– Utvilsomt det dårligste partiet jeg har spilt i hele mitt liv

Nigel Short ble fullstendig knust i 4NCL i helgen. Her fra Bangkok for et par uker siden. Foto: Yerazik KhachatourianNigel Short ble fullstendig knust i 4NCL i helgen. Her fra Bangkok for et par uker siden. Foto: Yerazik Khachatourian

I helgen gikk det veldig galt for Nigel Short.

av Tarjei J. Svensen

Det er få sjakkspillere i verden som er så elsket og hatet som tidligere VM-utfordrer Nigel Short (50). Den britiske stormesteren legger nemlig sjelden skjul på sine meninger, enten det dreier seg om politikk, religion eller kritikk av det sittende FIDE-regimet.

Den mest kontroversielle episoden var nok da han i nekrologen til den britiske stormesteren Tony Miles skrøt av hvordan han harvet over dama hans. Nylig skapte han dessuten rabalder verden over da han i sin faste spalte i New in Chess gikk ut og argumenterte for at kvinner ikke er «programmert» til å prestere på høyeste nivå i sjakk.

Selv om det er mange i sjakkverdenen som ikke tåler synet av briten, har han en stor stjerne som sjakk-kommentator. På Twitter leverer han stadig vekk selvironiske gullkorn.

Short ikke er i nærheten av nivået han hadde på 80- og 90-tallet, men er fortsatt inne blant topp 101 i verden – som den eldste på listen.  I helgen besøkte han Birmingham for første gang i anledning 4NCL, britenes Eliteserie i sjakk.

18 trekk brukte Sam Collins på å slå Nigel Short. Foto: John Saunders/4NCL.co.uk

18 trekk brukte Sam Collins på å slå Nigel Short. Foto: John Saunders/4NCL.co.uk

På 2. bord for Barbican 4NCL 1 gikk det riktig galt mot Sam Collins (Guildford 1), ratet 229 ratingpoeng lavere enn Short.

– Jeg har akkurat tapt det som utvilsomt er det dårligste partiet i hele mitt liv, skrev han på Facebook etterpå.

Short kjemper nå om å få spille på det engelske OL-laget for 17. gang i karrieren. De andre sannsynlige kandidatene er Michael Adams, Luke McShane, David Howell og Gawain Jones.

(Besøkt 2 219 ganger, 1 besøk i dag)