Jon Ludvig overrasket i EM-åpningen

Jon Ludvig Hammer med god EM-start. Foto: Tarjei J. SvensenJon Ludvig Hammer med god EM-start. Foto: Tarjei J. Svensen

God norsk EM-start i Kosovo.

av Tarjei J. Svensen

Europamesterskapet startet i Kosovo torsdag. Jon Ludvig Hammer og Aryan Tari vant oppskriftsmessig sine partier i 1. runde mot svakere motstand. Nicolai Getz tapte sitt parti.

Hammer hadde full kontroll med svart mot israeleren Nathan Birnboim (2367) og fikk en tilnærmet vunnet stilling allerede fra åpningen. Der hadde norgestoeren overrasket med å spille Fransk for første gang siden 2008.

Også Aryan Tari vant sitt parti mot uratede Ramiz Demiri i 1.runde. Partiet er foreløpig ikke publisert.

Norges tredje representant Nicolai Getz gikk derimot ned mot en av forhåndsfavorittene, Francisco Vallejo Pons. Getz så ut til å skape motspill etter å ha mistet en bonde, men gikk så feil i en vanskelig stilling.

Før partiet uttrykte for øvrig spanjolen sin misnøye med hotellforholdene i Kosovo.

SE OGSÅ: Resultater EM 1. runde

Det ble ellers ingen store overraskelser i åpningsrunden, men det var flere remiser. Islendingen Björn Thorfinnsson (2410) holdt blant annet remis på 9. bord mot Yuri Kryvoruchko (2691).

– Håper å blande meg inn i tetstriden

Jon Ludvig Hammer uttalte til Matt & Patt før EM at han målet er å kvalifisere seg til FIDEs World Cup, som betyr en plass blant de 23 beste.

– EM er en pussig turnering der det går an å ha 2750-prestasjon uten å «kvalle» til World Cup. Medalje er absolutt mulig – alle i topp 50 har sjansen, og jeg håper å blande meg inn i tetstriden, men World Cup-kvalik er hovedmålet.

Selv om de aller største kanonene er fraværende, er nivået i årets Europamesterskap svært høyt. David Navara (2735) er rangert som nummer 22 i verden og topprangert i feltet. I fjorårets EM ble den sympatiske tsjekkeren nummer to halvpoenget bak russeren Evgeny Najer.

Bak Navara følger sterke spillere som Radoslaw Wojtaszek (2722), Nikita Vitiugov (2721), Ruslan Ponomariov (2715) og Francisco Vallejo Pons (2700).

– Det finnes ingen favoritter i EM – det er alt for jevnt felt til det. Navara og Wojtaszek er selvsagt gode, men det kan også være en ulempe. Kanskje folk spiller med mindre ambisjoner mot dem, og dermed er det vanskeligere å rykke fra feltet, sa Hammer.

For øvrig har seks av de siste sju europamestrene vært russiske. Den sjuende var ukrainer

Europamesterskapet er første steg i kvalifiseringen til neste VM-syklus. En plass blant de 23 beste kvalifiserer til FIDEs World Cup i Georgia neste år. 1. premien er på nær 190.000 kroner.

I 2. runde fredag 15:30, møter Hammer regjerende juniorverdensmester Mikhail Antipov (2576). Tari møter Alexey Dreev (2662), mens Nicolai Getz møter Labinat Kastrati (1708).

Partiene kan følges direkte via Chess24.

(Besøkt 1 846 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Jon Ludvig overrasket i EM-åpningen"

  1. Hva skjedde i Zhigalko-Gal? Her har hvit matt i fem (eller matt i tre hvis sort spiller det andre lovlige trekket) og en halvtime mer på klokka etter 37. Qf5+, men det står at det ble remis.

Stengt for kommentarer.