Tari, Hammer og Getz slo til med seire på 17. mai

Foto: Tarjei J. Svensen/EICC2016/Maria EmelianovaFoto: Tarjei J. Svensen/EICC2016/Maria Emelianova

Full pott på nasjonaldagen. VM-håpet lever fortsatt for Jon Ludvig Hammer.

av Tarjei J. Svensen

2. pinsedag tok de norske håpene i EM individuelt Aryan Tari, Jon Ludvig Hammer og Nicolai Getz bare et halvt av tre poeng.

LES OGSÅ: Aryan reddet dagen fra å bli helsvart for de norske

Men på selveste 17. mai slo trioen tilbake med 3 av 3 poeng!

Aryan Tari (16) forblir Norges bestemann med sin tredje seier i turneringen. Den kom mot 13-årige David Gavrilescu (2271) fra Romania.

– Jeg synes jeg vant relativt greit. Han spilte ikke så veldig bra, og så ikke så mye. Det var på et tidspunkt jeg så noe som var bra for han, men han så det ikke, sier 16-åringen til Matt & Patt.

Vålerenga-spilleren har sendt sine kjappe analyser av partiet til Matt & Patt.

Aryan Tari henger med i EM. Foto: eicc2016.com

Aryan Tari henger med i EM. Foto: eicc2016.com

Tari er nå oppe i 4 poeng på de seks rundene, en prestasjon litt over forventet score. Det gir en foreløpig 59. plass i feltet.

– Jeg synes spillet har vært bra så langt. Det var litt kjipt å tape mot Dreev etter å bukke i en lik stilling, men jeg var under psykologisk press siden han hadde fått inn en «prepp» og hadde mye mer tid på klokken, sier 16-åringen.

– Men utenom det syns jeg det har vært bra. Jeg misset sjansen til klar fordel i går, mens mot Hammer gjorde jeg en tabbe som kunne kostet meg partiet i et kliss remis ulike farget løpersluttspill, sier Tari.

16-åringen forteller at han er fornøyd med spilleforholdene og hotellet, selv om mange har klaget på manglende nettilkobling. Det finnes kun i resepsjonen på hotellet.

Nå gleder han seg til fortsettelsen på EM.

– Jeg ser videre til de fem siste rundene, og føler meg bra. Jeg tar ett parti om gangen, eller et trekk om gangen, og skal bare gjøre mitt beste.

Foto: EICC2016

Foto: EICC2016

Jon Ludvig Hammer fikk en skikkelig nedtur med sitt tap for italieneren Daniele Vocaturo 2. pinsedag. Det var en strek i regningen for 25-åringen, som må ta seg sammen om han fortsatt skal ha en sjanse til å sikre seg en plass i FIDEs World Cup i Georgia neste år.

I dag vant Hammer imidlertid over Nderim Saraci (2275) og dermed lever håpet fortsatt for 25-åringen. 25-åringen er nå oppe på 3,5 poeng og 69. plass, men må trolig ta minst fire poeng på de siste fem rundene for å kvalifisere seg til Georgia.

emr66

Den største norske prestasjonen var det likevel Nicolai Getz som sto for. 23-åringen, som har gjort store fremskritt de siste månedene, slo den italienske stormesteren Sabino Brunello (2573) med hvite brikker.

Også Getz har 3,5 poeng og 92. plass, en prestasjon litt over forventet score. 23-åringen må fortsette å vinne partier om han skal kunne nå målet om stormesternapp.

Det er kroaten Ivan Saric (2650) som leder EM etter han var den eneste på toppbordene som klarte å vinnei 6. runde. Kroaten, som også kan skryte av å ha slått Magnus Carlsen, vant da Maxim Matlakov (2693) overraskende ga opp i et litt dårligere sluttspill. Russeren skal ifølge rapportene slite med sykdom.

Fem spillere følger like bak med 5 poeng, blant disse en av favorittene Radoslaw Wojtaszek.

SE OGSÅ: Resultater EM 6. runde

I 7. runde skal Aryan Tari bryne seg på 21-årige Benjamin Bok (2614) med hvit. Tari tapte for nederlenderen i siste runde i junior-VM i 2014, men har ikke møtt ham siden. Hammer møter Avital Boruchovsky (2542) fra Israel, mens Mustafa Yilmaz (2603) venter for Nicolai Getz.

Kun 40 bord vises direkte fra EM, så bare Tari på 29. bord og Hammer på 35. bord vil være tilgjengelig via Chess24. Det er fridag 18. mai. Neste runde spilles 19. mai 15:30.

Europamesterskapet er første steg i kvalifiseringen til neste VM-syklus. 1. premien er på nær 190.000 kroner. Men enda viktigere er at en plass blant de 23 beste kvalifiserer til det potensielt lukrative FIDE World Cup i Georgia neste år.

SE OGSÅ:
(Besøkt 987 ganger, 1 besøk i dag)