Klart for helnorsk møte i EM

Hvem går seirende ut av det norske oppgjøret? Foto: Tarjei J. Svensen

Norges tre representanter i EM individuelt i Gjakova, Kosovo, har fått en godkjent start med 2 poeng når de tre første rundene er unnagjort.

av Tarjei J. Svensen

Vårt fremste håp Jon Ludvig Hammer startet med en oppskriftsmessig seier i 1. runde, mens 2. – og 3. runde med svarte brikker har endt i remis.

Norgestoeren så ut til å være i trøbbel mot regjerende russiske juniorverdensmesteren Mikhail Antipov, men holdt unna og sikret et halvpoeng. I 3. runde ofret Hammer bonde i sluttspillet mot Anton Demchenko (2589) i 3. runde, men var ikke i nærheten av å vinne.

Jon Ludvig Hammer fra 1. runde. Foto: eicc2016.com

Jon Ludvig Hammer fra 1. runde. Foto: eicc2016.com

– Det er for tidlig å konkludere om noe enda. Jon Ludvig har hatt to svarte partier og har fortsatt pluss-score – det er ikke dårlig i det hele tatt. Det eneste spørsmålet er om han kan nå det høyere giret som er nødvendig for å kvalifisere seg, sier toppsjakksjef Jonathan Tisdall, som følger EM tett.

Aryan Tari og Nicolai Getz har begge slått tilbake med to seire etter mot svakere motstand etter det innledende tapet.

SE OGSÅ: Resultater EM 3. runde

em-r3Det er som ventet et skikkelig bikkjeslagsmål med ni spillere med 3 poeng og full pott så langt. Blant disse er en av forhåndsfavorittene Radoslaw Wojtaszek.

4. runde: Hammer – Tari

I 3. runde søndag får vi faktisk et helnorskt møte når Jon Ludvig Hammer igjen skal bryne seg på landslagskollega Aryan Tari.

Det blir femte gang de to stormestrene barmer sammen med lang betenkningstid. Hammer har vunnet tre ganger, sist under Norway Chess-kvaliken på Fagernes. Tari slo norgestoeren da han tok sitt første stormesternapp på dagen tre år tidligere i 2013.

Partiet starter kl. 15:30 og kan følges direkte via Chess24.

Nicolai Getz skal bryne seg på den hviterussiske stormesteren Aleksej Aleksandrov (2592) med hvit.

Europamesterskapet er første steg i kvalifiseringen til neste VM-syklus. En plass blant de 23 beste kvalifiserer til FIDEs World Cup i Batumi neste år. 1. premien er på nær 190.000 kroner.

– Ting er lagt til rette, og så satser jeg på litt flyt i de første rundene. De første rundene er viktige fordi de har så mye å si for humøret, men jeg er godt rustet til en god start. Lykken står den forberedte bi, sa Hammer til Matt & Patt før turneringen.

Selv om de aller største kanonene er fraværende, er nivået i årets Europamesterskap svært høyt. David Navara (2735) rangert som nummer 22 i verden er topprangert i feltet. Tsjekkeren som ble nummer to i fjorårets EM har startet med 2,5 poeng.

– Det finnes ingen favoritter i EM – det er alt for jevnt felt til det. Navara og Wojtaszek er selvsagt gode, men det kan også være en ulempe. Kanskje folk spiller med mindre ambisjoner mot dem, og dermed er det vanskeligere å rykke fra feltet, sa Hammer til Matt & Patt.

Norgestoeren sikter seg inn blant de 23 beste spillerne i feltet. Det vil gi plass i FIDEs World Cup i Georgia neste år.

SE OGSÅ:
(Besøkt 843 ganger, 1 besøk i dag)