Sjakk i New York City

Bak denne døren ligger en sjakklubb som kan måle seg med Sjakkselskapet i penger, prestisje og sjakkhistorie. Når verdensmester GM Magnus Carlsen vil kjempe om tittelen i «the big Apple» er det ikke bare penger som lokker, for byen har kultur.

av Sylvia Johnsen

GM Magnus Carlsen har besøkt Marshall Chess Club mange ganger, og et bilde av Oslogutten er stolt klistret på nettsidene. Her gikk legenden og tidligere verdensmester GM Bobby Fischer. Bare 13 år gammel spilte han partiet som er kalt «århundrets parti» i disse lokalene.

Nesten daglig ramler det inn en og annen sjakkturist som kommer for å kjenne på atmosfæren.

SJAKKTURNERING: Daglig skjer det noe i NYC og sjakklubben Marshall.

SJAKKTURNERING: Daglig skjer det noe i NYC og sjakklubben Marshall.

Jeg har vært der før. For fire år siden møtte jeg en ettermiddag og spilte lynsjakkturnering. Jeg vant $30 mot motstandere som ikke tenkte at en kvinne de aldri hadde hørt om kunne være farlig på brettet. De skjønte for sent at jeg hadde brodd, og selv om de vant alle partier etter turneringen stakk jeg av med pengepremie fra de første partiene. En uke senere valgte WGM Jennifer Shahade å akseptere en gammel LinkedIn invitasjon. Landslagspilleren for kvinnelaget i USA ignorerte invitasjonen i to år til rykte gikk at jeg vant.

Parksjakk 

Det er lang tradisjon for å spille sjakk i byens mange parker. Selvsagt finnes det ofte en spiller eller to som utfordrer betalende turister i Washington Square i Greenwich Village, en kort spasertur fra Marshall Chess Club.

Like viktig sjakkbrettene midt i Central Park. Årlig arrangerer sjakkfolk en gigantisk turnering foran verdens turister og spaserende newyorkere.  Arrangementet skjer som regel i september (sjekk før du reiser:-).

Det gjøres et imponerende arbeid med å utvikle og fremme sjakk kommersielt, og det er mye status i byens beste hjem knyttet til egenskaper du lærer ved å spille.

Rik arv

Det er fristende å si at Sjakkselskapet er verdens rikeste sjakklubb, og kanskje har vi grunn til å mene det. Stiftelsene som støtter klubben eier flere leiligheter og klubben får inntekter fra dem. Dessuten har sjakklubben eget lokale, og akkurat som Marshall Chess Club holder selskapet åpent store deler av året.

Siden 1932 har Marshall holdt til i 10nde gate (23 West Tenth Street). Her har de spilt sjakk siden bygningen sto ferdig. Lokalene var en gave fra rike venner til GM Frank J. Marshall, som grunnla klubben i 1915.

Eksklusivt nabolag

NABOLAG: Townhouse 2 dører fra Marshall Chess Club.

Sex in the City-skuespillerinne Sarah Jessica Parker og ektemannen Matthew Broderick solgte townhouse to dører fra sjakklubben og fikk $20 millioner. Til tross for at de hadde pusset opp boligen kan vi anta det vil koste mye å kjøpe sjakklokalene. Skal vi sammenligne klubber må Sjakkselskapet jobbe hardt med å følge eiendomsprisene i USA.

Nettopp presset å selge lokalene har blitt klubbens største fiende, og når jeg kom tilbake i år var det fint å se at de drev som sjakklubber skal. Første dag utfordret jeg en sjakklærer og hans elev. Jeg sto verst i partiet mot eleven, og gledet meg over det. Tap var greit for dem når de fikk høre at jeg ikke var italiensk, for Norge visste de alt om. Straks var jeg omringet av sjakkspillere som snakket om verdensmesteren, og en av de høylytte spillerne ville snakke om den gang han besøkte Fredrikstad og Oslo.

Neste dag var lokalet fylt til randen av sjakkspillere i en helgturnering.

Trøtt etter lange gåturer på Manhattans gater satt jeg meg ned for å nyte wifi og sjakkspill. Turneringen i begge etasjer var godt besøkt av foreldre som vandret i gangene og jeg nøt som dem atmosfæren.

Tigerforeldre trår over

Eneste skår i glede var at også her i NYC, kanskje nettopp her, omgitt av prestisje og historie trår de ivrigste foreldrene feil. En liten gutt (tips 6-7 år) i  vunnet tårnsluttspill måtte gi tårnet for en dronningbonde og satt igjen med en interessant stilling med tre bønder og tårn mot to tårn.

Vanskelig stilling, men ikke umulig?

VANSKELIG: Hvit mistet et tårn og oppgaven ble vanskelig, men ikke umulig? Praktiske sjanser gjør det feil å gi opp her? Er du uenig bruk kommentarfeltet.

Pappaen kunne imidlertid ikke skjule skuffelsen. Han beordret sønnen til å gi opp partiet, kalte han en idiot og før faren styrtet ut etter å ha sett mitt sjokkerte fjes, sa han noe sånt som at gutten var ubrukelig. Forfjamset og knust brast gutten i gråt og løp etter.

Jeg skulle også ha løpt, tatt ham igjen og kjeftet faren huden full. Sagt at det er ikke måten å få fram verdensmesteren i oss alle, men jeg ble bare lei meg når realitetene slo inn.

Sint var jeg også fordi pappaen var ekstra dum. Stillingen på brettet var interessant, absolutt verdt mer spill, spesielt med tanke på at det var to barn som spilte. Her kan hvit vinne?

Hva mener du: Er stillingen (se diagram) verdt å spille? 

(Innlegget er hentet fra Oslo Schakselskaps sider, med tillatelse)

(Besøkt 1 310 ganger, 1 besøk i dag)

4 kommentarer på "Sjakk i New York City"

  1. du kan prøve å spille te7 og prøve å holde det sånn, bare pushe f og g bonden?

  2. Vegard Tollefsen | 29. april 2016 på 22:06 |

    Som far selv hadde jeg blitt rasende om noen behandlet et barn slikt! Veldig vanskelig å håndtere et slik tilfelle når ungen selv var til stede… Ellers hadde faren fått en verbal overhauling uten like!

  3. donkeyfish | 30. april 2016 på 03:04 |

    Ikke mye mestertakter å spore hvis man gir opp en sånn stilling. Mener å ha sett flere 3 bønder vs 1tårn stillinger i sluttspillbøker. Ikke alle har vært vinst for tårnet.

  4. Jørund Greibrokk | 6. mai 2016 på 22:42 |

    Hei. Flotte greier. Hele familien vår skal til NY 22.nov-3.des. Skal garantert besøke denne klubben. Ser at de har sjakk aktiviteter på kalenderen hver eneste dag. Vi gleder oss. Hovedmålet for reisen er selvsagt VM- matchen.

Stengt for kommentarer.