Carlsen med sitt første nederlag på 43 partier: – Irriterende at jeg spilte så dårlig

Magnus Carlsen tidligere i Norway Chess. Foto: Tarjei J. SvensenMagnus Carlsen Foto: Tarjei J. Svensen

Det ble en nedtur for verdensmesteren mot Levon Aronian. Men Magnus Carlsen har fortsatt alt i egne hender.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen hadde spilt 42 partier uten å tape. Men i 8. runde i Altibox Norway Chess i dag røk verdensmesteren mot Levon Aronian, nummer sju i verden. Carlsen hadde ikke tapt mot armeneren med svarte brikker siden 2007.

Det meste gikk galt for verdensmesteren i dagens parti. Allerede i det andre trekket måtte han ha en tenkepause på seks minutter.

– Det var dårlig tidsforbruk. Ganske mye gikk galt. Hva skal man si…., var Carlsens første kommentar da han dukket opp i TV 2-studio.

Verdensmesteren ble presset etter åpningen, noe som førte til at han fikk økende problemer med klokken. Stillingen så likevel ut til å være omtrent i balanse, før han plutselig fikk problemer etter Aronians sterke 15.Da3.

Aronian byttet så av sin sterke hvitfeltsløper for å vinne en bonde, noe som kunne skape motspill for svart dersom han hadde klart å åpne stillingen. Carlsen klarte imidlertid aldri å skape noen farligheter for hvit, og etter bare 31 trekk og 2,5 timers spill ga verdensmesteren opp.

– Det er en åpning der det er vanskelig å se at det skal gå så galt. Jeg gjorde bare flere dårlige valg egentlig. Jeg hadde mange muligheter til å bli stående litt dårligere. Det var mulig å forsvare, og ville prøve å utligne helt. Jeg undervurdere hans trekk, samtidig som mine var litt dårligere enn det jeg hadde trodd, sa Carlsen på TV 2 etterpå.

– Det irriterer meg å spille så dårlig som jeg gjorde i dag og gjøre så mange valg som jeg egentlig vet er feil. Jeg gjorde en veldig enkel taktisk overseelse, som gikk fra litt ubehagelig for meg til at det bare var kjørt med en gang omtrent, la han til.

– Det ble et dårlig parti for Magnus. Men han er fortsatt i delt ledelse i turneringen og kan avgjøre alt på egenhånd. Hvis han vinner over Eljanov, så får han minst delt seier, sa Jon Ludvig Hammer på TV 2s sending.

Det var en fornøyd Aronian som snakket med TV 2 etterpå.

– Det var ikke Magnus’ dag. Han gjorde noen merkelige avgjørelser hele dagen. Slikt skjer også den beste, sa armeneren etterpå.

Carlsen og Aronian deler nå ledelsen før siste runde med 5 poeng. Nordmannen kan fortsatt ta sin første turneringsseier i Stavanger dersom han vinner over Pavel Eljanov i siste runde morgen. I så fall vil han sikre minst playoff.

Matt & Patt oppdaterer saken.

Slik er Carlsens motstandere i Norway Chess:

1. runde: Hvit mot Harikrishna (Seier)
2. runde: Svart mot Topalov (Remis)
3. runde: Hvit mot Grandelius (Seier)
4. runde: Svart mot Li Chao (Remis)
5. runde: Hvit mot Giri (Remis)
6. runde: Svart mot Vachier-Lagrave (Remis)
7. runde: Hvit mot Kramnik (Seier)
8. runde: Svart mot Aronian (Tap)
9. runde: Hvit mot Eljanov

MER OM NORWAY CHESS:
SE OGSÅ:
(Besøkt 1 580 ganger, 1 besøk i dag)