Eivinds utrolige sjakkår: – Jeg begynte nesten å grine da jeg så tallet

Eivind Olav Risting har brukt året så langt på å ta igjen det tapte. Foto: Tarjei J. SvensenEivind Olav Risting har brukt året så langt på å ta igjen det tapte. Foto: Tarjei J. Svensen

Eivind Olav Risting (15) tok et sensasjonelt IM-napp i Danmark. Så begynte den ville nedturen. 15-åringen lot seg imidlertid ikke stoppe.

av Tarjei J. Svensen

Eivind Olav Risting (15) sjokkerte halve sjakk-Norge da han i fjor sommer tok et sensasjonelt IM-napp i Politiken Cup. Den talentfulle 1911-spilleren sikret nappet én runde før slutt og imponerte dessuten i siste runde ved å holde remis mot den israelske superstormesteren Ilia Smirin.

Eivind Risting. Foto: Tarjei J. Svensen

Eivind Risting. Foto: Tarjei J. Svensen

– Det føles helt sykt, sa en glad tenåring til Matt & Patt etterpå.

Ristings rating fikk seg med det et kraftig byks. Fra å ha ligget på 1900-tallet tidligere på året, var han nå plutselig blitt FM med en rating på nær 2300.

Ungdomsskoleelevens uttalte mål var å sikre seg IM-tittelen før han begynte det første året på Simen Agdesteins sjakklinje på NTG.

Men slik skulle det ikke gå. I stedet startet Eivind Olav en sjakklig nedtur man sjelden ser av unge og fremadstormende sjakkspiller.

Risting gikk ned over 300 ratingpoeng og var plutselig under 2000. Dramatisk når man vet hvor besatt sjakkspillere, spesielt de yngste, er av eget ratingtall. Hvordan er nedgangen mulig?

– Det var ganske kjipt

Matt & Patt møter 15-åringen på Aker Brygge sammen med kompisen Aryan Tari etter lynsjakkturnering i Stjernen sjakklubb.

Du tok IM-napp i Politiken, men så gikk det galt etterpå. Hvordan forklarer du det, Eivind?

– Helgen etter Politiken Cup gikk det også bra, men så … jeg vet ikke, sier Risting til Matt & Patt.

Risting har problemer med å forklare årsaken og tenker tilbake på hva som faktisk skjedde da han reiste alene til en stor åpen turnering i Riga, Latvia.

Der trakk han seg etter bare tre runder og tre tap mot lavere ratede spillere.

– Da var det ganske kjipt. Så ville pappa at jeg skulle dra hjem. Det gikk bra de første månendene etterpå, blant annet i Nordisk for skolelag. Men etter det var det dårlig igjen, forklarer Risting.

Tapte 185 ratingpoeng på én turnering

Eivind Risting i CellaVision Cup i Sverige i august i fjor. Foto: Tarjei J. Svensen

Eivind Risting i CellaVision Cup i Sverige i august i fjor. Foto: Tarjei J. Svensen

Det ivrige sjakktalentet er Norges mest aktive sjakkspiller. Han topper suverent listen over de som har spilt mest i løpet av de siste to årene med vanvittige 340 partier. Lyn- og hurtigsjakkturneringer kommer i tillegg til dete, noe som vitner om en enorm sjakklig appetitt.

risting-rating– Jeg spilte tre GP-turneringer på en måned før VM og gikk litt i minus der. Så var det full stopp i VM. Da begynte jeg å ta sjakken litt mindre seriøst.

For det var virkelig full stopp i VM. Risting gikk ned vanvittige 185 ratingpoeng på de 11 rundene etter 5 poeng mot betydelig svakere motstand. På papiret i alle fall.

I januar i år kom ratingtallet 1977, en nedgang på 306 poeng på bare tre måneder.

– Jeg begynte nesten å grine. Det var veldig deprimerende. Alt var ødelagt, sier 15-åringen med et glis på spørsmål om hvordan han reagerte på det.

Men så begynte fremgangen. Risting gikk opp over 100 poeng måneden etter og var igjen over 2000.

– Jeg bestemte meg bare for at det ikke kunne bli verre. Jeg fortsatte å spille masse. Jeg hadde veldig liten selvtillit da, så det tok litt lang tid. Men det gikk alltid litt bedre og det kom seg til slutt.

I løpet av noen måneders spilling var Risting plutselig tilbake på 2100-tallet igjen – og fortsatt underratet i forhold til eget maksnivå. På mai-listen satte han ny pers med 2300 etter gode resultater i OSS sin vårturnering og Stavanger Grand Prix.

I Hasselbäcken Open tjente han ytterligere 35 ratingpoeng, som gjør at han på siste juni-listen står med 2335, rangert som nummer 37 av Norges aktive spillere.

Ikke nok med det. For Risting har yttereligere 40 poeng i «banken», etter at 1911s klubbmesterskap først rates på juli-listen.

– Hva var det som gjorde at det begynte å gå bedre for deg?

– Jeg begynte å ta det mer seriøst under turneringer og konsetrere meg mer. Jeg satte meg mål for å jobbe mer. Jeg spilte to klubbmesterskap, jeg jobbet mye mer med sjakken og tok meg rett og slett mer sammen.

Risting i Politiken Cup i fjor. Foto: politikencup.dk

Risting i Politiken Cup i fjor. Foto: politikencup.dk

– Hva er målet videre nå?

– Først skal jeg ta de to siste IM-nappene. Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta.

Du har ikke tenkt å falle ned til 1900 en gang til nå?

– Nei, sier tenåringen mens latteren sitter løst.

Eivinds neste turnering er NM for klubblag, der han spiller på 1911s sterke førstelag. I Tromsø i juli debuterer han i Eliteklassen. Så er det XtraCon Chess Open (tidligere Politiken) senere i juli.

– Blir spennende å følge han

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall har fulgt Risting siden han slo gjennom med IM-nappet i fjor.

– Jeg ble positivt overrasket når han tok IM-nappet, en utrolig prestasjon av han og enda mer imponerende enn bare å ta et napp, sier Tisdall.

– Det som gjenstår nå er å jobbe med stabiliteten, noe han ettertrykkelig har vist. De dårlige periodene er like merkbare som de gode. Det er vanskelig å si hva gjennomsnittsstyrken hans er.

– Han er en spiller jeg gjerne vil bli mer kjent med enn bare ved å se på de rene tallene. Det er viktigere når man skal forstå en ung spillers reelle nivå, sier Tisdall.

Til høsten begynner Risting på NTG.

– Det er perfekt timing å jobbe med Simen hver dag. Det vil bli veldig spennende å se hvordan han utvikler seg, sier Tisdall.

Det er Eivind enig i.

– Det blir kjempebra. Da blir det fullt kjør igjen. Det kommer til bare å gå én vei.

Forhåpentligvis bare oppover.

(Besøkt 2 435 ganger, 1 besøk i dag)

3 kommentarer på "Eivinds utrolige sjakkår: – Jeg begynte nesten å grine da jeg så tallet"

 1. Joachim Solberg | 7. juni 2016 på 22:02 |

  Som vanlig god kvalitet på det du skriver, Tarjei. Dette var stoff vi ønsker. Kun en liten kommentar: Risting slo ikke Smirin, dette partiet endte remis.

  • Takk for det. Jeg som har rotet her, det ble selvsagt remis. Rettet nå.

   • Lars Askvik | 11. juni 2016 på 19:45 |

    Så, hva tror du Svensen? Har han jukset han her og? Du klarer jo å hevde at Bjørnsen jukset. Men nå har jo brekke avkreftet det du sier og påpekt at bjørnsens partier ikke var så bra allikevel. Du ser han nok snart ved ett sjakkbrett igjen…hvorfor slenger du dritt om andre uten grunn?

Stengt for kommentarer.