Carlsen bekrefter at han vil be Kasparov om VM-råd

Kasparov + Magnus = sant? Foto: Tarjei J. SvensenKasparov + Magnus = sant? Foto: Tarjei J. Svensen

Sjakklegenden kan vente seg en forespørsel fra Norge.

av Tarjei J. Svensen

Det er drøyt seks måneder til Magnus Carlsen skal møte Sergey Karjakin til VM-match i New York. Mens hans russiske motstander allerede skal være i gang med forberedelsene, venter Carlsen først til sommeren med å for alvor tenke på VM.

I et intervju med VG søndag, bekrefter 25-åringen for første gang at han skal be om hjelp fra Garry Kasparov.

– Ja, jeg kommer nok til å høre med Garry. Jeg har riktignok ikke lagt noen konkrete planer om det ennå, men jeg hadde veldig nyttige samtaler med ham før VM-matchen i Sotsji, sier Carlsen til VG.

Carlsen og Kasparov før start i fjorårets Norway Chess. Foto: Tarjei J. Svensen

Carlsen og Kasparov før start i fjorårets Norway Chess. Foto: Tarjei J. Svensen

Kasparov kommer neppe til å bruke lang tid på å vurdere et tilbud fra Team Carlsen. Den 13. verdensmesteren er en av Putins fremste kritikere og vil nok gjøre det han kan for å hindre at Putin-sympatisør Karjakin tar med seg VM-pokalen hjem til Moskva. Sjakklegenden var naturlig nok ikke blant dem som gratulerte sin landsmann med seieren i Kandidatturneringen.

Det politiske spillet rundt VM-matchen legger imidlertid Carlsen seg ikke borti.

– Det politiske bakteppet for VM-matchen er ikke min favoritt-arena. Jeg har et godt forhold til Karjakin. Vi har alltid vært rivaler, men det har aldri vært noe vondt mellom oss utenfor sjakkbrettet.

Det er i så fall ikke første gang den 13. verdensmesteren er engasjert som trener for Carlsen. Etter VM-matchen i 2014 ble det også avslørt at Kasparov hjalp nordmannen med forberedelser.

– Det var en glede å bidra med å hjelpe Magnus forberede seg til denne utfordringen. Jeg vet ikke om han har så mye å lære fra noen for tiden, men det er ikke mange i verden med dyp erfaring fra VM-kamper, sa Kasparov til NRK etterpå.

Kasparov bidro sterkt til Carlsens fremgang da han for første gang inntok 1. plassen på verdensrankingen i 2010. Bruddet kom etter at russeren ringte Carlsen bare én time før et parti mot Kramnik i Wijk aan Zee i 2010 og ba ham endre åpning. Magnus gjorde ikke som sjefen sa, og tapte partiet.

«Få meg ut av dette», var den klare beskjeden Carlsen ga til pappa Henrik. Bruddet ble for første gang omtalt i Hallgeir Opedals biografi «Smarte trekk».

– Det vil i så fall bli i sammenheng med en VM-match senere, sa Carlsen på spørsmål fra VG om han det vil være aktuelt å hente inn Kasparov senere.

Karjakin på sin side har tidligere snakket om hvem som har hjulpet ham i Kandidaturneringen. Blant disse er Vladimir Potkin, Shakhriyar Mamedyarov, Alexander Motylev og Kasparovs tidligere sekundant Yuri Dokhoian.

(Besøkt 3 657 ganger, 1 besøk i dag)