Aryan (16) etter enorm sjakkprestasjon: – Jeg har ikke ord!

Aryan Tari i EM. Foto: eicc2016.comAryan Tari i EM. Foto: eicc2016.com

Da norgestoer Jon Ludvig Hammer mislykkes i EM, trådte Aryan Tari frem. Nå er 16-åringen kvalifisert for spill i FIDEs World Cup neste år.

av Tarjei J. Svensen

Aryan Tari (16) fra Lierskogen har stått for karrierens største sjakkprestasjon. Det er klart etter at 16-åringen tok knallsterke 7,5 poeng og sikret seg 22. plass i Europamesterskapet i Gjakova, Kosovo.

Fem seire, fem remiser og bare ett tap ble det på 16-åringen i løpet av de elleve partiene. Det betyr en sensasjonell plass i FIDEs World Cup, det neste steget i VM-kvalifiseringen 2017-2018. Turneringen spilles i Georgia i september 2017.

– Jeg har ikke ord. Dette er enormt stort for meg. Det betyr veldig mye å få inn dette, rett etter en skuffende turnering i Stockholm. Det gjorde meg veldig glad, sier Tari.

– Dette føles utrolig bra. Jeg var veldig stressa. Nå er jeg letta. Det er det største jeg har gjort, sier en lykkelig stormester til Matt & Patt.

Aryan fra oppgjøret mot Jon Ludvig, som endte remis. Foto: EICC2016.com

Aryan fra oppgjøret mot Jon Ludvig, som endte remis. Foto: EICC2016.com

Toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund Jonathan Tisdall er også storfornøyd med sin egen landslagsspiller.

– Dette er historisk, sier Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

– Han er i ferd med å etablere seg som en potensiell superstormester. Han har vært litt etter i et globalt perspektiv, men dette er et resultat som kommer til å gi ham respekt og vekke oppsikt internasjonalt, sier stormesteren.

De fleste var klar over at den norske sjakk-kometen var kapabel til å hamle opp med de beste. Men de færreste forutså at 16-åringen skulle klare å kvalifisere seg til World Cup.

Blant de 23 som nå er klare, er Tari den klart yngste av dem. Kun én nordmann har tidligere klart å kvalifisere seg.

Han heter Magnus Carlsen. Som 14-åring i 2005 endte han på 27. plass med 8,5 av 13 poeng.

Høyt nivå

Aryan Tari i siste runde mandag. Foto: Gunnar Björnsson

Aryan Tari i siste runde mandag. Foto: Gunnar Björnsson

Nivået i årets EM var skyhøyt. 105 stormestere stilte på startstreken i Gjakova i Kosovo. Tari var rangert som nummer 85 av 245 i et felt med nesten hele Europas sjakkelite på plass.

Til slutt ble han altså nummer 22. Bak seg på resultatlisten har han sterke spillere som Ruslan Ponomariov, Markus Ragger, Gabriel Sargissian – og Jon Ludvig Hammer – for å nevne noen.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste

World Cup er semifinalen i neste VM-syklus og spilles som en knock-out-turnering med 128 deltakere fra hele verden. De to beste der kvalifiserer til Kandidatturneringen, det siste steget som avgjør hvem som blir utfordrer i VM-matchen i 2018.

Inngangssummen som betales ut vil ligge på minst 30.000 kroner. Går man videre fra 1. runde, vil denne summen nær dobles.

– Veldig fornøyd med spillet

Tari endte altså som nummer 22 og tjener 17 ratingpoeng på innsatsen. På junilisten ligger han an til en ny bestenotering på 2564.

– Jeg er veldig, veldig fornøyd med spillet. Jeg ga mitt beste og er mye mer fornøyd med spillet her enn i EM for lag. Der hadde jeg litt for mange hvit-partier, 

Til tross for at Aryan Tari bare brukte 14 trekk og få minutter på å spille remis i sitt 11. – og siste EM-parti mot armeneren Robert Hovanissyan (2632), ble det en ulidelig spennende avslutning i Kosovo.

Vålerenga-spilleren var i utgangspunktet blant de med dårligst kvalitet av de som hadde 7 poeng, men gamblet da han kom med remistilbudet i sitt 14. trekk.

Håpet var at mange av oppgjørene med spillerne på 6,5 poeng ville ende med remis. Heldigvis var kvalitetspoengene i Taris favør.

– Jeg tenkte veldig mye i går på hva jeg skulle gjøre. Jeg var usikker på om remis holdt. Jeg snakket med veldig mange, men følelsen var at jeg hadde lyst til tilby remis siden det var veldig gode sjanser for at det var nok. Så tok jeg beslutningen i morges. Jeg var innstilt på at remis er greit, og han var selvsagt rask med å akseptere, sier Tari.

Aryan Tari i EM. Foto: eicc2016.com

Aryan Tari i EM. Foto: eicc2016.com

16-åringen reiser hjem til Lierskogen fra Kosovo først tirsdag. Da skal han slappe av.

– Jeg har spilt sykt mye nå i det siste, 20 runder på kort tid. Jeg er veldig sliten. Nå skal jeg hjem og slappe av og bli ferdig med skolen, sier Tari som går første året på Simen Agdesteins sjakklinje på Norges Toppidrettsgymnas.

Tari er hemmelighetsfull når han blir spurt om han skal representere Vålerenga under NM for lag 10. juni, men forteller at neste turnering er Checkmate Show, en tv-turnering i London som begynner 12. juni.

Det forutsetter imidlertid at han ikke blir trukket ut i eksamen.

Han har fortsatt ikke bestemt seg for om han vil forsvare norgesmestertittelen i Tromsø i juli. Avgjørelsen tas innen fristen går ut, 1. juni.

Slik var Taris EM

aryan-resultaterVålerenga-spilleren startet EM med en oppskriftsmessig seier mot en lavere ratet spiller fra Kosovo i 1. runde.

I 2. runde ble det derimot nedtur mot den rutinerte russeren Alexey Dreev. Men det skulle også vise seg å bli 16-åringens siste EM-tap.

– Jeg sliter ofte litt i starten ved å komme i gang. Etter det partiet, i 3. – og 4. runde begynte jeg å spille meg varm. Den runden jeg tapte mot Dreev var ganske unødvendig, for det varut i fra en lik stilling, sier Tari.

Tari vant 3. runde og holdt en vanskelig stilling til remis mot landslagskollega Jon Ludvig Hammer i 4. runde. Så hadde han få problemer med å ta et halvpoeng mot sterke Mikhail Kobalia med hvit. Tari tok så en ny seier i 6. runde, før 7. runde mot Benjamin Bok endte i en kort remis.

Det var først i 8. runde der 16-åringen begynte å vise skikkelige muskler. Der slo han ukraineren Mykhaylo Oleksienko (2622) med svarte brikker.

– Dette var veldig deilig! Jeg følte virkelig jeg trengte dette. nå håper jeg på en god avslutning, sa Aryan Tari.

– Veldig proft av Aryan. Han forberedte seg godt, valgte en trygg fordel og konverterte. Nå er det norske håpet om en plass i kvaliken på hans skuldre, kommenterte toppsjakksjef Tisdall.

I 9. runde holdt det derimot på å gå galt mot ungareren Ferenc Berkes, i det som lenge virket som en klar remisstilling. Tari forsvarte seg heroisk og reddet det inn i et parti som varte i 60 trekk.

Seieren over kroaten Ivan Saric i 10. – og nest siste runde ble svært viktig.

– Jeg synes det var det beste partiet jeg har spilt noen gang. Jeg utspilte ham med sort, sier supertalentet til Matt & Patt.

– Han er i ferd med å vokse opp. Han går fra å være talentfull til å bli svært talentfull, globalt sett, kommenterte Tisdall etter kjempepartiet.

Hammer skuffet, Getz imponerte

emtopp2

Jon Ludvig Hammer hadde en svært skuffende turnering, men vant i det minste sitt siste parti over Utut Atakisi (2330) fra Tyrkia. 25-åringen endte med det på 6 poeng og 84. plass, en ratingnedgang på 22 poeng.

Selv om VM-billetten røk i dag, får Hammer en ny sjanse neste år.

Nicolai Getz spilte en sterk remis med svart mot Dmitry Svetushkin (2575), og tok også 6 poeng, på 86. plass. Det ble ikke noe stormesternapp, men en fremgang på 16 ratingpoeng er sterkt av OSS-spilleren.

Det var russeren Ernesto Inarkiev som til slutt stakk av med europamestertittelen etter å ha ledet hele fra start til mål. Russeren tok imponerende 9 poeng på de 11 rundene.

Inarkiev har gjort et kjempebyks på verdensrankingen og er plutselig nummer 27 i verden, 26 plasser og 43 ratingpoeng opp siden månedsskiftet.

Det er tredje året på rad, og sjuende gang i løpet av de siste åtte årene, at en russer vinner EM.

Latvieren Igor Kovalenko tok sølv med 8,5 poeng, mens Baadur Jobava fra Georgia tok bronse med 8 poeng. Førsterangerte David Navara ble henvist til 4. plass.

SE OGSÅ:
(Besøkt 3 389 ganger, 1 besøk i dag)

3 kommentarer på "Aryan (16) etter enorm sjakkprestasjon: – Jeg har ikke ord!"

  1. Jan Gunnar Fredriksen | 23. mai 2016 på 18:58 |

    Hvis jeg leser kvalitetsberegningen riktig så var Jon Ludvigs seier i siste runde avgjørende for Aryan Taris sluttresultat. Hvis Jon Ludvig hadde tapt så ville Aryan endt på 24. plass istedet for 22. plass og bare de 23 første kvalifiserer seg til VM. Men litt flyt har han fortjent etter en så god prestasjon.
    Gratulerer så mye og jeg ser fram til å følge Aryan og Norge i Sjakk-OL i Aserbajdsjan i september.

    • Det er riktig, men det var flere av Aryans motstandere som vant sine partier, slik at han var like avhengig av dem. Nå skal det sies at Aryan selv med 24. – eller 25. plass ville hatt gode sjanser til å gå til World Cup ettersom spillere som Wojtaszek og Navara kan komme med basert på rating.

  2. Pristina er hovedstaden i Kosovo, ikke Gjakova.

Stengt for kommentarer.