Magnus Carlsen i ledelsen i Paris tross ny tidsblemme

Magnus Carlsen i rute før andre dag av Paris GCT. Foto: Spectrum StudiosMagnus Carlsen i rute før andre dag av Paris GCT. Foto: Spectrum Studios

Magnus Carlsen tapte på tid i vunnet stilling i 1. runde. Så var det slutt på tullet. Nå leder verdensmesteren etter første dag av Paris Grand Chess Tour.

av Tarjei J. Svensen

Carlsen har vist godt spill på første dag av Paris Grand Chess Tour, hurtigsjakkturneringen som markerer starten på touren. Den regjerende verdensmesteren har åpnet med sju poeng av 10 mulige etter tre seire, én remis og ett tap og leder sammen med Hikaru Nakamura.

LES OGSÅ: Kan Carlsen vinne sin femte turnering på rad?

– Magnus har spilt flott sjakk

Det ble en sjokkerende start på hurtigsjakkturneringen for vår mann. Carlsen spilte seg til en en vunnet stilling, men tapte til slutt på tid for Wesley So.

Mens det ble fullstendig kollaps da det samme skjedde i Norway Chess i fjor, klarte 25-åringen å slå tilbake umiddelbart i Paris.

Carlsen vant de tre neste partiene med hvit mot sterke spillere som Maxime Vachier-Lagrave med hvit, svart mot Levon Aronian og med hvit mot Fabiano Caruana.

– Jeg er fornøyd med hvordan jeg spiller. Nå kommer poengene tikkende inn. Life is quite all right, sa Carlsen til kommentator Maurice Ashley.

Etter sluttspillseieren over Aronian i 3. runde fikk Carlsen skryt av kommentatorene på en av flere sendinger som arrangøren tilbyr.

Spillerne med ett minutts stillhet før start i dag. Foto: Lennart Ootes.

Spillerne med ett minutts stillhet før start i dag. Foto: Lennart Ootes.

– Det har vært fantastisk. Han har spilt flott sjakk, kommenterte stormester Yasser Seirawan.

I 4. runde tok Carlsen en ny seier da Caruana overså et taktisk kølleslag på e4 i åpningen.

– Jeg ble overrasket, et av poengene med det forrige trekket mitt er trusselen med å ta på e4, men jeg regnet ikke med at han skulle falle for den, kommenterte Carlsen.

I 5. runde kom Carlsen dårlig ut mot favorittmotstander Hikaru Nakamura og pådro seg en dobbelbonde i f-linjen og svak kongestilling. Carlsen holdt uansett greit unna og sikret en viktig remis.

paris-gct-standings

Carlsens resultater i Paris
1. runde 14:30: Hvit mot GM Wesley So (2652): Tap
2. runde 16:00: Svart mot GM Maxime Vachier-Lagrave (2784): Seier
3. runde 17:30: Hvit mot GM Levon Aronian (2739): Seier
4. runde 19:00: Svart mot GM Fabiano Caruana (2829): Seier
5. runde 20:30: Hvit mot GM Hikaru Nakamura (2846): Remis
Fredag:
6. runde 14:00: Svart mot GM Veselin Topalov (2771)
7. runde 15:30: Hvit mot GM Anish Giri (2738)
8. runde 17:00: Svart mot GM Laurent Fressinet (2695)
9. runde 18:30: Hvit mot GM Vladimir Kramnik (2799)

Åpnet med tidsblemme

Magnus Carlsen: Foto: Spectrum Studios

Magnus Carlsen: Foto: Spectrum Studios

Men det åpnet fryktelig for den regjerende hurtigsjakkverdensmesteren. I 1. runde så det nemlig ut til å gå mot en overbevisende seier over Wesley So, mannen som tidligere har uttalt at Carlsen er en av hans forbilder. Carlsen tok risiko i sluttspillet og ofret springeren for en fribonde.

Carlsen fikk en vunnet stilling. Men så skjedde det fatale. Med en dronning mer på brettet gikk Carlsens tid plutselig ut. Med betenkningstiden 25 minutter, pluss 10 sekunder i tillegg per trekk skal det normalt svært mye til for at en spiller på dette nivået taper på tid.

På videobildene kunne man se en tydelig misfornøyd 25-åring slå ut med armene.

Men nå har altså Carlsen gjort det igjen. Det er nemlig ikke første gang verdensmesteren taper på tid. I Norway Chess i fjor sjokkerte han hele sjakkverdenen ved å tape i en vunnet stilling, den gang mot Veselin Topalov. Grunnen den gang var at han misforsto betenkningstiden og trodde han fikk mer tid i trekk 60. Det var ikke tilfelle.

– Jeg er veldig glad for å vinne dette partiet. Han tapte på tid i en vunnet stilling. Han hadde 20 sekunder når han forvandlet til ny dronning, han glemte nok bare tiden. Det er synd, han trodde nok bare han hadde mer tid, sa So på arrangørens sending etterpå.

– Det er den verste starten han kan få, han er jo wildcard også, påpekte den kanadiske stormesteren Eric Hansen.

– Salen her var fullpakket, alle var forvirret og spurte hvordan det var mulig at han glemte tiden. Det blir spennende å se om han kan komme tilbake nå, kommenterte Alejandro Ramirez.

Fabiano Caruana var den eneste andre seierherren etter en overkjøring av Veselin Topalov med svarte.

parisgct-r1

Slo tilbake mot MVL

Men Magnus Carlsen slo effektivt tilbake i 2. runde med en knusende seier på bare 26 trekk mot Maxime Vachier-Lagrave.

– Det ser ut som «sinte-Magnus» skal knuse MVL i 20 grekk med svart, kommenterte Jan Gustafsson minutter før seieren var klar.

– Det var en veldig effektiv og rask seier av Magnus mot verdensfireren. Veldig imponerende, kommenterte Peter Svidler.

– Dette var flaut, sa en skuffet Vachier-Lagrave.

Også Nakamura og Aronian vant i denne runden.

parisgct-r2

Utspilte Aronian i dronningsluttspill

Carlsen har hatt mange tøffe dueller mot Levon Aronian, men i dag viste han hvem som var sjefen da armeneren spilte dårlig i sluttspillet.

Caruana-bukk i åpningen

I 4. runde utnyttet Carlsen en taktisk overseelse i åpningen. Derfra så verdensmesteren seg aldri tilbake.

Paris Grand Chess Tour markerer starten på årets tour, som også inkluderer turneringer som Sinquefield Cup (1. – 16. august) og London Chess Classic (9. – 18. desember), i tillegg til lyn- og hurtigsjakkturneringen i Leuven 15. juni.

I Paris spilles det i flotte kongress- og konferansesentret Maison de la Chimie, ikke langt fra Eiffelåtrnet.  I dag ble altså de fem første rundene i hurtigsjakken, før de siste fire rundene spilles fredag. Lørdag og søndag spilles det 18 runder lynsjakk, to ganger mot hver spiller.

Det gjelder å kline til i hurtigsjakken, ettersom seier her gir to poeng, mot bare ett poeng i lynsjakken.

Turneringen spones av Vivendi, et av verdens største medieselskap, som blant annet eier Canal+-gruppen. Premiefondet i begge turneringene er på 150,000 dollar, rundt 1,2 millioner kroner.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 100 ganger, 1 besøk i dag)