Aryan Tari (16) satte sjakkmatt – nærmer seg sensasjonell World Cup-plass

Foto: Lennart Ootes, reykjavikopen.comFoto: Lennart Ootes, reykjavikopen.com

Toppsjakksjefen: – Jeg er mektig imponert!

av Tarjei J. Svensen

– Det er kanskje mitt beste parti noen gang, sier en lykkelig Aryan Tari til Matt & Patt. Bare minutter tidligere har han stått for en av sine største prestasjoner i karrieren.

Aryan Tari lørdag, her sammen med russeren Nikita Vitiugov. Foto: Gunnar Björnsson

Aryan Tari lørdag, her sammen med russeren Nikita Vitiugov. Foto: Gunnar Björnsson

16-åringen feide nemlig over kroaten Ivan Saric (2650) i 10. runde av EM individuelt i dag. Det ble et høydramatisk parti der begge spillerne kom i tidsnød i en komplisert stilling. Tari klarte likevel å holde hodet kaldt, og tok mer og mer over. Til slutt endte det med at 16-åringen satte sjakkmatt etter 67 trekk.

– Punktet hvor jeg skjønte hvor bra jeg sto, var etter damebytte og Sf7. Da tenkte jeg at jeg må stå best og at jeg har gode vinstsjanser, sier Tari.

– Beskriv hva du tenkte på det tidspunktet?

– Jeg tenkte at «nå skal jeg gi alt og vise veldig god teknikk». Og det syns jeg at jeg klarte!

– Jeg er utrolig glad! Dette er det beste jeg har gjort noensinne, sier 16-åringen kort tid etter å ha satt sjakkmatt.

Seieren i dag var Lier-guttens femte i Kosovo, og hans største i karrieren med svarte brikker. Bare to ganger tidligere har stortalentet vunnet over en høyere ratet spiller.

Begge partiene var imidlertid med hvit: Mot Zoltan Almasi (2684) i Gibraltar i februar og Sergey Movsesian (2666) i EM for landslag i november.

Aryan Tari i EM. Foto: eicc2016.com

Aryan Tari i EM. Foto: eicc2016.com

– Dette er prestasjonen vi har ventet på av Aryan. Han er i ferd med å vokse opp. Han går fra å være talentfull til å bli svært talentfull, globalt sett, sier toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

Saric er ingen hvem som helst i internasjonal sjakk. 28-åringen er mannen som utspilte Magnus Carlsen i sjakk-OL i Tromsø i 2014. Mot 16-åringen fra Norge ble han selv utspilt med hvit.

– Jeg er mektig imponert nå, og nervene mine er utslitt etter å ha fulgt det partiet, sier Tisdall om tenåringen som høyst sannsynlig spiller på Norges tredje bord i sjakk-OL, bak Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer.

Tari ligger an til å tjene 16 ratingpoeng på innsatsen.

– Dette resultatet betyr at Aryan banker på døra til de største ligaene. Han er ikke med der enda, men han kommer til å bli det, sier Tisdall.

Aryans resultater i EM.

Aryans resultater i EM.

Seieren er ekstremt viktig i EM-sammendraget. Med helpoenget tar Tari et langt steg nærmere en sensasjonell plass i det potensielt lukrative FIDEs World Cup, som er neste steget i kvalifiseringen til Kandidatmatchen.

SE OGSÅ: Resultatliste etter 10. runde

Det er kun de 23 beste som kvalifiserer seg til World Cup. Før siste runde ligger Tari på 17. plass med 7 poeng, en stor prestasjon med tanke på forhåndsrangeringen som nummer 85.

En plass blant de 22 beste sikrer en pengepremie på minst 1000 euro.

I 11. runde, som starter 11:00 mandag, skal Tari møte den ukjente Robert Hovanissyan (2632) fra Armenia med hvit. Armeneren ligger på 8. plass og vil med stor sannsynlighet være fornøyd med remis mot nordmannen.

Et halvt poeng i siste runde mandag kan være nok til å sikre norsk World Cup-deltakelse, men det avhenger av resultatene i de andre partiene. Ved poenglikhet er det såkalt kvalitetsberegning som avgjør.

Generalsekretæren i European Chess Union skriver dette om sammendraget på Twitter:

For Jon Ludvig Hammer gikk det fra vondt til verre med tap for den tyrkiske stormesteren Baris Esen (2508). Et meget skuffende resultat for norgestoeren, som vil få et massivt ratingtap etter EM.

Også Nicolai Getz gikk ned etter å ha spilt litt for ambisøst mot tidligere juniorverdensmester Zaven Andriasian fra Armenia.

emr10Ifølge uoffisielle beregninger Matt & Patt har gjort, røk Getz’ sjanser til stormesternapp i denne omgang.

24-åringen har uansett gjort en godkjent innsats og kan avslutte det hele med et godt resultat mot Dmitry Svetushkin (2575).

Russeren Ernesto Inarkiev (2686) blir etter all sannsynlighet europamester da han med 8,5 poeng har et helt poengs ledelse ned til tre mann med 7,5 poeng.

11. – og siste runde begynner mandag kl. 11:00. Tari – Hovanissyan kan følges direkte via Chess24.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 339 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Aryan Tari (16) satte sjakkmatt – nærmer seg sensasjonell World Cup-plass"

  1. Stian Bjøntegaard | 22. mai 2016 på 22:05 |

    Veldig bra fra Tari, dessverre virker Jon Ludvig å være noe ute av form. Eller ujevn…

Stengt for kommentarer.