Carlsen kollapset da Nakamura triumferte i Paris

Magnus Carlsen. Foto: Spectrum StudiosMagnus Carlsen. Foto: Spectrum Studios

Magnus Carlsen var på skuddhold etter de tre første dagene av Paris Grand Chess Tour. Så kom kollapsen. Hikaru Nakamura gikk til topps tross to tap for erkerivalen.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen måtte nøye seg med 2. plass og rundt 250.000 kroner i årets første turnering i touren. Det ble klart etter at 25-åringen kollapset på turneringens siste dag med ni runder lynsjakk søndag.

Istedet var det Hikaru Nakamura som kunne triumfere i den franske hovedstaden hele to runder slutt. Amerikaneren endte på 25,5 poeng, mens Carlsen fikk 24,5 poeng. Hjemmefavoritt Maxime Vachier-Lagrave var ikke i nærheten av den suverene duoen og endte på 22 poeng.

paris-standings

– Magnus var fornøyd med de tre første dagene, men han ergrer seg over det som skjedde søndag, sa manager Espen Agdestein til VG.

En liten trøst får være at vår norske sjakkstjerne slo sin amerikanske erkerival i begge lynsjakkpartiene.

– Det rettet opp litt at han slo Nakamura i det siste partiet. Men det er all grunn til å hylle Nakamura for veldig høy score. Han har spilt veldig bra, mente manageren.

Hikaru Nakamura. Foto: Spectrum Studio/Grand Chess Tour

Hikaru Nakamura. Foto: Spectrum Studio/Grand Chess Tour

Carlsen lå bare et halvt poeng bak Nakamura før de siste ni lynsjakkpartiene. Etter en innledende seier over Wesley So, tapte 25-åringen fire av sine neste sju partier.

Da hjalp det lite å avslutte med to seire, først over sin franske sekundant Laurent Fressinet, så over Nakamura selv.

Carlsen sto i fare for å miste topplasseringen på verdensrankingen i lynsjakk, men er med seieren over Nakamura fortsatt et stykke foran amerikaneren med 2896 mot 2879.

Paris Grand Chess Tour markerer starten på årets tour, som også inkluderer turneringer som Sinquefield Cup (1. – 16. august) og London Chess Classic (9. – 18. desember). Allerede fredag starter lyn- og hurtigsjakkturneringen i Leuven, en ren kopi av turneringen i Paris.

Feltet er det samme, med unntak av Viswanathan Anand som erstatter Laurent Fressinet.

Turneringen spones av Vivendi, et av verdens største medieselskap, som blant annet eier Canal+-gruppen. Premiefondet i begge turneringene er på 150,000 dollar, rundt 1,2 millioner kroner.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 371 ganger, 1 besøk i dag)