Tenåringer dominerte pinseturnering i Oslo

Foto: Rolf HaugFoto: Rolf Haug

Men Johannes Haug (16) var best av dem alle.

av Tarjei J. Svensen

76 deltakere stilte til start i Knut Bøckmans Pinsecup i Oslo Schakselskaps lokaler denne pinsen. Det er det høyeste deltakerantallet klubben har hatt i en GP-turnering på over 10 år. Det er kun lokalene som gjør at ikke ytterligere 10-15 påmeldte kunne stille.

Johannes Haug i full konsentrasjon. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Johannes Haug i full konsentrasjon. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Selv om deltakerantallet var høyt denne gangen, er det likevel et stykke fra rekord. På slutten av 90-tallet ble det arrangert GP-turneringer i klubben med over 100 deltakere.

Den gang måtte alle rommene inkludet kontoret tas i bruk for å få plass til alle deltakerne.

Spenning til siste slutt

Det var tenåringer som dominerte den øverste klassen. Fem av de åtte øverste på resultatlisten var 16 år eller yngre.

Best av dem alle: Johannes Haug (16) fra Nordstrand.

16-åringen som er ett av Norges største sjakktalenter og er rangert som nummer to i landet under 16 år, tok 6,5 poeng på de sju rundene. Det eneste halvpoenget Haug avga var mot toer og nybakt FM (FIDE-mester) Inge Sandstad Skrondal i 2. runde.

Det var likevel spenning til siste slutt og turneringsseieren ble sikret med triumfen mot firer Andreas Tryggestad (13) i 7. runde.

3. plassen gikk til Lucas Ranaldi (16) fra SK 1911 med 5 poeng. Ranaldi tapte ett eneste parti, mot nettopp Haug i 5. runde.

Det var også flere andre gode prestasjoner i A-klassen, kanskje først og fremst fra 13-årige Tobias Lang-Nilsen fra Moss som tok 3,5 poeng etter kun å ha tapt for Skrondal og Haug underveis.

Nesheim best i B

Mathias Nesheim Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Mathias Nesheim Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

I B-klassen var det 52 deltakere. Mathias Nesheim, sønn av Norges Sjakkforbunds generalsekretær Geir Nesheim, som gikk til topps. Og det til tross for å ha avsluttet med remis mot den unge kometen Sondre Lillestøl Melaa (12) i siste runde.

Nesheim tok 6 poeng og snek seg foran klubbkamerat Morten Rolstad på kvalitet. Erik Grindbakken fra Stjernen tok 3 plassen med 5 poeng.

Melaa ble B-gruppens store overraskelse med 5 poeng og en ratingfremgang på over 100 poeng.

Knut Bøckmans Pinsecup arrangeres til minne om klubbens store nestor, journalist, sjakkforfatter og mangeårig formann i klubben. Bøckman døde i 2008, ett år før klubbens 125-årsjubileum.

pinsecupB

Det var forbundsdommer, sjakkforfatter og tidligere redaktør av Ungdommens Sjakkforbunds medlemsblad Sverre Johnsen som sto for arrangementet i klubben.

Turneringen inngikk i Norges Sjakkforbunds landsomfattende serie Scandic Grand Prix 2015/2016, som nå går mot slutten denne sesongen.

Matt & Patts faste fotograf Rolf Haug var selvsagt på plass for å knipse flere fine bilder fra turneringen.

(Besøkt 2 051 ganger, 1 besøk i dag)