Jon Ludvig avslører stormesterhjelp før EM

Jon Ludvig Hammer før gårsdagens parti mot Grandelius. Foto: Tarjei J. SvensenJon Ludvig Hammer før gårsdagens parti mot Grandelius. Foto: Tarjei J. Svensen

– Han har bidratt med inspirasjon og åpningsideer.

av Tarjei J. Svensen

I dag begynner Europamesterskapet i sjakk i Gjakova, Kosovo. Jon Ludvig Hammer (25), Aryan Tari (16) og Nicolai Getz (24) representerer Norge i mesterskapet som kan vise til hele 107 stormestere blant de 262 deltakere.

Selv om de aller største kanonene er fraværende, er nivået likevel svært høyt. David Navara (2735) er rangert som nummer 22 i verden, er topprangert og på papiret favoritt. I fjorårets EM ble den sympatiske tsjekkeren nummer to halvpoenget bak russeren Evgeny Najer.

Bak Navara følger sterke spillere som Radoslaw Wojtaszek (2722), Nikita Vitiugov (2721), Ruslan Ponomariov (2715) og Francisco Vallejo Pons (2700).

For øvrig har seks av de siste sju europamestrene vært russiske. Den sjuende var ukrainer

Europamesterskapet er første steg i kvalifiseringen til neste VM-syklus. En plass blant de 23 beste kvalifiserer til FIDEs World Cup i Batumi neste år. 1. premien er på nær 190.000 kroner.

– Håper å blande meg inn i tetstriden

Jon Ludvig Hammer. Foto: Yerazik Khachatourian

Jon Ludvig Hammer. Foto: Yerazik Khachatourian

Norges EM-håp Jon Ludvig Hammer har ikke vært i aksjon siden han røk i kvalifiseringen til Norway Chess på Fagernes.

– Jeg har lyst til å fortsette der jeg slapp i langsjakkpartiene på Fagernes med gode seirer mot Tari og Hou, så luke ut arbeidsulykker som det mot Grandelius, sier Hammer til Matt & Patt.

– Hvor sannsynlig er det at vi kan se deg kjempe om en medalje?

– EM er en pussig turnering der det går an å ha 2750-prestasjon uten å «kvalle» til World Cup. Medalje er absolutt mulig – alle i topp 50 har sjansen, og jeg håper å blande meg inn i tetstriden, men World Cup-kvalik er hovedmålet.

Med 23 plasser fra Europa til FIDE World Cup i 2017, betyr det at man må ta minst 7,5 poeng på de 11 rundene samt ha flaks med kvalitetsberegningen for å kvalifisere seg.

– Du har ni spillere rangert foran deg på deltakerlisten, hvem holder du som favoritt?

– Det finnes ingen favoritter i EM – det er alt for jevnt felt til det. Navara og Wojtaszek er selvsagt gode, men det kan også være en ulempe. Kanskje folk spiller med mindre ambisjoner mot dem, og dermed er det vanskeligere å rykke fra feltet, mener Hammer.

Tisdall: – Kommer til å bli en massiv fight

Toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund Jonathan Tisdall krysser fingrene for at norgestoeren presterer i EM.

Jonathan Tisdall. Foto: Tarjei J. Svensen

Jonathan Tisdall, her i aksjon for Asker i Eliteserien. Foto: Tarjei J. Svensen

– Jeg håper å se Jon Ludvig tilbake i toppform. Denne turneringen er en perfekt mulighet for en så høyt ratet spiller som ham.

– Jeg vil si at feltet i denne turneringen er litt villedende, siden spillere rangert helt nede som nummer 26, kanskje mer, er «2700-typer». Det kommer til å bli en massiv fight for plass i World Cup og det er et vanskelig, men realistisk, mål for Jon Ludvig som jeg håper han klarer.

Tisdall peker på at en spiller som Vladimir Potkin, som ble europamester i 2011, er rangert som nummer 65 med 2597 i rating. Russeren, som også har jobbet med Magnus Carlsen, er nå trener for hans VM-motstander Sergey Karjakin.

– Jon Ludvig i toppform er en kandidat for å klare medalje, for det er ikke langt opp dit til seedingen hans, men jeg ville ikke lagt for mye vekt på det – det er et ekstremt sterkt og jevnt felt. En plass i World Cup vil være et veldig godt resultat, mener Tisdall.

Hammer selv svarer slik på spørsmål om hva det ville betydd å bli europamester.

– Jeg har et langsiktig mål om EM-medalje. Hvis jeg klarer det, vil jeg være ekstremt fornøyd. Å vinne ville jo bare vært fantatsisk. Det er veldig enkelt å forklare ikke-sjakkspillere at man er europamester og dermed henger det veldig høyt.

Trente med norsk stormester

Stormester Torbjørn R. Hansen, her i aksjon for SK 1911 i Haugesund. Foto: Tarjei J. Svensen

Stormester Torbjørn R. Hansen, her i aksjon for SK 1911 i Haugesund. Foto: Tarjei J. Svensen

Hammer avslører overfor Matt & Patt at han har trent sammen med stormester Torbjørn R. Hansen, en av Norges fremste sjakktrenere, i forbereldesene til EM.

– Hva har Torbjørn bidratt med?

– Torbjørn har bidratt med inspirasjon og noen spenstige åpningsideer. Jeg satser på å få det inn i et avgjørende parti, sier Hammer.

25-åringen reiste via Istanbul og ankom Kosovo en dag tidligere enn sine to norske kolleger. Aryan Tari og Nicolai Getz reiste til Kosovo søndag.

– Får vi se Jon Ludvig Hammer i toppform i EM?

– Ting er lagt til rette, og så satser jeg på litt flyt i de første rundene. De første rundene er viktige fordi de har så mye å si for humøret, men jeg er godt rustet til en god start. Lykken står den forberedte bi, avslutter Hammer.

Norges to andre håp Aryan Tari og Nicolai Getz kan bare drømme om en plass helt i toppen, men vil få uvurderlig matching mot de beste.

– For dem er det hovedsaklig en fanastisk opplevelse. Det er ikke mange sjanser til å møte så sterk motstand. Og selvsagt kan begge overraske, sier toppsjakksjef Tisdall.

En av dem er Getz, som i en turnering i Danmark nylig bare var et halvt poeng unna å ta sitt første stormesternapp.

– Nicolai er i en alder der ingen lenger tenker på deg som en som skal oppnå en tittel, men han fortsetter å jobbe hardt og han har en veldig original stil som gjør ham farlig.

Om Aryan Tari, som resultatmessig skuffet litt i generalprøven før EM, sier Tisdall følgende:

– Han er kapabel til hva som helst, vi får bare vente å se om han når toppformen. Det ville vært fantastisk.

1. runde i EM begynner 15.30 i dag. Partiene kan følges direkte via Chess24.

(Besøkt 1 959 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Jon Ludvig avslører stormesterhjelp før EM"

  1. Bent Hestad | 12. mai 2016 på 17:00 |

    Bra med 3 norske på start! Hell og lykke karer!

    Det virker dog spesielt, på meg, å arrangere et EM i en «stat» kun anerkjent av NATO og diverse kalifat rundt omkring..

Stengt for kommentarer.