkpartier i Leuven i Belgia fredag.

25-åringen står med svake 4 poeng av 10 mulige (to poeng for seier, ett for remis) etter én seier, to remiser og to tap. Det er bare nok til en foreløpig delt 8. – 9. plass blant de ti deltakerne.

Viswanathan Anand, som har erstattet Laurent Fressinet i Belgia, leder med 7 poeng etter to seire og tre remiser. Den indiske sjakklegenden måtte stå over i Paris, på grunn av at han deltok i en turnering i Leon, Spania, en turnering han vant.

leuvengctr5

Carlsen på sin side innledet med godkjente remiser mot Wesley So og Maxime Vachier-Lagrave. I 3. runde klarte han å svindle en seier ut av Levon Aronian i sluttspillet i en stilling som neppe er vunnet ved korrekt spill.

Men så raknet det helt for den regjerende hurtigsjakkverdensmesteren. Carlsen bukket stygt i det som så ut som en remisstilling mot Fabiano Caruana i 4. runde.

Magnus Carlsen med pinlig bukk mot Fabiano Caruana. Foto: Spectrum Studios/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen med pinlig bukk mot Fabiano Caruana. Foto: Spectrum Studios/Grand Chess Tour

Om det ikke var nok med det, så gikk det også skikkelig galt i 5. runde mot Hikaru Nakamura i det som må være blant Carlsens største tabber de siste ti årene.

Carlsen bukket en ren offiser etter bare 11 trekk. Etterpå kan man se en tydelig misfornøyd verdensmester se tomt ut i lufta.

Etter bare 17 trekk valgte nordmannen å gi opp.

– Jeg regner med at han vil se fotballkampen klokka ni, men han har neppe så mye hastverk. Jeg kan ikke forstå det som skjer, kommenterte Anna Rudolf på Chess24.

– En veldig merkelig blackout av Magnus. Det er ikke noe man ser ofte av ham, sa stormester Jan Gustafsson og la til at åpningsvalget hans var merkelig.

Seieren var faktisk Nakamuras første i Leuven. Amerikaneren som vant den første turneringen i Paris, åpnet med tre strake tap før han stoppet blødningen med remis mot Anand i 4. runde.

For Carlsens del er dette faktisk hans raskeste tap i en seriøs sjakkturnering siden Biel i 2005. Den gang tapte brukte Yannick Pelletier bare 15 trekk på å slå den da 14 årige norske stormesteren.

Carlsens korteste tapspartier siden 2004:

raskeste-tap

Reaksjonene på sosiale medier lot ikke vente på seg.

Mens Magnus Carlsen har slitt, har Viswanathan Anand tidvis briljert. Som i 1. runde mot Maxime Vachier-Lagrave.

Selv om Carlsens skuffet i starten, er det fortsatt mer enn nok tid til å komme tilbake. Fra i dag kl 14 spilles det ytterligere fire runder med hurtigsjakk som gir 2 poeng for seier, og ett poeng for remis.

Søndag og mandag spilles det 18 runder lynsjakk, to ganger mot hver motstander. Disse partiene gir 1 poeng for seier og et halvt for remis.

Your Next Move Grand Chess Tour er den andre turneringen i årets tour. Hikaru Nakamura vant den første i Paris foran Magnus Carlsen, som selv ikke er med i de to siste turneringene. Sinquefield Cup (1. – 16. august) og London Chess Classic (9. – 18. desember) gjør at årets serie består av fire turneringer.

Turneringen i Belgia har en 1. premie på rundt 300,000 kroner. Den totale vinneren i touren får med seg en bonus på 150,000 dollar, eller rundt 1,2 millioner kroner.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 501 ganger, 1 besøk i dag)