– Magnus har spilt fantastisk sjakk

Magnus Carlsen. Foto: Spectrum StudiosMagnus Carlsen. Foto: Spectrum Studios

Men verdensmesteren måtte ta til takke med 2. plass bak erkerival Hikaru Nakamura før det skal spilles 18 runder lynsjakk.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen måtte ta til takke med 2. plass etter hurtigsjakkdelen av Paris Grand Chess Tour, ett poeng bak Hikaru Nakamura.

LES OGSÅ: Magnus i ledelsen tross tidstabbe

Det ble klart etter at de fire siste rundene ble spilt fredag.

– Jeg synes spillet mitt har vært bra. Jeg har tatt 6,5 poeng på de siste åtte rundene. Jeg kunne selvsagt tatt 1 eller til og med 1,5 poeng mer, og det ville vært enda bedre. Men scoren min er veldig god og spillet mitt er ganske bra. Det er bare å gratulere Hikaru som har gjort det enda bedre så langt, kommenterte Carlsen.

Arrangøren sender nå verdensmesteren med mototaxi til åpningskampen i EM i fotball mellom Frankrike og Romania i Paris.

Carlsen vant over Topalov i 6. runde og spilte remiser mot Giri og Fressinet. Så vant han et strålende parti over Vladimir Kramnik.

– Magnus spilte fantastisk sjakk, kommenterte den kanadiske stormesteren Eric Hansen på den offisielle sendingen fra St. Louis.

Carlsen tok dermed 13 poeng på de ni rundene, eller 6,5 poeng med ordinær poengberegning, etter fem seire, tre remiser i tillegg til tidsblemmen mot Wesley So i 1. runde.

Hikaru Nakamura selv var i skikkelig trøbbel i det siste partiet mot Fabiano Caruana og sto til kliss tap. Men sistnevnte har slitt voldsomt i Paris så langt og klarte etter hvert å rote seg bort. Til slutt gikk han i en mattfelle.

Nakamura var selvsagt godt fornøyd.

– Jeg føler meg ganske bra, selv om Magnus er like bak. Det kommer til å bli veldig gøy. Det betyr noe å være i ledelsen, kommenterte Nakamura.

paris-hurtigsjakk

Carlsen skal se Frankrike – Romania

Lørdag og søndag spilles det 18 runder med lynsjakk, to ganger mot hver motstander. Mens det i hurtigsjakken var 2 poeng for seier, og ett poeng for remis, bruker lynsjakken ordinær poengberegning med 1 poeng for seier og 1/2 for remis.

Carlsen fikk spørsmål av kommentator Maurice Ashley om han synes det er vanskelig å skifte gir fra hurtigsjakk til lynsjakk.

– Ja, det ganske vanskelig, men jeg håper jeg takler det. Det er ikke lett, men det er noe nesten alle spillerne vil ha vanskeligeter med i starten.

Et interessant poeng er det også at det er Carlsen som er nummer 1 på lynsjakkrankingen med 2915. Nakamura er på 2. plass med 2883.

Paris Grand Chess Tour markerer starten på årets tour, som også inkluderer turneringer som Sinquefield Cup (1. – 16. august) og London Chess Classic (9. – 18. desember), i tillegg til lyn- og hurtigsjakkturneringen i Leuven 15. juni.

I Paris spilles det i flotte kongress- og konferansesentret Maison de la Chimie, ikke langt fra Eiffelåtrnet.  I dag ble altså de fem første rundene i hurtigsjakken, før de siste fire rundene spilles fredag. Lørdag og søndag spilles det 18 runder lynsjakk, to ganger mot hver spiller.

Turneringen spones av Vivendi, et av verdens største medieselskap, som blant annet eier Canal+-gruppen. Premiefondet i begge turneringene er på 150,000 dollar, rundt 1,2 millioner kroner.

Matt & Patt oppdaterer saken. Trykk F5 for siste versjon.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 671 ganger, 1 besøk i dag)