Aryan med kjempeskalp mot tidligere VM-utfordrer

Aryan Tari med en av sine største skalper noen gang. Foto: Siamak TariAryan Tari med en av sine største skalper noen gang. Foto: Siamak Tari

Tenåringen flakset seg til seier over ingen ringere enn Nigel Short. Nå kan han sikre seg store premiepenger.

av Tarjei J. Svensen

Aryan Tari (17) gjør sine saker bra i den pågående stormesterturneringen «Checkmate Show» i London, der vinneren stikker av med hele 235.000 kroner.

LES OGSÅ: Aryan i mystisk London-turnering

Etter seks runder har 17-åringen 3,5 poeng etter to seire, tre remiser og ett tap. Det gir en foreløpig 4. plass tre runder før slutt, over forventet score utifra motstanden.

SE OGSÅ: Resultater fra turneringen

I 6. runde i dag slo Tari til med seier over tidligere VM-utfordrer Nigel Short. Det var britens første tap i turneringen.

Det var likevel en seier av den heldige sorten, for nordmannen var i skikkelig trøbbel underveis.

Det er den fjerde høyest ratede spilleren Tari har slått i karrieren.

– Denne seieren betydde mye, sier 17-åringen til Matt & Patt, og innrømmer at han var heldig.

Nigel Short var skuffet.

– Jeg tapte en vunnet stilling mot Aryan Tari. Jeg er ganske kvalm, skrev briten på sin Facebook-konto.

Tari spilte fredag remis mot Sveriges sjakklegende Pia Cramling. Tidligere har han også tatt halvpoeng mot Anna Muzychuk og Maxim Rodshtein. I 3. runde ble det en lang sluttspillseier over Elisabeth Pähtz.

SE OGSÅ: Alle Taris resultater

17-åringen tapte for den suverene lederen Richard Rapport i 1. runde. Ungareren har vært utilnærmelig og står med 5,5 poeng. Rodshtein er på 2. plass med 4,5 poeng.

checkmateshow-standings

Stilling etter 6 runder.

– Jeg er fornøyd. Det hadde virkelig vært noe annet hvis jeg hadde tapt den dårlige stillingen jeg hadde i dag.

Tari skal i 7. runde søndag møte tidligere kvinneverdensmester Alexandra Kosteniuk. Mandag venter ukrainske Mariya Muzychuk, også hun tidligere kvinneverdensmester før turneringen avsluttes med hvit mot David Smerdon.

– Hvordan ser du på de tre siste rundene nå?

– Jeg tenker ikke å gjøre noe spesielt annerledes. Jeg tar bare parti for parti og gir mitt beste!

Pappa Siamak forteller til Matt & Patt at stemningen i London er god.

– Vi har det bra! Hotellet er fint, det er bare 30 minutter unna London sentrum. Vi har vært der en gang, sier Tari.

Han forteller ellers om et profesjonelt, men veldig uvanlig arrangement. Siden partiene ikke vises på nett, er det ikke mulig å følge partiene uten å fysisk gå inn i lokalet.

Checkmate TV Show er nemlig ingen tradisjonell turnering med direktesendte partier og eksponering på nett. Arrangøren har derimot holdt kortene tett til brystet, men har nå publisert partier og resultater.

Meningen er å produsere sendinger som så skal selges til større tv-kanaler som BBC. Som programleder og ekspertkommentator har de med seg Anna Richardson og stormester Simon Williams.

Førstepremien er, etter det Matt & Patt erfarer på vanvittige 230.000 kroner, noe som er på nivå med de aller største åpne turneringene i verden.

– Det var stort å bli invitert! Det er veldig hyggelig å få muligheten til å spille en så stor og ordentlig turnering. Jeg tror alle ville drømt om denne plassen, ettersom det også er skyhøye pengepremier, sa Tari til Matt & Patt før turneringen.

Checkmate Show London avsluttes med 9. – og siste runde mandag.

(Besøkt 2 405 ganger, 1 besøk i dag)