Annonserer ny norsk storturnering med enormt premiefond: – Vi skal sette en ny standard

Spillestedet Scandic Fornebu beskrives som et av Norges flotteste.hotell.Spillestedet Scandic Fornebu beskrives som et av Norges flotteste.hotell.

Oslo Chess Festival skal konkurrere med store internasjonale turneringer. Premiefond: 150.000 kroner.

av Tarjei J. Svensen

– Vi ønsker å sette Oslo på kartet med tanke på sjakkturneringer. 

Pål Nordquelle. Foto: Rolf Haug

Pål Nordquelle. Foto: Rolf Haug

Det sier Pål Nordquelle til Matt & Patt. Nordstrand-spilleren og sjakkdommeren har store planer i høstferien og har akkurat annonsert Oslo Chess Festival.

Den nye norsk storturneringen skal han arrangere i høstferien fra 30. september til 6 .oktober.

Med unntak av lukkede Norway Chess, mangler det store, internasjonale sjakkturneringer her i landet. Sverige har Rilton Cup i romjula, Danmark har Xtracon Chess Open (tidligere Politiken Cup), mens Island har Reykjavik Open. Alle er storturneringer med flere hundre deltakere og en heftig premiepott.

Det nærmeste man kommer i Norge er Fagernes-turneringene, som i år samlet 105 deltakere fordelt på tre grupper. Det er ikke nok for Nordquelle, som vil samle minst 140 deltakere som skal kjempe om et premiefond på heftige 150.000 kroner.

program-ocf2

– Måten å gjøre på det er litt annnerledes enn det som er gjort tidligere. Én åpen turnering med alle i samme klasse. Vi bruker alle pengene vi får inn, bortsett fra utgifter til dommere osv, til premier. Det er ingen fortjeneste her og vi betaler ikke kostbare stormestere for å fly til Norge. De må gjerne komme til Norge, men de må finne seg et billig sted å bo, så kan de tjene penger på premier. Konseptet er annerledes enn det som har vært vanlig på Fagernes, sier Nordquelle.

– Har du tro på at stormestere kommer når de ikke har den sikkerheten med dekning av utgifter?

– De spiller gratis. Hvis de kommer seg til Norge billig, så har de ganske lav nedside. Oppsiden skal være ganske høy her. I stedet for at penger blir brukt på et hotell og at de spiser dyre måltider, så blir dette penger i premiepotten, sier Nordquelle som understreker at premiepotten økes betraktelig dersom man når målet om 200 spillere.

Scandic Fornebu

Scandic Fornebu

– Med premiefond på 150.000 kroner, du er ikke redd for at det blir et litt vel ambisiøst prosjekt?

– Vi har stor tro på at dette skal gå i orden. Det er lagt lavt. Det hele er bygd på konseptet, «by chess fans, for chess fans». Det er ingen klubb som tjener penger på dette. Det betales ikke dyre billetter til stormestere. Men vi har likevel håp om at stormestere kommer.

– Tar du noe risiko selv?

– Ja, jeg gjør nå det. Vi får noen kostnader. Men jeg er såpass optimist at jeg tror at det ikke ender opp med at jeg må betale en sum med penger, ler Nordquelle.

– Men jeg er forberedt på at det kan koste litt penger. Jeg sover ikke dårlig enda!

Nordquelle har reist mye rundt på turneringer rundt om i Europa, sammen med sønnen Daniel (13), en av landets mest lovende tenåringer.

– Vi har vært veldig mye ute og reise, i Reykjavik, Gibraltar og Russland. Det er så mye man kan gjøre ut av en sjakkturnering. Vi har sett rammen rundt det og vi følte at det der er potensiale i så måte. Veldig ofte har det vært ratingklasser, GM-grupper, og Elo-gruppe. og det er selvfølgelig veldig fint og viktig i forhold til de som ønsker normnapp, men mange liker å spille sjakk, sier Nordquelle på spørsmål om hvorfor han setter i gang med det ambisiøse prosjektet.

Reykjavik Open, her fra 2014, skal være en av de best organiserte og mest populære turneringene i Europa. Foto: reykjavikopen.com

Reykjavik Open, her fra 2014, skal være en av de best organiserte og mest populære turneringene i Europa. Foto: reykjavikopen.com

– Det å spille i én stor klasse, har blant annet Reykjavik og Gibraltar vist at det går an. I tillegg kommer vi også til å ha noen ekstra turneringer rundt i tillegg.

– Skal sette en ny standard for sjakk i Norge

Planen er å inkludere flere turneringer i festivalen, som lyn- og hurtigsjakk i tillegg til en barneturnering og kanskje en lukket IM-gruppe.  Med 30 direkteoverførte partier, livekommentering, storskjermer i tillegg til «master classes» av stormestere, og diverse underholdning, har det alt som kjennetegner en toppturnering av internasjonal klasse.

Premier i Oslo Chess Festival
1. premie: 25 000 NOK
2. premie: 15 000 NOK
3. premie: 10 000 NOK
4. premie: 7 500 NOK
5. premie: 5 000 NOK
Beste spiller under 2250: 5000 NOK
Beste spiller under 2000: 5000 NOK
Beste spiller under 1750: 2500 NOK
Beste spiller under 1500: 2500 NOK
Beste kvinnelige spiller over 2000: 7500 NOK
Beste kvinnelige spiller under 2000: 5000 NOK
Beste kvinnelige spiller under 1500: 2500 NOK
Beste parti: 1000 NOK hver runde
Startavgift på 1500 NOK (inkluderer formell middag under avslutningsseremonien) GM-er spiller gratis, IM-er betaler halv pris. Premiebudsjettet baseres på minst 140 deltakere, men kan økes ved flere deltakere. Mer info kommer.

Startavgiften på 1500 kroner inkluderer en festivalmiddag etter turneringen. IM-er betaler halvparten, mens det blir gratis for GM-er.

– Vi skal sette en ny standard for sjakk i Norge og overføre alt på store skjermer, interne tv-er på hotellet. Bruke noen prosjektorer.

– Jeg har tro på at det er sponserer å finne, men vi greier oss også uten sponsorer. Vi har satt det som mål, men har ikke lagt det inn i budsjettet. Dette blir et stort idrettsarrangementet i Oslo som går over en uke, så oppsidene er mange. I så fall blir det enda høyere premier og mer moro.

– Hvordan har responsen vært etter at du annonserte det på sosiale medier?

– Den har vært enorm, helt utrolig. Jeg har ikke fått en negativ kommentar. Jeg har støtte fra Hans Olav Lahlum som er veldig positiv til dette. Det samme har Nordstrand sjakklubb vært. Egentlig alle sammen synes det er veldig bra. Det er rart at det ikke er gjort før, sier Nordquelle, og påpeker at høsten er en rolig periode for sjakkturneringer i Norge.

Lahlum arrangerte Oslo Chess International på Ullevaal Stadion i flere år, men la den ned etter at det ble et stort underskuddsprosjekt. Lahlum måtte bla opp fra egen lomme.

– Det er veldig flott at noen i Oslo tar tak i dette og forsøker å få til et sjakktilbud i høstferien, sier Lahlum til Matt & Patt.

– Jeg er også veldig i tvil om ambisjonene kan oppfylles. Men flott med flere friske satsninger i norsk sjakk.

Fantastisk spillelokale

Lobbyen på Scandic Fornebu

Lobbyen på Scandic Fornebu

Turneringen skal spilles på Scandic Fornebu i høstferien, som Nordquelle beskriver som av ypperste klasse.

– Det er helt, helt optimalt. Det må være Norges fineste hotell. Det brukes stort sett bare av forretningsfolk og det gjør at det er uten belegg i høstferien. Det ligger helt nede i vannkanten. Man kan dra med båt rett fra Oslo sentrum og Aker Brygge til hotellet. Det går også buss hvert sjette minutt, så det er veldig god offentlig kommunikasjon.

– De har også et veldig stort konferanserom. Vi har vel plass til 500 spillere. Ett stort lokale, et fantastisk flott rom. Det ser veldig bra ut. Vi har også noen ekstra rom for analyse og slike ting.

Nordquelle legger til at hotellprisene kommer til å ligge på et svært lavt nivå i høstferien. Norges Sjakkforbund har dessuten en avtale med Scandic-kjeden, noe som for eksempel gjorde at det under Norway Chess var mulig å få hotellrom til 500 kroner per natt.

Scandic Fornebu

Scandic Fornebu

Påmeldingen til turneringen er allerede i gang. Aryan Tari, Johan Salomon og Nicolai Getz er blant de påmeldte.

– Det er viktig at de som kunne tenke seg å spille registrerer seg så raskt som mulig. Da kan vi øke premiene i god tid før turneringen, og enda flere vil trolig spille som følge av enda større turnering, oppfordrer Nordquelle.

(Besøkt 2 907 ganger, 2 besøk i dag)

12 kommentarer på "Annonserer ny norsk storturnering med enormt premiefond: – Vi skal sette en ny standard"

 1. Øystein Brekke | 7. juni 2016 på 14:37 |

  Hei Pål og lykke til med prosjektet! Dette kan helt sikkert bli flott. Det jeg synes må kommenteres, er at du vanskelig får stormestere til å komme for å kjempe om fem pengepremier hvis de må betale oppholdet selv. For å synliggjøre en turnering med kvalitet, bør du uansett sørge for å bruke noen (fri)rom på hotellet til innkvartering av cirka 10 stormestere som snarest mulig kommer på deltagerlista. Pengepremiene er fine, men ikke så store eller mange at spillere over et visst nivå vil ta noen sjanse på å reise til Norge for å vinne dem, hvis de starter med store utgifter. Det hadde neppe hjulpet om pengepremiene var enda høyere heller. Hans Olav og jeg, og sikkert også Tromsø gjennom flere år, har nok gjort erfaringen at stormestere først og sist søker trygghet og gjerne noen muligheter i tillegg… hilsen Øystein

  • Nord Quelle | 7. juni 2016 på 17:16 |

   Takk for gode tips Øystein. Allerede nå har vi fått henvendelser fra et tyvetalls GMer som har bedt om mer info i så måte basert på Fides nyoppdaterte turneringskalender. Fortsetter påmeldingene i det samme tempo som nå, så tar vi oss kanskje råd til å sette av en del rom slik du foreslår. Vi har litt tid på oss enda til å justere denne første Festivalen. Går den som planlagt skal vi sette oss vesentlig større mål for neste år. Vi trenger alle gode krefter som har lyst til å bidra til å gjøre det nå,- slik at lykkes med det vi her forsøker. Sammen kan vi skape en turnering sjakkspillere vil reise langveis for å delta på…. og på samme tid fremme sjakksporten for de mange små og store talentene vi har i Norge. Vi snakkes, Øystein. Mvh Pål

   • Tom Jenkins | 17. juli 2016 på 01:45 |

    Flott tiltak som jeg virkelig håper lykkes. Men samtidig har Øystein Brekke et klart poeng. tror Det er en smule naivt å tro at veldig mange stormestere vil la seg lokke til Oslo. Til det er pengepremiene for få og for små til at de tør satse på å betale reise og opphold selv. Og det haster med invitasjoner til GMer, det er bare 3 måneder til turneringen starter. Du bør lytte til Brekkes gode råd Pål Nordquelle. Han har bakgrunnn som hardarbeidende turneringsarrangør for noen år tlbake, og gode råd bør man lytte til.
    Lykke til – håper virkelig dette blir en suksess.
    .

    • Nord Quelle | 17. juli 2016 på 18:14 |

     Hei Tom Ivar. Vi lytter til alle gode råd men prøver allikevel å tenke nytt. Vi har vel ca 10 stormestre påmeldt allerede og nærmer oss 100 deltagere med 2.5 måned til turneringstart. Forøvrig er fokus nå å øke andelen utenlandske spillere noe også Øystein var inne på.

     I tillegg jobber OCF teamet med å lage tekniske løsninger vi håper vil sette helt nye standarder for livefeed og broadcasting. Det kan bli veldig spennede!

     Er det økonomisk forsvarlig å få inn flere flere gode GMer så skal vi få de på plass før oktober. Derfor er det veldig viktig at så mange som mulig melder seg på så snart de har mulighet, slik at dette lar seg praktisk gjennomføre. Ser vi deg ved et av bordene Tom?

     Uansett vet vi at vi har lagt listen høyt for oss selv. Trøsten er at lykkes vi i år, lykkes vi iallefall neste år!

     Mvh Pål

 2. Dette er jo helt sjef! Rart det ikke har blitt gjort før av Hans Olav Lahlum for eks. Bra noen liker å heve sjakk standarden i Norge. Den har vært altfor lav i mange år! Lykke til!

  • Nord Quelle | 9. juni 2016 på 23:33 |

   Hei Supreme. Hans Olav har gjort en kjempejobb for norsk sjakk gjennom mange år! Som den klassespilleren han selv er, så har han vært veldig fokusert på at nye talenter skal ha muligheten til å få de normene som skal til for å få seg en Fide tittel. Det har vært og er viktig for norsk sjakk og vi er alle glade for den fantastiske arbeidsinnsatsen Hans Olav år etter år har lagt ned. Oslo Chess Festival er ikke bedre enn det Hans Olav noen gang har organisert, det er kun formatet som er forskjellige. Og fortsatt gjenstår det å se om vi lykkes med det vi forsøker. Lykkes vi så er det kun en berikelse. Men norsk sjakk trenger at Hans Olav fortsetter det fantastiske arbeidet han er så god på. Uansett håper vi å se deg (uten maske) på Fornebu i oktober 🙂 Mvh Pål

  • Nord Quelle | 10. juni 2016 på 08:28 |

   Hei Supreme. Hans Olav har gjort en fantastisk jobb for norsk sjakk år etter år, med de mange turneringene han har arrangert. Om vi lykkes med Oslo Chess Festival vil ikke det det være bedre enn noe Hans Olav har stått for. Det er kun formatet som da vil være annerledes. Som den klassespilleren han selv er, har Hans Olav vært veldig opptatt av å legge forholdene til rette for at flere i Norge skal få de nødvendige Fide normene som er påkrevd ift titler for spillere og dommere. Uansett gleder jeg meg til å se deg ved et av bordene på Fornebu i oktober (dog uten maske:) Mvh Pål

   • Øystein Brekke | 19. juni 2016 på 17:12 |

    Alt er veldig flott og bra. Håper det lykkes skikkelig, og første gang er alltid mest krevende. Men det blir feil å si at noe slikt ikke er gjort før i Norge. Det er faktisk gjort en rekke ganger, men med en del større budsjett når vi regner inn mange frirom på hotellet, i tillegg til pengepremier enkelte ganger opp mot samme nivå. Størst og sterkest i Norge av slik turnering var Arctic Chess Challenge i Tromsø i 2010, med vanvittig mange stormestere også med rating over 2600. Ingen grunn til å la seg bekymre av at DEN turneringen (og enkelte andre) ikke blir slått nå. (Det vil nok kreve et budsjett på minst 5-600.000 når Tromsø 2010 en gang skal overtrumfes i Norge…) Det kritiske for et positivt hotell til neste gang er forøvrig å få en god del gjester som betaler hotellrommet sitt. mvh Øystein

 3. Stig K Martinsen | 8. juni 2016 på 14:25 |

  Flott tiltak! Jeg krysser fingrene for at det blir en suksess, og skal vurdere å spille selv. Men jeg må si at når jeg først skal bruke en uke på å spille sjakk, vil jeg ha flest mulig meningsfylte partier mot (på papiret) omtrent jevn eller litt bedre motstand. Jeg har bare spilt Politiken/Xtracon én gang, og gjør det nok ikke igjen så lenge alle spiller i samme gruppe. Det må finnes noen argumenter for å ha alle i en stor gruppe også, siden det er såpass vanlig, Men jeg finner dem ikke her, selv om «mange liker å spille sjakk» og Reykjavik og Gibraltar har «vist at det går an». Er tanken at man får flere deltagere hvis alle spiller sammen?

  • Nord Quelle | 9. juni 2016 på 22:57 |

   Hei Stig. Uansett hva slags klasse du velger i et tradisjonelt mesterskap,vil variasjonen innen hver klasse være ca 500 rating poeng. Alternativet er lokale Berger eller round Robin turneringer. Det geniale med swiess pairing er at vinner du en runde, får du litt vanskeligere motstand neste gang.
   og vica versa. Oppleves alle rundene som lette, vinner du turneringen og vil i dette tilfellet være 25000 NOK rikere 🙂 Gleder oss til å se deg på Fornebu i oktober 🙂 Mvh Pål

   • Stig K Martinsen | 10. juni 2016 på 00:42 |

    Takk for tilliten, Pål (!?), men det var ikke meningen å være så arrogant å påstå at alle eller de fleste rundene vil bli lette 🙂 Men Sveitser i en stor og spredt gruppe gir et par svært ujevne runder i starten, selv om det såklart kan komme ett og annet sjokkresultat der (til stor glede for sjakkpressen). Og spillere som verken kjemper helt i toppen eller helt i bunnen risikerer å få en «jojo-turnering» hvor man veksler mellom å møte antatt mye sterkere og antatt mye svakere motstand. Med litt mindre eller tettere grupper er det større sjanse for å møte noenlunde jevn motstand, noe jeg syns er positivt. Men det er sikkert delte meninger om dette. Mvh Stig

 4. Terje Lie | 18. juni 2016 på 15:51 |

  Dette konseptet har eg tru på. Også Noreg treng opne turneringar i behagelege omgjevnader som topphotell kan tilby. Dersom kalendaren min tillet det vil eg delta her.

Stengt for kommentarer.