– Det kan ikke bli en flott dag for Norge når de spiller mot hverandre

Jon Ludvig Hammer presset lenge mot Aryan Tari, men måtte ta til takke med remis. Foto: Gunnar BjörnssonJon Ludvig Hammer presset lenge mot Aryan Tari, men måtte ta til takke med remis. Foto: Gunnar Björnsson

Aryan Tari holdt unna for Jon Ludvig Hammers press.

av Tarjei J. Svensen

– Det kan ikke bli en flott dag for Norge når de spiller mot hverandre, sier toppsjakksjef og stormester Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

Norgestoer Jon Ludvig Hammer presset lenge sin norske landslagskollega Aryan Tari, rangert som nummer fire i landet, i det norske oppgjøret i 4. runde i EM individuelt søndag.

Den 16-årige stormesteren hadde imidlertid få problemer med å holde det ulikefargede løpersluttspillet til remis i et parti som varte i 58 trekk.

– Jeg synes Jon Ludvig hadde et visst press, men Aryan forsvarte seg bra, sier Tisdall.

Det var femte gang de to stormestrene barket sammen med lang betenkningstid – og første gangen de to delte poenget. Hammer har vunnet tre ganger, sist under Norway Chess-kvaliken på Fagernes. Tari slo norgestoeren da han tok sitt første stormesternapp på dagen tre år tidligere i 2013.

De to fremste norske håpene er nå oppe på 2,5 poeng etter fire partier. Hammer har én seier og tre remiser, mens Tari står med to seire og én remis.

2,5 poeng har også Norges tredje representant Nicolai Getz, som i dag spilte remis med hvit mot den sterke hviterussiske stormesterne Aleksej Aleksandrov (2592).

SE OGSÅ: Alle resultatene fra 4. runde
Wojtaszek - Ipatov fra 4. runde. Foto: Gunnar Björnsson

Wojtaszek – Ipatov fra 4. runde. Foto: Gunnar Björnsson

Det er tre spillere med full pott etter fire runder: Radoslaw Wojtaszek, Ernesto Inarkiev og Baadur Jobava.

Sistnevnte fikk vist frem sin kreative spillestil og hadde en god angrepsstilling da motstanderen kollapset.

emr5Den norske trioen er inne på en delt 53. – 105. plass så langt.

I 5. runde møter Hammer italieneren Daniele Vocaturo (2574), Tari russeren Mikhail Kobalia (2646) mens Getz skal opp mot Anton Demchenko (2589).

Hammer og Taris parti kan følges direkte via Chess24 fra 15:30 2. pinsedag.

Europamesterskapet er første steg i kvalifiseringen til neste VM-syklus. 1. premien er på nær 190.000 kroner. Men enda viktigere er at en plass blant de 23 beste kvalifiserer til det potensielt lukrative FIDE World Cup i Georgia neste år.

Det er nettopp dit Norges nest beste sjakkspiller gjerne ønsker seg..

– Ting er lagt til rette, og så satser jeg på litt flyt i de første rundene. De første rundene er viktige fordi de har så mye å si for humøret, men jeg er godt rustet til en god start. Lykken står den forberedte bi, sa Hammer til Matt & Patt før turneringen.

Norgestoeren kunne kanskje håpt på en noe bedre start, men det er fortsatt sju runder igjen i hovedstaden i Kosovo, som nylig ble tatt opp som medlem i FIDE.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 187 ganger, 1 besøk i dag)