Kan Magnus Carlsen vinne sin femte turnering på rad?

Fra åpningen av Paris Grand Chess Tour 2016. Foto: Lennart OotesFra åpningen av Paris Grand Chess Tour 2016. Foto: Lennart Ootes

Superstjernene barker sammen i lyn- og hurtigsjakk i Paris.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg er veldig glad for å være her. Jeg skal prøve å ta nok poeng til å vinne hele greia.

Det sa en blid verdensmester til Chess.com i går. 25-åringen er tilbake i manesjen drøyt fem uker etter at han gikk til topps i Norway Chess for første gang. Anledningen er åpningen av Grand Chess Tour (GCT) i Paris der det fra i dag klokken 14 og frem til søndag skal spilles hurtig- og lynsjakk. Formatet er nøyaktig det samme i Leuven 17. – 20. juni.

Magnus Carlsen valgte å takke nei til årets Grand Chess Tour ettersom Sinquefield Cup (1. – 16. august), neste turnering på programmet, kræsjer med forberedelser til VM og OL. I tillegg spilles London Chess Classic bare to uker etter at VM-matchen er ferdig, men Carlsen har fortsatt ikke utelukket deltakelse her og kan bli med som én av to wildcard – akkurat som han er i de to åpningsturneringene.

– At verdensmesteren stiller gir turneringen enorm prestisje. Vi er veldig takknemlig overfor han, fordi vi kunne gjort noe lignende som i Shamkir. Vi er veldig glad for å ha ham om bord. Det blir ikke mer prestisjetungt enn dette, sier turneringssjef for Grand Chess Tour Malcolm Pein til Matt & Patt.

Det er åtte faste spillere i touren og to wildcard. I tillegg til Carlsen, spiller hans egen sekundant Laurent Fressinet på hjemmebane i Paris. Levon Aronian, Fabiano Caruana, Anish Giri, Vladimir Kramnik, Hikaru Nakamura, Wesley So, Veselin Topalov, Maxime Vachier-Lagrave er det faste spillerne i GCT. I Leuven i Belgia erstattes Fressinet av Viswanathan Anand, som er opptatt med Leon-turneringen i Spania denne uken.

Carlsen får på seg Paris-jakka. Foto: Lennart Ootes

Carlsen får på seg Paris-jakka. Foto: Lennart Ootes

I Paris spilles det i flotte kongress- og konferansesentret Maison de la Chimie, ikke langt fra Eiffelåtrnet.  I dag går de fem første rundene i hurtigsjakken, før de siste fire rundene spilles fredag. Lørdag og søndag spilles det 18 runder lynsjakk, to ganger mot hver spiller.

Det gjelder å kline til i hurtigsjakken, ettersom seier her gir to poeng, mot bare ett poeng i lynsjakken.

Turneringen spones av Vivendi, et av verdens største medieselskap, som blant annet eier Canal+-gruppen. Premiefondet i begge turneringene er på 150,000 dollar, rundt 1,2 millioner kroner.

Introduksjonsvideoen som er laget er rett og slett spektakulær.


Trailer – Paris Grand Chess Tour by parisgrandchesstour

I går dukket Carlsen opp på Canal+, sammen med den franske toppspilleren Almira Skripchenko. Om du er stødig i fransk, kan du se denne.

Det blir dessverre ingen norsk sending på TV 2. Matt & Patt vet at TV 2s tilbud var milevis unna kravet som ble stilt av Grand Chess Tour. Det var derfor heller ingen forhandlinger, noe som kan tyde på at vi neppe får se touren på norsk tv i år.

Til gjengjeld kommer arrangøren med fire ulike studioer, blant annet to på engelsk av Jan Gustafsson og Peter Svidler, en fra St. Louis med Yasser Seirawan, Jennifer Shahade, Maurice Ashley og Alejandro Ramirez samt den offisielle på fransk i tillegg til spansk.

Selv om Carlsen hevdet han «virkelig er ute av trening», er det ting som tyder på at den regjerende hurtigsjakkverdensmestere er i godt slag. Han har vunnet fire turneringer på rad og kan altså ta sin femte strake triumf i Paris.

På plass i Paris har han med seg sin faste trener og kamerat Peter Heine Nielsen. Jon Ludvig Hammer tok også en liten tur innom.

Carlsen kan si seg godt fornøyd med fem hvite partier, blant annet mot Nakamura i 5. runde, Giri i 7. runde og mot Kramnik i 9. – og siste runde.

Carlsens motstandere i Paris:
1. runde: Hvit mot GM Wesley So (2652)
2. runde: Svart mot GM Maxime Vachier-Lagrave (2784)
3. runde: Hvit mot GM Levon Aronian (2739)
4. runde: Svart mot GM Fabiano Caruana (2829)
5. runde: Hvit mot GM Hikaru Nakamura (2846)
6. runde: Svart mot GM Veselin Topalov (2771)
7. runde: Hvit mot GM Anish Giri (2738)
8. runde: Svart mot GM Laurent Fressinet (2695)
9. runde: Hvit mot GM Vladimir Kramnik (2799)
SE OGSÅ:
(Besøkt 1 174 ganger, 1 besøk i dag)