– Carlsen har vært et monster i dag

Magnus Carlsen presset Viswanathan Anand i senk. Som så mange ganger før. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess TourMagnus Carlsen presset Viswanathan Anand i senk. Som så mange ganger før. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen slo kraftig tilbake etter fadesen fredag og vant alle sine fire partier. Nå har verdensmesteren gått fra bunnplass til tabelltopp.

av Tarjei J. Svensen
En fornøyd verdensmester. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

En fornøyd verdensmester. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Fredag skuffet Magnus Carlsen stort i hurtigsjakk-innledningen av Your Next Move Grand Chess Tour i Leuven i Belgia.

LES OGSÅ: «Har Magnus Carlsen noen gang gjort et dårligere trekk i karrieren?»

Verdensmesteren gjorde pinlige tabber og tapte de to siste rundene for Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura. Partiet mot sistnente kommer høyt på listen av hans svakeste noen gang. Partiet var over etter bare 17 trekk, det nest raskeste tapet i karrieren.

– Jeg var ganske sur i rundt en time. Så sluttet jeg litt å bry meg. Jeg bryr meg egentlig ikke i dag heller, men det ser i alle fall ikke ut til å ha noe å si for spillet mitt. Noen ganger er det det som er nødvendig for at det skal løsne litt, sa Carlsen på den offisielle sendingen.

– For godt til å være sant at jeg leder

For i dag var det en helt annen 25-åring publikum fikk se. Nordmannen slo nemlig til med spill av ypperste klasse og vant alle sine fire partier.

Da kruttrøyken hadde lagt seg var en 8. plass etter fredagens partier snudd til 1. plass.  Carlsen slo Veselin Topalov, Anish Giri, Viswanathan Anand og Vladimir Kramnik.

Verdenseneren økte dessuten forspranget på verdensrankingen i hurtigsjakk og har nå 55 poengs forsprang ned til Hikaru Nakamura.

 – Carlsen har vært et monster i dag, sa den kanadiske stormesteren Eric Hansen.

– Jeg er veldig imponert av det Magnus har vist etter den fryktelige starten i går, kommenterte stormester Yasser Seirawan.

Verdensmesteren står med 12 poeng, mens nærmeste utfordrer Wesley So er ubeseiret og har 11 poeng. Lørdag og søndag skal det spilles totalt 18 lynsjakkpartier.

– Det føles herlig nå. Jeg synes ikke mitt siste parti var veldig bra, så det er bra at dagen er over. Men selvfølgelig etter slutten i går, så er det for godt til å være sant at jeg leder etter hurtigsjakken, sa Carlsen til Maurice Ashley.

Stillingen før 18 runder lynsjakk. Foto: Grand Chess Tour

Stillingen før 18 runder lynsjakk. Foto: Grand Chess Tour

Nedspilling av Topalov

Verdensmesteren startet dagen med å utspille Veselin Topalov på klassisk Carlsen-vis i det som så ut til å være en ganske lik stilling. Sakte men sikkert kollapset det for bulgareren, som også fikk trøbbel med tiden.

– Det var ikke så mye som skjedde, men han spilte litt for passivt. Han sto helt greit, men så fikk jeg initiativet. Stillingen er veldig passiv for han, sa Carlsen.

– Så gjorde han noen dårlige valg etterpå. Men stillingen er ikke lett for ham å spille når den er så dårlig.

Slakt av Giri

Fra spillelokalet i Leuven. Foto: Spectrum Studios/Grand Chess Tour

Fra spillelokalet i Leuven. Foto: Spectrum Studios/Grand Chess Tour

Anish Giri er en spiller Carlsen har slitt mye med, også i hurtig- og lynsjakk. Men i dag ble den rappkjeftede nederlenderen kjørt over med dampveivals med svart i Caro-Kann.

– Dette var ren slakt, kommenterte kvinnelige stormester Jennifer Shahade.

– Et fryktelig parti av Giri, men veldig pent av Magnus, sa Seirawan.

Hattrick fullført

Anand måtte nok en gang se seg slått av nordmannen. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Anand måtte nok en gang se seg slått av nordmannen. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Som om ikke det var nok, fullførte Carlsen et ekte «hattrick» med en ny overbevisende nedspilling. Denne gang var Viswanathan Anand offeret.

– Det så ut som du hadde en liten fordel, men så ble den bare større og større? spurte Maurice Ashley etterpå.

– Det føltes som trenden i partiet snudde til fordel for meg, men så gjorde han bare noen dårlige trekk som gjorde at jeg tok kvelertak på stillingen hans. Men det er ingen lett stilling å spille for han heller. Det er lite motspill, og stillingen min er lettere å spille, svarte Carlsen.

I det siste hurtigsjakkpartiet mot Vladimir Kramnik, virket det nok en gang til å gå mot remis. Men Carlsen fikk et behagelig sluttspill, og russeren klarte ikke å holde stillingen.

Det er fortsatt helt åpent i Leuven, for både søndag og mandag skal det spilles totalt 18 runder lynsjakk, to ganger mot hver motstander. Disse partiene gir 1 poeng for seier og et halvt for remis.

Ni partier lynsjakk spilles søndag med start 14:00.

Mens Hikaru Nakamura overbeviste stort i Paris, har første del av Your Next Move vært en stor skuffelse. Kun en maratonseier over Fabiano Caruana i siste runde forhindret en komplett fadese.

Magnus Carlsen i ledelsen før 18 partier med lynsjakk. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen i ledelsen før 18 partier med lynsjakk. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Den amerikanske lynsjakkspesialisten er hele 5 poeng bak Carlsen, noe som er viktig før de siste 18 rundene.

– Magnus var stjerna. Mange kom gjennom med en ok dag, men Magnus tok 4 av 4, hvordan kan man toppe det, sa Alejandro Ramirez.

– Det er Magnus-show i dag, sa Eric Hansen. 

Your Next Move Grand Chess Tour er den andre turneringen i årets tour. Hikaru Nakamura vant den første i Paris foran Magnus Carlsen, som selv ikke er med i de to siste turneringene. Sinquefield Cup (1. – 16. august) og London Chess Classic (9. – 18. desember) gjør at årets serie består av fire turneringer.

Turneringen i Belgia har en 1. premie på rundt 300,000 kroner. Den totale vinneren i touren får med seg en bonus på 150,000 dollar, eller rundt 1,2 millioner kroner.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 515 ganger, 1 besøk i dag)