Aryan etter EM-test i Stockholm: – Jeg har spilt god sjakk

Aryan Tari. Foto: Rolf HaugAryan Tari. Foto: Rolf Haug, haugsbilsalg.no

16-åringen gleder seg allerede til neste turnering til tross for skuffende sluttresultat.

av Tarjei J. Svensen

Aryan Tari (16) tok «en kort rokade» i storturneringen Hasselbäcken Open i Stockholm, som ble avsluttet i dag.

Aryan Tari ubeseiret i Stockholm. Foto: Lars OA Hedlund

Aryan Tari ubeseiret i Stockholm. Foto: Lars OA Hedlund

Det 16-årige stortalentet vant de to første og de to siste partiene i turneringen etter en rekke på fem strake remiser i rundene tre til sju.

– Jeg tror det hjalp mye på selvtilliten å vinne de to siste her. Jeg holdt på å bli ganske lei mellom alle de remisene, sier Tari til Matt & Patt rett før han tar fatt på hjemturen via Arlanda.

Det ble etter hvert ganske frustrerende for Aryan, som fikk opp vinststillinger i partier som til slutt endte remis.

– Jeg syns faktisk at spillet mitt har vært helt greit. Jeg har spilt god sjakk, og fått mange gode stillinger men hovedproblemet denne turneringen var å få ballen i mål, sier 16-åringen til Matt & Patt.

16-åringen forble ubeseiret i Stockholm, men møtte ikke en eneste høyere ratet motstander i løpet av de ni rundene.

Fire seire og fem remiser gir 6,5 poeng og en ratingnedgang på 12 poeng. En 29. plass i feltet, tre plasser bak forhåndsrangeringen.

SE OGSÅ: Alle Aryans resultater

– Det har vært overraskende vanskelig å spille de gode stillingene jeg har hatt, men det er litt vanskelig å forklare hvorfor. Jeg har pleid å være god til å konvertere gode stillinger, mens her var det bare det som ødela.

– Det positive er at jeg har spilt god sjakk og var bare i tapsfare mot Rydstrøm (i 7.runde, journ. anm). Og jeg burde fortsette å spille som jeg har gjort, men kanskje konsentrere meg ekstra og ta det veldig rolig når jeg står godt og ikke tenke på hvordan jeg skal vinne nå eller tenke på andre ting. Jeg får heller prøve å finne beste trekket uansett om motstanderen har tidsnød eller om jeg vil vinne raskt, sier Aryan.

Seieren i siste runde over Bodda Pratyusha (2318) var det likevel lite å si på.

Tari spiller nesten alt som er av turneringer, men er fortsatt ikke lei. Allerede onsdag reiser tenåringen til EM individuelt i Kosovo, der han representerer Norge sammen med Jon Ludvig Hammer og Nicolai Getz.

Det gleder 16-åringen seg til.

– Det blir noe helt annet. Jeg håper jeg får sjansen til å møte høyere ratet mostand da, sier en spøkefull 16-åring vel vitende om at han er rangert som nummer 88 i et felt med hele 107 stormestere.

Aryan Tari i aksjon i Stockholm. Foto: Lars OA Hedlund

Aryan Tari i aksjon i Stockholm. Foto: Lars OA Hedlund

– Du er ikke redd for at det blir for mye sjakk?

– Det blir kanskje litt for mye sjakk, men jeg syns det er gøy. Nå har jeg veldig lyst til å ta igjen det jeg tapte, avslutter Tari.

Han har fortsatt ikke bestemt seg for om han vil forsvare sin tittel som norgesmester i sommerens Landsturnering i Tromsø.

Tisdall: – Han er kanskje ikke like fokusert mot de lavere ratede

– EM blir helt annerledes. Han blir en av de lavere ratede og må være være 100 prosent fokusert. Fokuset kommer naturlig, mener toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund Jonathan Tisdall.

Stormesterens ansvar er å følge opp de norske elitespillerne.

– Jeg har ikke sett alle partiene hans, men han presset og var nær vunnet i de fleste partiene. Jeg tror ikke han er 100 prosent fokusert når han spiller mot svakere spillere, selv om han ikke merker det selv. Om man ikke er konsentert og motstanderen samtidig er motivert, så kommer man ikke seg gjennom de kritiske fasene, sier Tisdall.

– Å spille remis i mange partier, er også en påminnelse at man må fortsette å jobbe med teknikken. Det er alltid en av de viktigste aspektene, og enda mer med den moderne sudden-death-tidskontrollen som brukes.

Urkedal dabbet av etter forrykende start

Frode Urkedal med god prestasjon i Stockholm. Foto: Lars OA Hedlund

Frode Urkedal med god prestasjon i Stockholm. Foto: Lars OA Hedlund

Frode Urkedal åpnet forrykende med 4 av 4 poeng ettter en flott skalp med svart over den indiske stormesteren Krishnan Sasikiran (2643) i 4. runde.

– Jeg regnet langt og fant  en variant som utlignet. Han kunne jo lett ha forsert remis, men istedet overpresset han i en lik stilling, sa Urkedal til Matt & Patt.

Sasikiran var en av Viswanathan Anands sekundanter under VM-matchen i 2013 og har tidligere vært blant de 25 beste i verden.

Urkedal tapte toppoppgjøret i 5. runde mot den russiske verdensstjernen Dmitry Andreikin (2736), men slo tilbake med sin femte seier i 6. runde.

Der kjørte han over Henrik Malm Lindberg (2208) i en klassisk Fransk-åpning.

Men det ble også hans siste seier. I 7. runde presset 22-åringen lenge for et helpoeng mot russeren Konstantin Landa, i den samme varianten som Magnus Carlsen brukte til å slå Vladimir Kramnik i Norway Chess i år. Urkedal måtte til slutt ta til takke med remis etter et langt løpersluttspill.

I 8. runde ble Axel Bachmann (2621) fra Paraguay for sterk. En avsluttende remis mot Maarten Aronsson (2304) gjør at 22-åringe tjener tre ratingpoeng og nå har tatt over fjerdeplassen på norgesrankingen, bak Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer og Simen Agdestein, foran Aryan Tari.

hasselback3Urkedal endte på 34. plass med 6 poeng og ble nest beste nordmann.

Russisk favorittseier

Før siste runde, var det hele ti spillere i ledelsen med 6,5 poeng. Av disse var det kun to som vant partiet sitt i siste runde:

Frode Urkedals overmann i 5. runde Dmitry Andreikin og inderen Baskaran Adhiban.

Og til slutt ble det altså russisk seier i Hasselbäcken Open, som sikret 26-åringen en pen førstepremie på 50.000 kroner.

Andreikin  avsluttet med seier i et interessant parti mot Vålerengas Borki Predojevic i siste runde.

Også inderen Baskaran Adhiban endte på 7,5 poeng, men måtte nøye seg med 2. plass på litt dårligere kvalitet. Den unge, kompromissløse inderen viste angrepssjakk av ypperste klasse underveis, ikke minst i det siste partiet mot Viktor Mikhalevski.

Uttellingen for de 16 andre norske deltakerne i Stockholm, var heller mager. Tenåringene Sebastian Mihajlov, Johan-Sebastian Christiansen og Eivind Olav Risting var noen gang i nærheten av å ta napp. Alle endte på 5,5 poeng.

SE OGSÅ: Alle norske resultater

Svenskene slo på stortromma med et imponerende startfelt i Stockholm Schakselskaps 150-årsjubileumsturnering, med hele 39 stormestere, og 29 internasjonale mestere på startstreken.

Dmitry Andreikin. Foto: Lars OA Hedlund

Dmitry Andreikin. Foto: Lars OA Hedlund

Med 301 påmeldte deltakere i én og samme gruppe, er det kun Politiken Cup i København som kan vise til noe lignende i hele Norden.

Klubben skal ha samlet inn penger i ti år for å få råd til å finansiere turneringen.

– Vi brenner av alt vi har på dette. Det er som en stor festival for oss, og det er flott å kunne bruke det på denne måten, sa turneringsarrangør Ingemar Falk til mitti.se.

I tillegg til topprangerte Andreikin, rangert som nummer 21 i verden, stilte også spillere som Alexei Shirov (2686), Zoltan Almasi (2682), Evgeny Postny (2673), Ilia Smirin (2665).

Turneringen i Stockholm ble spilt med ni runder fra 30. april til 8. maii. 22 partier kunne følges direkte via Chess24 fra kl 14:00 hver dag. GM Ulf Andersson og IM Jonathan Westerberg kommenterte direkte fra studio i Stockholm.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 840 ganger, 1 besøk i dag)