Hammer fikk skryt av Carlsen etter knusende seier i EM

Jon Ludvig Hammer. Foto: Maria EmelianovaJon Ludvig Hammer. Foto: Maria Emelianova

Håpefull norgestoer: – Jeg er definitivt kapabel til 3 av 4.

av Tarjei J. Svensen

emr7-2

Jon Ludvig Hammer tok en overbevisende seier over GM Avital Boruchovsky med svart i 7. runde av EM individuelt i Gjakova, Kosovo i dag.

Den israelske stormesteren kom svært dårlig ut av åpningen og Hammer fikk en god stilling som han kontrollerte inn til mål. Partiet var over etter 35 trekk.

– Det var et spennende parti. Han kjempet veldig bra etter en dårlig åpning, men kollapset med 20.Ld1, sier Hammer til Matt & Patt.

En svært viktig seier for Hammer og håpet om World Cup-plass lever dermed fortsatt. Etterpå fikk norgestoeren skryt av verdensmesteren på Twitter.

Også toppsjakksjefen var fornøyd.

– Dette partiet kan være verdt flere poeng. Han vinner med svart, og det er utrolig inspirerende å vinne et slikt parti, sier Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

Jon Ludvig Hammer i 6. runde. Foto: EICC2016

Jon Ludvig Hammer i 6. runde. Foto: EICC2016

Det var Hammers andre seier på rad etter tapet for Daniele Vocaturo i 5. runde. 25-åringen står nå med 4,5 poeng på de sju rundene.

Hammer drømmer om en plass blant de 23 beste i Europamesterskapet, noe som vil gi en plass i neste års potensielt lukrative FIDE World Cup i Georgia. For å klare det må 25-åringen trolig ha minst 7,5 poeng – eller tre poeng på de siste fire rundene.

– Jeg er innenfor rekkevidde til +4 nå.  Jeg synes jeg har vært god hele veien, men svikta i avgjørende situasjoner. Jeg burde utnyttet kjempestillingen mot Aryan og aldri tapt mot Vocaturo, sier Hammer.

– Jeg er definitivt kapabel til 3/4, og så får vi se om det holder til World Cup.

Aryan Tari spilte remis etter bare 20 trekk mot nederlandske Benjamin Bok. 16-åringen er, som Hammer, på 4,5 poeng.

Matt & Patt skrev i går om Nicolai Getz som kjemper om stormesternapp og en plass på det norske OL-laget. I dag fikk drømmen seg en alvorlig knekk med tap for Mustafa Yilmiz (2603).

– Jeg husket ikke siste trekket i remisvariant og gjorde en elementær regnefeil. Det var elendig i dag, sier Getz.

24-åringen blir dermed stående på 3,5 poeng og må ta seg sammen i de fire siste rundene for å ta stormesternapp.

Ernesto Inarkiev, oppkalt etter Che Guevara, leder EM sammen med David Navara. Foto: Gunnar Björnsson

Ernesto Inarkiev, oppkalt etter Che Guevara, leder EM sammen med David Navara. Foto: Gunnar Björnsson

David Navara og Ernesto Inarkiev leder EM med 6 poeng etter seire i toppoppgjørene mot henholdsvis Ivan Saric og Baadur Jobava. Den største overraskelsen på toppbordene i denne runden var den ukjente armeneren Samvel Ter-Sakhayan som slo tidligere verdensmester Ruslan Ponomariov.

emres-7-2

Den polske verdensstjernen Radoslaw Wojtaszek leder en gruppe på seks spillere som følger halvpoenget bak med 5,5 poeng.

Jon Ludvig Hammer klatrer 25 plasser med sin seier og er nå oppe på 45. plass. Med ny seier fredag vil han trolig klatre opp blant de 25 beste på resultatlisten.

Aryan Tari ligger på en foreløpig 63. plass, mens Nicolai Getz har falt ned som nummer 123 fire runder før slutt.

Svenske Nils Grandelius står også med 4,5 poeng, på en foreløpig 61. plass.

Norges nest beste sjakkspiller skal opp mot Getz sin overmann GM Mustafa Yilmiz (2604) med hvit i 8. runde. Tari møter ukraineren Mikhailo Oleksienko (2622).

Getz får en sjanse til å hente seg inn igjen mot Zurab Sturua (2548) fra Georgia.

SE OGSÅ: Alle de norske resultatene

Kun 40 bord vises direkte fra EM, så Hammer-Yilmiz på 18. bord og Oleksienko-Tari på 31. bord vil være tilgjengelig via Chess24. 8. runde spilles fredag klokken 15:30.

Europamesterskapet er første steg i kvalifiseringen til neste VM-syklus. 1. premien er på nær 190.000 kroner. Men enda viktigere er at en plass blant de 23 beste kvalifiserer til det potensielt lukrative FIDE World Cup i Georgia neste år.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 799 ganger, 1 besøk i dag)